Blogi
Joel Heino

Meillä on perheessä sellainen vitsi, että kauraproteiinia voi jalostaa kalaproteiiniksi, kun heittää tiheäsilmäiseen katiskaan pari palaa kauraleipää ja jättää katiskan mökkijärven kaislikon viereen illalla. Seuraavana aamuna katiskassa on aimo määrä sorvia. (Vitsi jatkuu niin, että tämän särkiproteiinin saa haukiproteiiniksi, kun jättää katiskan kokematta seuraavaksi yöksi…)

Sorva on oman määrittelyni mukaan ”pieni, punaeväinen ja vähän leveämpi särki”. Myös minun mielestäni kyseessä on ”roskakala”, jos asiaa haluaa niin tarkastella. Eli pieni ja teräväruotoinen - syöminen vaatii jopa askartelua niin, ettei tätä mielletä ruokakalaksi.

Toukokuussa veteen sujautettu katiska täyttyy kutemaan kokoontuvilla sorvilla kuitenkin niin hyvällä prosentilla, että onhan tämä tilanne voitava jotenkin hyödyntää herkuksi. Samalla voi helliä omaatuntoa, kun osallistuu mökkijärven hoitokalastukseen omalla pikkuruisella panostuksellaan..

Tässä siis keväiseen ajankohtaan sopiva, Erälupien blogin lukijoille vuosia hiottu Hoitokalastajan haudutetut kevätsorvat -resepti. Reseptin käsityömäärä on iso, mutta sarjatuotanto ja riittävä volyymi takaavat kannattavuuden.

Ohjeet järvestä lautaselle:

Jotta kalavedet pysyy kunnossa jatkossakin, muista maksaa kalastonhoitomaksu Eräluvat.fi:stä ja hakea naapurista pikkujärven katiskaluvat. Kalasta itsellesi sopiva määrä pikkukaloja (alle 10 cm) katiskalla (tai hyödynnä esimerkiksi pilkkiahvenet).

Ota sakset ja astiat peratuille kaloille, sekä perkeille. Kala toiseen käteen ja saksilla irti pyrstö, pää, mahapuolen ja selkäpuolen evät. Samalla avaa vatsa ja suolista. Aluksi hitaaseen rytmiin oppii tosi nopean ja tehokkaan napsuttelun - itselläni se luistaa nyt jo tuhannen kalan jälkeen salamannopeasti. (Tämän blogin valokuvat ovat siltä ajalta, kun en osannut saksia eviä pois!)

Huuhtaise kalat. Tämän jälkeen kalat savustetaan kevyesti. Voit käyttää savustuslaatikkoa, itse savustan isommat kalamäärät aina pallogrillillä. Se on simppeliä. Hehkuvien hiilten päälle nakataan savustuslastut ja grillin ilmanvaihto kiristetään minimiin. Tällöin purut hiiltyvät savustuen, eivätkä pala. Tarkoitus ei ole kypsentää kaloja, vaan savustaa ne pikaisesti.

Sen jälkeen ota korkeareunainen uunivuoka, asettele pohjalle kerros kaloja, suolaa ja pippuria, sekä peitä kalat pekoni- ja kylkisiivuilla. Tee seuraava kerros: kalat, mausteet ja reilusti pekonia. Jatka kunnes vuoka on täynnä. Kaada perään vielä yhdestä useampaan desiin öljyä, jotta öljyn pinta nousee noin puoliväliin tiiviiksipakattua vuokaa. Peitä vuoka kannella tai foliolla ja laita se 130 asteiseen uuniin yöksi.

Aamupalaleivän päällä tai lounaspottujen kanssa maistuu haudutettu ylikypsä sintti! Kun tekee kerralla isomman satsin, riittää kalaa pakastettavaksi ja herkuiksi pidemmäksikin aikaa.

Tarvitset:

  • Pikkukalaa (sorvia, pikkurillin kokoisia ahvenia tai mitä tahansa sinttejä)
  • Reilusti suolaa ja pippuria
  • Pekonia ja porsaan kylkisiivuja
  • Pullollinen ruokaöljyä
  • Valmistamiseen
  • Pallogrilli (tai muu savustin)
  • Uunivuoka
  • Sakset