Metsähallitus keskeyttää maanantaina 19. kesäkuuta alkaen kalastuslupien myynnin Latokartanonkoskelle sekä Kotalan koskille. Näillä kohteilla veden lämpötila on noussut nopeasti, ja on jo lohikalojen kannalta kriittinen. Asiakkaille suositellaan etukäteen hankittujen lupien siirtämistä.

Lupamyynti Latokartanonkoskella ja Kotalan koskilla keskeytetään toistaiseksi. Veden lämpötiloja tarkkaillaan myös muilla Metsähallituksen kalastuskohteilla, ja lupamyynti voidaan keskeyttää tarvittaessa. Myynnin mahdollisesta jatkamisesta tiedotetaan Eräluvat.fi-sivustolla. Kun helteet hellittävät ja vesien lämpötilat laskevat riittävästi, lupamyyntiä voidaan jatkaa.

Osalla koskia vedet ovat tälle hetkellä lämmenneet noin 21 asteeseen, joka alkaa olla lohikaloille varsin tukala lämpötila. Kuuman sään jatkuessa vedet lämpenevät vielä tätäkin enemmän. Monilla Metsähallituksen koskikohteilla on lämpötilasensorit, ja kalastajat voivat myös itse tarkkailla veden lämpötilan kehitystä SensorMonitor-palvelussa (map.sensormonitor.fi).

Kohteet, joiden lupamyynti nyt keskeytetään, ovat vaelluskalavesiä, joissa kalastetaan muun muassa taimenta. Taimen ja muut lohikalat sietävät lämpöä huonosti ja toipuvat erityisesti vapauttamisesta heikosti. Kuumilla keleillä kannattaakin välttää kalastusta sellaisilla kohteilla, joissa saaliiksi voi sattua kala, joka täytyy vapauttaa. Rauhoitettuja kaloja ovat esimerkiksi alamittaiset ja rasvaevälliset taimenet.

Lue Metsähallituksen ohjeet vastuulliselle kalastajalle.

Hankitut luvat kannattaa siirtää viileämpään ajankohtaan

Vaikka lupamyynti keskeytetään, jo ostettuja lupia ei peruta. Metsähallituksen ei ole mahdollista yksipuolisesti peruuttaa jo maksettuja lupia ilman luvanhaltijan suostumusta.

Kalastaja voi siirtää vapalupansa ilman kuluja toiseen vapaaseen ajankohtaan. Siirto voidaan tehdä kuluvan kalastuskauden sisällä sellaiseen ajankohtaan, jolle lupakiintiötä on jäljellä. Siirto on tehtävä ennen luvan voimassaolon alkamista.

Maksetun luvan voi tässä poikkeustilanteessa myös perua kokonaan ennen luvan voimassaolon alkamista ja saada rahansa takaisin. Peruutuksesta peritään käsittelykuluna 13 euroa. Maksamattomat luvat voi aina peruuttaa ilman kuluja.

Luvan voi myös halutessaan käyttää, mutta tätä ei suositella.

Lupien siirtämisessä ja perumisessa tulee olla yhteydessä Eräluvat-asiakaspalveluun puhelimitse 020 69 2424 (arkisin klo 9–15) tai sähköpostitse eraluvat(a)metsa.fi. Ryhmäluvissa muutospyynnön voi tehdä vain lupien tilaaja, ja kaikkien luvanhaltijoiden luvat muutetaan samalla kertaa.

Lisätietoja

Kalastuksen erityisasiantuntija Eetu Karhunen, Metsähallitus, 0206 39 4241 (kalastusjärjestelyt koskikohteilla)