Kosteikkoalueet, joilla sovelletaan EU:n lyijyhaulirajoitusta, ovat olleet nähtävillä Maanmittauslaitoksen karttapalvelussa kesäkuusta alkaen. Nyt rajoitusalueet saa näkyviin myös Suomen riistakeskuksen Oma riista -sovellukseen. Lyijyhaulien käyttö kosteikkoalueilla ja niiden suojavyöhykkeillä on ollut kiellettyä 16.2.2023 alkaen.

Rajoitusalueiden näkyminen kartalla auttaa metsästäjiä noudattamaan lyijyhaulien käyttökieltoa. Kartta-aineistoon merkityt alueet eivät kuitenkaan kata kaikkia niitä kosteikkoalueita, jotka saattavat soveltua vesilintujen elinympäristöiksi. Rajoitusalueiden määrittelystä vastaavan Tukesin suositus onkin, että lyijyhauleja ei käytetä, jos on epäselvää, tapahtuuko ampuminen kosteikkoalueilla.

Kieltoalueet on nyt lisätty myös monien metsästäjien käyttämään Oma riista -sovellukseen. Sovellus tulee päivittää, jotta karttatason saa käyttöönsä. Oma riistassa näkyviin saa myös valtion mailla sijaitsevat Metsähallituksen metsästysalueet, mikä helpottaa rajoitusalueiden vertaamista oman metsästysalueen kanssa.

Lue lisää