Utsjoen erämaa 1574

Utsjoen erämaan lupa-alueelle asetettu lupakiintiö on täyttynyt vuoden 2020 osalta. Lupia ei ole enää saatavilla. Yksittäisiä lupia voi palautua myyntiin peruutusten vuoksi.

Huomaathan, että voit kalastaa osassa alueen virtaamattomista vesistä ilman vapalupaa pilkillä tai ongella. Näissä virtaamattomissa vesissä voit myös viehekalastaa ilman vapalupaa yhtä vapaa ja viehettä käyttäen maksettuasi kalastonhoitomaksun. Alle 18- ja yli 65-vuotiaiden ei tarvitse maksaa kalastonhoitomaksua. Vedet, joissa et tarvitse vapalupaa (eli joissa ei ole rajoituksia) voit tarkistaa kalastusrajoitus.fi-verkkopalvelusta hakusanalla ”Utsjoki”.

Lupa-alueeseen kuuluu lukuisia tunturialueiden järvi-, lampi- ja jokivesiä mm. Kaldoaivin, Paistunturin ja Muotkatunturin erämaa-alueilla Utsjoen kunnassa. Etelästä päin saavuttaessa maasto muuttuu loivasti kumpuilevaksi tunturikoivun peittämäksi ylängöksi, mitkä kasvavat puuttomiksi avotuntureiksi Tenojoen varteen saavuttaessa. Nämä kummut kätkevät taakseen lukuisan määrän kalastettavia vesialueita, missä tavoitelluimmat kalalajit ovat rautu, taimen ja harjus. Alueen vesistöissä on myös siikaa, haukea ja ahventa. Osa järvistä on erityiskalastuskohteita, joita hoidetaan mm. raudun siirtoistutuksin.

Utsjoen puhtaat vedet, monipuolinen kalasto ja rauhaisa luonto tarjoaa elämyksiä niin talvi- kuin kesäaikaan. Lupa-alueelta löytyy kalastuskohteita kaikenikäisille. Osa kalastuskohteista on tien lähellä helposti saavutettavissa, mitkä sopivat hyvin esimerkiksi koko perheen päiväretkiksi ja laajat erämaa-alueet mahdollistavat pidemmätkin patikkareissut. Paikalliset matkailuyrittäjät järjestävät myös moottorikelkkakuljetuksia maastoon.

Utsjoen erämaa

Vapakalastus
Kalenterivuosi. Joki- ja purovedet rauhoitettu 1.9. - 30.11. välisenä aikana
Pilkkiminen, Heittokalastus, Uistelu, Perhokalastus
Nieriä, Harjus, Taimen, Siika, Ahven, Hauki
Luontainen kalasto, ei istutuksia
Laavu
Tenon varren rautuvedet soveltuvat päiväretkikohteiksi. Järvet ovat saavutettavissa kävelle tai suksilla. Matkailuyritykset tarjovat moottorikelkkakuljetuksia.

Luvan ostaminen

Hinnat:

  • 10 € / vrk
  • 35 € / vko
  • 50 € / kausi

Kausilupia on varattu myyntiin vain 130 lupaa.

Kaikki alle 18-vuotiaat saavat luvista 50% alennuksen.
Alle 15- vuotiaat voivat kalastaa samaan seurueeseen kuuluvan aikuisen luvalla samaan saaliskiintiöön. Yksin kalastaville alle 15- vuotiaille on Eräluvat verkkokaupasta saatavilla maksuton viikon kalastuslupa erikseen.

Kohteeseen on saatavilla perhekohtainen kalastuslupa. Perheeksi luetaan alle 18-vuotiaat lapset ja heidän vanhempansa/ huoltajansa. Perheeksi luetaan myös avio- ja avopari. Perheluvan hinta ja saaliskiintiö on kaksinkertainen. 

 

Eräluvat-verkkokaupassa vapaluvan voi maksaa yleisimmillä maksutavoilla.

 

Metsähallituksen kalastuslupia välittää myös Erälupien puhelinpalvelu, joka on avoinna arkisin kello 9–16.

 

Lupaehdot

Alueelliset lupaehdot

Kalenterivuosi. Joki- ja purovedet rauhoitettu 1.9. - 30.11. välisenä aikana
  • Kalastuksen päätyttyä saalisilmoitus tulee tehdä osoitteessa www.tuikki.fi. Myös vapautetut kalat tulee ilmoittaa.
  • Siirryttäessä kalastamaan Jäämereen laskeviin vesistöihin, on kalastusvälineet desinfioitava asianmukaisesti gyrodactylys salaris loisen leviämisen estämiseksi.
  • Ylä-Lapin kuntien ulkopuolelta tuotavien kalastusvälineiden on oltava ehdottoman kuivia tai ne on desinfioitava desinfiointipisteessä.
  • Desinfiointipisteitä: Tenojoen vesistöalueella mahdollisuus desinfiointiin 15 luvanmyyntipisteessä, Sevettijärvi: Porotila Toini Sanila, Sevettuoa oy , Inarissa: Inarin kalasatama.
  • Maa- ja metsätalousministeriön 30.12.2004 antaman asetuksen no.1376/2004 perusteella on syöttikalan käyttö onginnassa, pilkkimisessä ja viehekalastuksessa ehdottomasti kielletty Ylä-Lapin kunnissa (Inari, Utsjoki.).

Pyyntimitat ja rauhoitukset

  • Kaikki taimenmuodot 50 cm
  • Harjus 30 cm

Saaliskiintiöt ja saalispalaute

Jokivesissä luvalla saa ottaa vain yhden (1) taimenen vuorokaudessa.
Muiden lohikalojen saaliskiintiö on kolme kalaa vuorokaudessa.
Lukuun ottamatta alueen rautuvesiä, joissa ei raudun vuorokausisaalista ole rajoitettu

Lisätiedot