Änäkäinen 7521

Lieksan pohjoispuolella Kivivaaran tien varressa sijaitsee mielenkiintoinen ja luonnonkaunis Änäkäisen vapakalastusalue. Erikoisuutena alueella on Salpalinjan jyhkeä panssariestekivien rivistö, joka halkoo Änäkäisellä Suomen ja Venäjän rajalle johtavaa Kivivaarantietä, joka tunnettiin jatkosodan "Rukajärven tienä". Alueen mäntykangasharjut ja useat lammet ja järvet muodostavat hienon kokonaisuuden, jossa voi kalastaa sekä patikoida merkityillä polkureiteillä tai vaikkapa vain tutustua talvi- ja jatkosodanaikaisiin linnoitteisiin ja tapahtumiin.

Änäkäisen suosituin kalastuskohde on Saarijärvi, jossa tavoitelluin saaliskala on pyyntikokoisena istutettu kirjolohi. Alueen muista järvistä ja lammista saaliiksi saadaan kookkaita ahvenia ja haukia. Taukopaikkoineen ja polkureitteineen alue soveltuu hyvin muun muassa perheille.

Yhdistä kalastus- ja sotahistoriamatkailu ja tule nauttimaan Änäkäisen kauniista ja mielenkiintoisista maisemista!

 

Änäkäinen

Vapakalastus
Kalastusaika 1.1.–5.6. ja 8.6. klo 15:00 –31.12. Kalastus Änäkäisellä on tauolla 6.-8.6.2019 klo 15 asti lasten Vapapäivän vuoksi.
Pilkkiminen, Heittokalastus
Kirjolohi, Ahven, Siika, Hauki
Pyyntikokoisen kalan istutuksia
Kota, Tulentekopaikka, Vuokravene

Luvan ostaminen

Hinnat:

 • 12 € / 3 h
 • 18 € / vrk
 • 90 € / vko

Kaikki alle 18-vuotiaat saavat luvista 50 % alennuksen. Alle 15-vuotiaat voivat kalastaa samaan seurueeseen kuuluvan aikuisen luvalla samaan saaliskiintiöön. Yksin kalastaville alle 15-vuotiaille on saatavilla Eräluvat-verkkokaupasta maksuton viikon kalastuslupa erikseen.

Kohteeseen on saatavilla perhekohtainen kalastuslupa. Perheeksi luetaan alle 18-vuotiaat lapset ja heidän vanhempansa/huoltajansa. Perheeksi luetaan myös avio- ja avopari. Perheluvan hinta ja saaliskiintiö on kaksinkertainen.

 

 

Verkkokaupasta voit ostaa luvat suoraan ja maksaa yleisimmillä maksutavoilla.

 

Metsähallituksen kalastuslupia välittää myös erälupien puhelinpalvelu. Avoinna arkisin 9-16.

 

 

Soita haluamasi lupatyypin numeroon:

 

Lupatyyppi Numero Hinta
3 tuntia 0600 55 1639 12,02 € + mpm
Vuorokausi 0600 55 1640 18,03 € + mpm
Alle 18-v 3 tuntia 0600 55 1642 6,01 € + mpm
Alle 18-v vuorokausi 0600 55 1643 9,01 € + mpm

 

Kalastusluvan voit tilata kännykällä automaattinumerosta. Soita haluamasi lupatyypin numeroon ja näppäile kalastusalueen numero neljällä numerolla.

Tarkemmat ohjeet >

 

Puhelu veloitetaan matkapuhelinlaskullasi.

Lue Metsähallituksen lupaehdot.

Mobiililuvissa matkapuhelinliittymäkohtainen käyttöraja on 200 euroa kuukaudessa.

 

 

Lieksa: Tmi Lieksan Retkiaitta A. Karjalainen
Jongunjoki: Annukan kahvila

 

Lupaehdot

Alueelliset lupaehdot

Kalastusaika 1.1.–5.6. ja 8.6. klo 15:00 –31.12. Kalastus Änäkäisellä on tauolla 6.-8.6.2019 klo 15 asti lasten Vapapäivän vuoksi.
 • Luvalla on sallittu viehekalastus (uistin, perho, jigi) sekä onkiminen ja pilkkiminen.
 • Kohdekohtainen Änäkaisen 7521 vapalupa vaaditaan Saarijärvellä. Yleiskalastusoikeudet (onkiminen, pilkkiminen, viehekalastus kalastonhoitomaksulla) on kielletty Pohjois-Savon ELY:n päätöksellä (POSELY/1345/5710/2015) kalaistutusten taloudellisen hyödyntämisen turvaamiseksi. Muissa Änäkäisen alueen vesissä saa kalastaa Etelä-Suomen (7413) vapaluvalla tai yleiskalastusoikeuksin (onkiminen, pilkkiminen ja viehekalastus kalastonhoitomaksulla)
 • Sallitut pyydykset ovat kaikki keinotekoiset vieheet ja  luonnonsyötit (mato, toukat,täkykalat) sekä syöttitahna ja silikonipallot yms.
 • Kalastaja saa käyttää jäältä kalastettaessa kahta vapaa ja siimaa, joista toinen saa olla ns. ootto-onki.  Ootto-onki saa olla pyynnissä enintään 10 metrin päässä kalastajasta. Avovesikaudella saa käyttää yhtä vapaa ja siimaa, joka on kädessä tai käden ulottuvilla (max. 2 m). Vapaa ei saa jättää yksin pyyntiin.
 • Soutu-uistelussa saa käyttää 2 vapaa tai siimaa /kalastaja.
 • Kelluntarenkaan käyttö on sallittu.
 • Atrain-, harppuuna- ja sukelluskalastus on kielletty.
 • Oman veneen ja kanootin käyttö ja moottorin käyttö vuokraveneissä on kielletty.
 • Pyydyskalastus Änäkäisellä ja Mäntyjärvellä on kielletty.
 • Huom! Jos jäältä kalastettaessa kalastaa aktiiviongella (pilkkii) ja samaan aikaan on pyynnissä ootto-onki, kalastonhoitomaksun tulee olla maksettu.

Saaliskiintiöt ja saalispalaute

3 tunnin lupa 1 lohikala
Vuorokausilupa 3 lohikalaa / vrk
Viikkolupa 2 lohikalaa / vrk

 

Saaliskiintiö ei koske siikaa. Kalastuslupa päättyy kalastajan otettua saaliiksi kiintiön salliman määrän kiintiöityjä kaloja.

Kalastuksen päätyttyä saalisilmoitus tulee tehdä osoitteessa www.tuikki.fi. Myös vapautetut kalat tulee ilmoittaa.

Huom! Kalastaja saa ottaa saaliikseen lupatyypistä ja lupien määrästä riippumatta enintään 3 lohikalaa/vrk (00:00-24:00).

Lisätiedot

Palvelut

Nurmijärven kylän yrittäjät tarjoavat majoitus- ja ravitsemuspalveluita ja vuokraavat veneitä.

Alueella on hyvä palveluvarustus, mm. laavuja, nuotiopaikkoja, keittokatos ja pitkospuut. Lisäksi nähtävyytenä ovat viime sotien aikaiset puolustusrakennelmat.

Kalaveden hoito

Pyyntikokoisen kirjolohen istutukset Saarijärveen maalis-huhtikuussa 4 kertaa, touko-syyskuussa 2-3 viikon välein ja ennen joulua.

Huom! Kaikissa järvissä on kookkaita haukia ja runsaasti siikaa.