Siirry pääsisältöön

Juutuanjoki 1578

Lupa-alue 1578 Juutuanjoki poistuu keväällä 2024. Huhtikuusta alkaen sen korvaa kuusi uutta vapalupa-aluetta: 1509 Lemmenjoki, 1526 Kettujoki, 1527 Juutuanjoki Alakoski, 1528 Juutuanjoki yläosa, 1531 Vaskojoki Lemmenjoen kansallispuisto ja 1532 Vaskojoki alaosa. Uusien alueiden sivut julkaistaan maaliskuussa.

Vuoden 2024 luvanmyynti alkaa 9.4.2024 kello 9.00.

Juutuanjoki (Juvduujuuhâ) laskee Inarijärveen keskellä Inarin kirkonkylää, virrattuaan 12 kilometrin pituisen matkan Solojärveltä. Maisemiltaan upea Juutua on yksi maamme arvostetuimmista perhokalastuskohteista. Sen maine perustuu erityisen kookkaaseen taimeneen, joka nousee jokeen Inarijärvestä. Juutuanjoen vapalupa-alue käsittää useita jokikohteita, joissa taimen lisääntyy. Myös harjusjokena Juutua on erinomainen.

Juutuanjoen vapalupa-alue on jaettu kuuteen eri kalastusvyöhykkeeseen, joiden lupamäärä on rajoitettu.

Juutuanjoen vyöhykkeellä 1 on käynnissä kaksi työmaata. Alakoskella Wilderness Hotel Juutuan työmaa sekä Inarin koulun työmaa vaikuttavat rantaan kulkuun ja pysäköintiin.

Juutuanjoki

Vapakalastus
Pääsääntöisesti 1.6.–31.8. Tarkista kalastusajan poikkeukset lupaehdoista.
Perhokalastus, Heittokalastus
Taimen, Harjus, Siika
Luontainen kalasto (ei istutuksia), Luontaisten lajien poikasistutuksia
Tulentekopaikka, Laavu, Mökki

Luvan ostaminen

Mikäli olette tilaamassa lupia puhelinmyynnin kautta usealle henkilölle, selvitättehän kaikkien henkilöiden osoite- ja syntymäaikatiedot, ennen kuin soitatte. Näin varmistatte, että myyntitapahtuma ei keskeydy.

Vyöhykkeet ja lupamäärät

Vyöhyke 1 alkaa kohdasta, jossa E75-tie ylittää Juutuanjoen, ja päättyy Alakosken niskaan. Tällä vyöhykkeellä aikavälillä 5.6.–31.7. samalle vuorokaudelle vapaluvan voi ostaa enintään kuusi (6) henkilöä. Elokuussa (1.–31.8.) kalastus on sallittua vain torstaista kello 12.00 alkaen sunnuntaihin klo 12.00 asti. Elokuussa samalle vuorokaudelle vapaluvan voi ostaa enintään neljä (4) henkilöä.

Vyöhyke 2 käsittää Juutuanjoen Jäniskosken niskasta Solojärveen. Tälle vyöhykkeelle samalle vuorokaudelle vapaluvan voi ostaa enintään kymmenen (10) henkilöä.

Vyöhyke 3 käsittää Matkajoen ja osia Kettujoesta. Tälle vyöhykkeelle samalle vuorokaudelle vapaluvan voi ostaa enintään kolme (3) henkilöä.

Vyöhyke 4 käsittää Vaskojoen Paatarista Kutusuvannolle. Tälle vyöhykkeelle on myynnissä 71 kalastusvuorokautta. Vuorokausikohtaista kiintiötä ei ole.

Vyöhyke 5 käsittää Vaskojoen Kutusuvannolta Vaskojärveen. Tälle vyöhykkeelle on myynnissä 70 kalastusvuorokautta. Vuorokausikohtaista kiintiötä ei ole.

Vyöhyke 6 käsittää Menesjoen sekä Lemmenjoen Paatarista Ravadasjärvelle. Tälle vyöhykkeelle on myynnissä 214 kalastusvuorokautta. Vuorokausikohtaista kiintiötä ei ole.

Lupien hinnat ja voimassaoloaika

Juutuanjoen vapalupa-alueella luvan voimassaoloajaksi asiakas voi valita 12 tuntia tai 24 tuntia. Vapaluvan voimassaolo alkaa vyöhykkeellä 1 kello 12.00 tai 00.00 ja vyöhykkeillä 2, 3, 4, 5 ja 6 kello 6.00 tai 18.00. Lupien hinnat ovat seuraavat:

Luvan voimassaoloaika Luvan hinta
12 tuntia 12 €
24 tuntia 20 €

Alle 18-vuotias saa vapaluvan puoleen hintaan.

Alle 15-vuotiaat voivat kalastaa samaan seurueeseen kuuluvan aikuisen vapaluvalla samaan saaliskiintiöön, jolloin he eivät tarvitse omaa vapalupaa.

 

Mistä luvan voi hankkia

 

Eräluvat-verkkokaupassa vapaluvan voi maksaa yleisimmillä maksutavoilla (verkkokauppa.eraluvat.fi).

 

Metsähallituksen kalastuslupia välittää myös Erälupien puhelinpalvelu, joka palvelee arkisin kello 9–15.

 

Sovelluksella voit ostaa vapaluvan helposti ja nopeasti. Maksuvälineeksi käy debit- tai luottokortti. Näin otat sovelluksen käyttöön.

 

 

Lupaehdot

Alueen lupaehdot

Pääsääntöisesti 1.6.–31.8. Tarkista kalastusajan poikkeukset lupaehdoista.

Kalastusajan poikkeukset

Vyöhykkeellä 1 saa elokuussa (1.–31.8.) kalastaa vain torstaista kello 12.00 alkaen sunnuntaihin klo 12.00 asti.

Luvan piiriin kuulumattomat vesialueet ja aluerajoitukset

Vyöhykkeillä sijaitsee kalastuskielto- ja yksityisvesialueita. Juutuanjoen vapalupa ei oikeuta kalastamaan näillä vesialueilla. Lupa-alueen rajat voi tarkistaa lupa-alueen kartasta.

Kalastusvälineet, syötit ja perkausjätteet

Sallittuja vieheitä ovat uistin ja perho.

Ylä-Lapissa (eli myös Juutuanjoen vapalupa-alueella) on ehdottomasti kiellettyä käyttää syöttikalaa onkimisessa, pilkkimisessä ja viehekalastuksessa. Näin estetään Gyrodactylus salaris -loisen leviäminen. Saaliiksi saatujen kalojen perkausjätteiden hautaamista suositellaan muiden kalaloisten, kuten haukimadon ja lokkiloisen, leviämisen ehkäisemiseksi.

Gyrodactylus salaris -loisen leviämisen estämiseksi kalastusvälineiden, jotka tuodaan Juutuanjoen vapalupa-alueelle ulkopuolelta, täytyy olla täysin kuivia, tai ne on desinfioitava desinfiointipisteessä ennen kalastamisen aloittamista. Kalastusvälineet voi desinfioida SEO-huoltoasemalla Ivalossa sekä Inarin kalasatamassa.

Toimenpiteet Gyrodactylus salaris -loisen leviämisen ehkäisemiseksi perustuvat maa- ja metsätalousministeriön asetukseen.

Vesikulkuneuvot

Veneen käyttäminen on kielletty Alakoskessa, vyöhykkeellä 1.

Pyyntimitat ja rauhoitukset

Tällä lupa-alueella ovat voimassa seuraavat kalalajien pyyntimitat ja rauhoitusajat:

Kalalaji Pyyntimitta rauhoitusaika
Taimen Vähintään 50 cm 1.9.–30.11. *
Harjus Vähintään 35 cm Ei rauhoitusaikaa tällä lupa-alueella

* Taimenen rauhoitusaikana kalastaminen lupa-alueella ei ole sallittua muutenkaan.

Muiden kalalajien osalta kalastajan tulee noudattaa kalastusasetuksen mukaisia pyyntimittoja ja rauhoitusaikoja.

Veden lämpötila vaikuttaa merkittävästi lohikalojen selviytymiseen vapauttamisesta. Veden lämpötilan lähestyessä +20 astetta lohikaloja tuleekin kalastaa harkiten. Tätä lämpimämmissä vesissä lohikalojen kalastusta tulee välttää. Tällöin kannattaa suosia lämpöä paremmin kestäviä lajeja, kuten kuhaa, haukea ja ahventa. Lue lisää vastuullisen kalastajan ohjeista.

Saaliskiintiöt

Kalastaja saa ottaa saaliikseen enintään niin monta kalaa, kuin seuraavassa taulukossa lukee:

Kalalaji Enimmäissaalis 24 tunnin aikana
Taimen 1 yksilö
Harjus tai siika 3 yksilöä

Muiden kalalajien saalismääriä ei ole rajoitettu.

Lisätiedot

Alueen palvelut

Jokivarsissa on lukuisia huollettuja tulipaikkoja. Haapaniemessä on päivätupa, ja Vaskojoen varressa on yksi varaus- ja autiotupa.

Lisätietoja

Lisätietoa Gyrodactylus salaris -loisesta ja sen leviämisen ehkäisemistä saa Lapin ELY-keskukselta sekä Ruokavirastosta (ruokavirasto.fi).