Syyskuun vieraslupien myynnistä valtion maille päätettiin luopua joulukuussa 2021, sillä metsästäjät kokivat, että suositut metsästysalueet Pohjois-Suomessa ruuhkautuvat alkukaudesta. Vieraslupia voi edelleen hankkia lokakuussa alkavalle hirvenpyyntijaksolle.

Valtion alueilla Pohjois-Suomessa metsästää usein paikallisia ja ulkopaikkakuntalaisia hirviseurueita yhtä aikaa. Seurueet voivat kutsua mukaan myös vieraita, jotka hankkivat vierasluvan Metsähallitukselta. Ruuhkaa pyritään rauhoittamaan rajoittamalla näiden vieraiden määrää alkukaudesta.

Vieraiden määrä on lisääntynyt viime vuosina nimenomaan syyskuussa, jolloin etelämmässä ei vielä metsästetä hirveä. Lapissa, Taivalkoskella ja Kuusamossa hirvenmetsästys alkaa tänä syksynä 1. syyskuuta.

Hirviseurueet voivat jatkossakin kutsua ulkopaikkakuntalaisia metsästysvieraita lokakuussa alkavalle pyyntijaksolle. Paikkakuntalaisen vieraan lisääminen seurueeseen on mahdollista myös syyskuussa. Lisäys tehdään Lupahakujärjestelmässä (lupahaku.eraluvat.fi), jonka kautta hirvenmetsästyksen aluelupaa on tammikuussa haettu Metsähallitukselta.