Siirry pääsisältöön

Änäkäinen 7521

Lieksan pohjoispuolella Kivivaaran tien varressa sijaitsee mielenkiintoinen ja luonnonkaunis Änäkäisen vapakalastusalue. Erikoisuutena alueella on Salpalinjan jyhkeä panssariestekivien rivistö, joka halkoo Änäkäisellä Suomen ja Venäjän rajalle johtavaa Kivivaarantietä. Kivivaarantie tunnettiin jatkosodan "Rukajärven tienä". Alueen mäntykangasharjut sekä useat lammet ja järvet muodostavat hienon kokonaisuuden, jossa voi kalastaa, patikoida merkityillä polkureiteillä tai vaikkapa vain tutustua talvi- ja jatkosodanaikaisiin linnoitteisiin ja tapahtumiin. Taukopaikkoineen ja polkureitteineen alue soveltuu hyvin muun muassa perheille.

Änäkäisen vapalupa-alue muodostuu Saarijärvestä, jossa tavoitelluin saaliskala on pyyntikokoisena istutettu kirjolohi. Lähistöllä sijaitsee myös järviä ja lampia, jotka kuuluvat lupa-alueeseen Etelä-Suomen vapalupa 7413. Näistä järvistä ja lammista saaliiksi saadaan kookkaita ahvenia ja haukia.

Yhdistä kalastus- ja sotahistoriamatkailu, ja tule nauttimaan Änäkäisen kauniista ja mielenkiintoisista maisemista!

Änäkäinen

Vapakalastus
Kalenterivuosi
Pilkkiminen, Heittokalastus
Kirjolohi, Ahven, Siika, Hauki
Pyyntikokoisen kalan istutuksia
Kota, Tulentekopaikka, Vuokravene

Luvan ostaminen

Änäkäisen vapalupa-alueella luvan voimassaoloajaksi asiakas voi valita kolme tuntia, 24 tuntia tai seitsemän vuorokautta. Vapalupien hinnat ovat seuraavat:

Luvan voimassaoloaika Luvan hinta
3 tuntia 12 €
24 tuntia 18 €
7 vuorokautta 90 €

Alle 18-vuotias saa vapaluvan puoleen hintaan.

Alle 15-vuotias voi kalastaa samaan seurueeseen kuuluvan aikuisen vapaluvalla samaan saaliskiintiöön, jolloin hän ei tarvitse omaa vapalupaa. 

Perhe voi ostaa perheluvan, jonka hinta ja saaliskiintiö on kaksinkertainen yhden hengen lupiin verrattuna. Perheeksi luetaan alle 18-vuotiaat lapset ja heidän vanhempansa tai huoltajansa sekä avio- ja avoparit.

Mistä luvan voi hankkia

 

Eräluvat-verkkokaupassa vapaluvan voi maksaa yleisimmillä maksutavoilla (verkkokauppa.eraluvat.fi).

 

Metsähallituksen kalastuslupia välittää myös Erälupien puhelinpalvelu, joka palvelee arkisin kello 9–15.

 

Sovelluksella voit ostaa vapaluvan helposti ja nopeasti. Maksuvälineeksi käy debit- tai credit-kortti. Näin otat sovelluksen käyttöön.

 

Mobiililuvat ovat poistuneet käytöstä 1.1.2020 operaattorin luovuttua järjestelmän ylläpidosta.

 

 

Lieksa: Tmi Lieksan Retkiaitta A. Karjalainen
Jongunjoki: Annukan kahvila

 

Lupaehdot

Alueen lupaehdot

Kalenterivuosi

Mihin lupa oikeuttaa

Änäkäisen 7521 vapalupa oikeuttaa viehekalastukseen uistimella, perholla tai jigillä sekä onkimiseen ja pilkkimiseen.

Saarijärvellä eivät päde yleiskalastusoikeudet. Siellä on siis kiellettyä kalastaa kalastonhoitomaksun viehekalastusoikeudella sekä onkia ja pilkkiä, ellei ole hankkinut vapalupaa 7521. Päätöksen yleiskalastusoikeuksien rajoittamisesta on tehnyt Pohjois-Savon ELY-keskus.

Muissa Änäkäisen alueen vesistöissä pätevät yleiskalastusoikeudet. Onkiakseen ja pilkkiäkseen kyseisillä lampi- ja järvivesillä henkilön ei siis tarvitse maksaa kalastonhoitomaksua eikä ostaa vapalupaa. Myös viehekalastus yhdellä (1) vavalla on näillä lampi- ja järvivesillä sallittua henkilöille, jotka ovat maksaneet kalastonhoitomaksun tai ovat alle 18-vuotiaita tai 65 vuotta täyttäneitä.

Myös Etelä-Suomen (7413) vapalupa oikeuttaa kalastamaan muissa Änäkäisen alueen vesistöissä paitsi Saarijärvellä.

Kalastusvälineet ja syötit

Avovesikaudella kalastaja saa käyttää yhtä (1) vapaa, jossa on yksi siima. Vavan on oltava kalastajan kädessä tai käden ulottuvilla, enintään kahden metrin päässä. Vapaa ei saa jättää yksin pyyntiin ja välineet on oltava kalastettaessa rannan välittömässä läheisyydessä. Soutu-uistelussa yksi kalastaja saa käyttää enintään kahta (2) vapaa, joissa molemmissa on yksi siima.

Jäältä kalastaessaan kalastaja saa käyttää enintään kahta (2) vapaa, joissa molemmissa on yksi siima. Näistä vavoista toinen saa olla niin kutsuttu ootto-onki (vapa, joka jätetään yksin pyyntiin). Ootto-onki saa olla pyynnissä enintään 10 metrin päässä kalastajasta. Jos 18–64-vuotias kalastaa jäältä aktiiviongella eli pilkkii ja hänellä on samaan aikaan pyynnissä ootto-onki, täytyy hänellä olla kalastonhoitomaksu maksettuna.

Pyydyskalastus, tuulastus sekä harppuuna- ja sukelluskalastus on kielletty Änäkäisen alueen vesissä eli Saarijärvellä, Änäkäisellä, Syväjärvellä, Välilammella ja Matinlammella.

Lupa-alueella saa käyttää kaikenlaisia keinotekoisia vieheitä, syöttitahnaa, silikonipalloja sekä luonnonsyöttejä, kuten matoa, toukkia, katkarapuja ja täkykaloja.

Vesikulkuneuvot

Kalastuksessa saa käyttää kelluntarengasta.

Oman veneen ja kanootin käyttäminen kalastuksessa on kielletty.

Vuokraveneissä on kiellettyä käyttää perämoottoria, myös sähköperämoottoria.

Pyyntimitat ja rauhoitukset

Kalastajan tulee noudattaa kalastusasetuksen mukaisia pyyntimittoja ja rauhoitusaikoja.

Saaliskiintiöt

Saaliskiintiön suuruus riippuu luvan voimassaoloajasta. Kalastaja saa ottaa saaliikseen enintään niin monta kalaa, kuin seuraavassa taulukossa lukee:

Luvan voimassaoloaika Enimmäissaalis
3 tuntia 1 kirjolohi
24 tuntia 3 kirjolohta
7 vuorokautta 2 kirjolohta vuorokaudessa

Muiden kalalajien saalismääriä ei ole rajoitettu.

24 tunnin saaliskiintiötä ei voi kasvattaa hankkimalla useita lupia samalle 24 tunnin ajanjaksolle.

Lisätiedot

Alueen palvelut

Alueella on laavuja, nuotiopaikkoja, kota ja pitkospuut. Lisäksi nähtävyytenä ovat sotien aikaiset puolustusrakennelmat.

Nurmijärven kylän yrittäjät tarjoavat majoitus- ja ravitsemuspalveluita sekä vuokraavat veneitä.

Kalaveden hoito

Saarijärveen istutetaan pyyntikokoista kirjolohta maalis-huhtikuussa neljä kertaa, touko-syyskuussa 2–3 viikon välein sekä ennen joulua.