Maastoliikennekausi alkaa 1. lokakuuta. Uraluvat valtion maille ovat maksullisia, mutta virallisilla moottorikelkkareiteillä saa kelkkailla ilmaiseksi. Maastoliikenneluvan valtion maille voi hankkia Eräluvat-verkkokaupasta.

Metsähallituksen moottorikelkkailu-urat ovat maksullisia, epävirallisia väyliä, jotka lain mukaan määritellään maastoksi. Kelkkailija voi hankkia näille urille henkilökohtaisen tai perheen yhteisen maksullisen uraluvan. Luvan hinta vaihtelee yhdeksästä viiteenkymmeneen euroon sen mukaan, kuinka pitkälle ajalle lupaa haetaan. Pelkästään kotikuntaan haettava lupa on kuitenkin maksuton.

Viralliset moottorikelkkareitit taas ovat moottorikelkkaliikenteeseen tarkoitettuja, tieliikennelaissa määriteltyjä teitä. Virallisten reittien käyttö on maksutonta, riippumatta siitä kenen omistamalla maalla reitti kulkee. Reittien ylläpito kuuluu kunnille tai moottorikelkkapooleille. Reittien ulkopuolinen moottorikelkkailu vaatii aina maanomistajan tai moottorikelkkauran ylläpitäjän luvan, lukuun ottamatta jääpeitteistä vesialuetta, jossa saa kelkkailla vapaasti. Valtion mailla luvan myöntää Metsähallitus.

MUUT MAASTOLIIKENNELUVAT VALTION MAILLE

Urien ulkopuolinen maastoliikenne lumipeitteisenä aikana sekä kaikki lumettoman ajan maastoliikenne valtion mailla on lain mukaan pääsääntöisesti kiellettyä. Metsähallitukselta voi kuitenkin hakea erillistä maastoliikennelupaa perusteltuun tarpeeseen.

Syitä maastoliikennelupahakemukselle ovat esimerkiksi tarve kulkea kiinteistölle rasitteesta poiketen, riistan- tai kalastonhoitoon liittyvät tehtävät, tutkimustyö tai tapahtuman järjestäminen. Niistä perittävä maksu riippuu siitä, haetaanko lupaa kotikuntaan tai kuinka perusteellista selvitystyötä tai oikeudellista harkintaa Metsähallituksessa joudutaan tekemään.

Linkkejä:

Lue lisää maastoliikenneluvista
Metsähallituksen moottorikelkkailureitit ja -urat
Siirry verkkokauppaan