Metsähallituksen ja Suomen Vapaa-ajankalastajien yhteistyössä toteuttamaa Vapapäivä-tapahtumaa vietetään vuosittain kesäloman ensimmäisenä lauantaina. Silloin kaikki alle 18-vuotiaat pääsevät ilmaiseksi kalaan useille Metsähallituksen kohteille eri puolilla Suomea. Tänä vuonna tapahtumaa vietettiin 8. kesäkuuta.  

Vapapäivällä on pitkä historia. Jo 15. kertaa järjestetty lasten ja nuorten kalastustapahtuma keräsi paikalle 1 052 kalastajaa. Mukaan mahtui kokeneita konkareita sekä useita ensikertalaisia. Monille perheille tapahtumasta on muodostunut jo perinne, joka aloittaa kesäloman.

”Teerilammella oli lauantaina mahtava keli ja pieni tuulenvire piti myös hyttyset poissa. Mukana tapahtumassa oli mukavasti iloisia lapsia, ja moni kertoi tulevansa ensi vuonna uudelleen. Se kertoo tapahtuman onnistuneen”, kommentoi Kimmo Kari Ikaalisten Vapapäivä-tapahtumasta.  


Teerilammella Vapapäivää vietti mukava määrä nuoria kalastajia ja komeita saaliitakin saatiin. Kuva: Kimmo Kari

Tänä vuonna Metsähallitus avasi lapsille ja nuorille yli 30 arvokalakohdetta, joissa kaikki alle 18-vuotiaat saivat kalastaa ilmaiseksi. 12 kohteella oli mukana Suomen Vapaa-ajankalastajien ohjaajat, jotka opastivat ja auttoivat nuoria kalastajia alkuun. 21 kohteella nuoret saivat kalastaa omatoimisesti huoltajan kanssa.


Matin Vapapäivän saalis Ruunaan Miikkulanlammelta. Kuva: Antti Lauronen

Vapapäivää vietettiin tänä vuonna vaihtelevissa sääolosuhteissa. Etelässä päivään mahtui muutama kova sadekuuro ja ukkosta, mutta monin paikoin nautiskeltiin auringosta.

"Kuuhmossa sää suosi, mutta saalis ei ollut syönnillään. Se ei kuitenkaan kalastajien hymyjä hyydyttänyt, vaan ilmassa oli sopivaa innostusta, kommentoi Anne Hyytiäinen Syväjärven Vapapäivä-tapahtumasta.

Mukana tapahtumassa oli ensimmäistä kertaa Suomen Vapaa-ajankalastajien uusi kohde Kemissä. Veitsiluodon Kalapaikalla tapahtumaan osallistui 75 lasta ja nuorta, eli myös uudelle kohteelle oli löytänyt ilahduttavasti porukkaa. Suosituin kohde oli tänä vuonna Evon Niemisjärvet, jonne saapui yhteensä 165 nuorta kalastajaa perheineen. Toiseksi eniten osallistujia keräsi Sievin Maasydänjärvi 152 kalastajalla.


Kemin Veitsiluodon Kalapaikalla vietettiin tänä vuonna Vapapäivää ensimmäistä kertaa. Kuva: Petter Nissen

Vapapäivän kävijät kohteittain:

 • Matildanjärvi, Teijo, Salo: 67 kalastajaa
 • Niemisjärvet, Evo: 165 kalastajaa
 • Teerilampi, Ikaalinen: 106 kalastajaa
 • Heikinlampi, Kivijärvi: 83 kalastajaa
 • Mikkelin Valkea: 80 kalastajaa
 • Ruunaan kosket, Lieksa: 43 kalastajaa
 • Peurajärvi, Nurmes: 98 kalastajaa
 • Syväjärvi, Kuhmo: 103 kalastajaa
 • Maasydänjärvi, Sievi: 152 kalastajaa
 • Ahvenlampi, Luosto, Sodankylä: 27 kalastajaa
 • Manamansalon Särkinen, Vaala: 53 kalastajaa
 • Veitsiluodon kalapaikka, Kemi: 75 kalastajaa

Opastettujen kohteiden lisäksi Vapapäivänä pääsi kalaan 21 omatoimikohteella, joilla sai kalastaa yhdessä huoltajan kanssa koko päivän.

Lisää Vapapäivän tunnelmia Erälupien Instagramissa ja Facebookissa.

Mikäli osallistuit tänä vuonna Vapapäivä-tapahtumaan, tarvitsisimme apuasi! Tavoitteenamme on nimittäin tehdä Vapapäivästä jatkossa enstistä parempi. Vastaa Vapapäivä-kyselyyn, kerro mielipiteesi tapahtumasta ja voita virveli! Kyselyyn pääset tästä (webropolsurveys.com).