Blogi
Laura Ticklen

Lukijoiden antama palaute Suomu-lehdestä on otettu huomioon monin tavoin. Kurkistetaanpa hieman, mitä uutta ja mitä tuttua onkaan luvassa tänä vuonna…

Suomu-lehti on Suomen eksklusiivisin kalastuslehti, sillä sen saa vain maksamalla koko vuoden kalastonhoitomaksun - lehteä ei voi tilata, ostaa irtonumerona eikä lukea kirjastossa. Lukijajoukko ei ole kuitenkaan aivan pieni, sillä lehden saa kotiin kannettuna vuosittain lähes 200 000 kalastajaa ja muuta luonnonystävää. 

Tähän mennessä kahdesti ilmestyneestä Suomu-lehdestä on pyydetty aktiivisesti palautetta, jotta siitä on voitu kehittää yhä informatiivisempi ja palvelevampi. Lehti on saanut lukijoilta hyviä arvosanoja, keskiarvoksi 4,2/5 kumpanakin edeltävänä vuonna. Viime vuonna palautteissa kommentoitiin Suomu-lehteä muun muassa näin: 

“Olin iloisesti yllättynyt, kun tämä kolahti postilaatikkoomme. Siinä oli hyvää tietoa tällaiselle harrastajakalastajalle.”

“Sopivasti viihteellinen, mutta samalla asiantunteva.”

“Vahvistaa käsitystä siitä, että maksamalla kalastonhoitomaksun olen mukana huolehtimassa kestävän kalastuksen toteutumisesta.”

“Vastinetta rahoille vaikka ei kalaa tulisikaan :)"

Suomun kolmas vuosikerta ilmestyy muutaman viikon kuluttua, ja lehdestä on pyritty jälleen tekemään entistä parempi lukijoiden antaman palautteen perusteella.  

Ensinnäkin ilmestymistä on aikaistettu toukokuulta huhtikuulle ja kalastuskorttia pienennetty - aiemmat ratkaisut ovat johtuneet postitusteknisistä syistä, mutta nyt muutokset ovat tulleet mahdollisiksi. Kustannusten hillitsemiseksi kalastuskortti ei valitettavasti ole edelleenkään muovitettu, mutta kannustamme kalastajia itse suojaamaan kortin vaikka laminoimalla tai pitämään tositteen mukana sähköisesti esimerkiksi kuvana kännykässä. Osa lukijoista on ollut tyytyväisiä lehden nykyiseen laajuuteen ja osa toivoi enemmän juttuja, sivuja ja ilmestymiskertoja. Ainakin vielä tänä vuonna päätimme säilyttää nykyisen mallin, eli lehti ilmestyy kerran vuodessa 24-sivuisena niin, että sisältö on täyttä asiaa.  

Toki palautteissa on ollut mukana myös ihmettelyä siitä, miksi lehteä pitää julkaista lainkaan. Suomu on osa julkishallinnon tiedotusta, jolla pyritään tarjoamaan kansalaisille tietoa luonnonvarojen kestävästä käytöstä ja valmiuksia toimia itsekin vastuullisesti. Enimmäkseen tämä onkin koettu lukijoiden keskuudessa myönteisenä kädenojennuksena hallinnon taholta. Paperisena saapuva julkaisu myös tavoittaa todella hyvin yleisönsä ja siten täydentää pitkin vuotta tehtävää verkkoviestintää. Mahdollisesti tulevaisuudessa kalastonhoitomaksun maksaja voi valita haluavansa lehdestä ainoastaan sähköisen version ja ehkäpä saada sen luettavakseen heti maksamisen jälkeen, mutta vielä toistaiseksi tämä on vasta visio ja käytännössä toimitaan nykyisellä tavalla. 

Lehden sisällössä lukijoiden toiveet näkyvät tänä vuonna hyvin konkreettisesti. Mukana on entistä enemmän uutisia muun muassa kalastuslainsäädännöstä. Palautteista on poimittu idea julkaista kalojen pyyntimitat ja rauhoitusajat siten, että ne ovat helposti otettavissa talteen. Lehdessä ovat nyt vuorollaan esillä myös sellaiset alueet ja kalastustavat, joiden on koettu aiemmin jääneen palstatilaa vaille. Tutkimukseen liittyvät artikkelit ovat aina olleet suosituimpien joukossa, ja tutkimuksesta kerrommekin jälleen hyvin seikkaperäisesti. Sen sijaan lehdessä ei tulla jatkossakaan näkemään esimerkiksi väline-esittelyjä tai muuta järjestölehdille ja kaupallisille lehdille paremmin sopivaa sisältöä. Moni toteuttamiskelpoinen idea jäi myös odottamaan seuraavia numeroita, koska kaikki ei sovi mukaan kerralla.

Olemme toimituskunnassa olleet iloisesti yllättyneitä, kuinka hyvin lehti on otettu vastaan, ja kiitollisia kaikista rakentavista parannusehdotuksista, joita olemme saaneet. Palautetta sopii antaa myös seuraavasta numerosta, sillä Suomu on tehty sinua varten. Voit soittaa, lähettää postia, kommentoida sosiaalisessa mediassa Eräluville tai tunnisteella #Suomu tai hyödyntää palautelomaketta osoitteessa Eräluvat.fi/Suomu. Mutta ensin: olethan jo maksanut kalastonhoitomaksun, jotta saat lehden mahdollisimman pian!