Tämänhetkisen tiedon mukaan Metsähallituksen metsästyslupien myyntiä valtion maille ei ole tarvetta rajoittaa lintuinfluenssatilanteen vuoksi. Suosittelemme seuraamaan viranomaisten julkaisemia ohjeita lintuinfluenssaan liittyen ja toimimaan niiden mukaan. 

Ruokavirasto suosittelee, ettei vesilintuja metsästettäisi nyt ollenkaan alueilla, joissa on todettu lintuinfluenssatapauksia tai lintujen joukkokuolemia. Metsästyskieltoja ei kuitenkaan ole annettu lintuinfluenssan vuoksi. Metsähallituksen metsästyslupien myynti jatkuu normaalisti valtion maille.

Lintuinfluenssaa ei ole tavattu metsäkanalinnuilla

THL:n ja Ruokaviraston yhteisen riskianalyysin mukaan tartunnat metsäkanalinnuilla ovat epätodennäköisiä, sillä niiden elinympäristö ja ravinto poikkeavat vesilinnuista. Luonnonvaraiset kanalinnut eivät esiinny tihentyminä kuten esimerkiksi vesilinnut levähdys- ja ruokintapaikoillaan tekevät, ja siksi lintuinfluenssan leviäminen luonnonvaraisissa kanalintupopulaatioissa on epätodennäköistä.

Kanalintulupien myynnin toinen vaihe alkaa suunnitellusti 28. elokuuta. Seuraamme aktiivisesti tilannetta sekä Ruokaviraston ohjeistuksia ja reagoimme tarvittaessa.

Huomioi hyvä hygienia

Metsästyssaaliin käsittelyssä suosittelemme noudattamaan Ruokaviraston antamia hygieniaohjeita (ruokavirasto.fi). Niiden mukaan on suositeltavaa käyttää kertakäyttökäsineitä terveenkin saalislinnun kynimiseen ja puhdistamiseen ja pestä kädet aina sen jälkeen. Itsestään kuolleina tai sairaina löydettyjä lintuja ei pidä koskaan syödä.

Koiran kanssa metsästäessä kannattaa huomioida, ettei päästäisi koiraa puremaan saaliseläimiä sellaisilla alueilla, missä lintuinfluenssaa on tavattu. Minkään kuolleena löydetyn eläimen pureminen ei ole suositeltavaa.

Lue lisää lintuinfluenssasta:

THL: Lintuinfluenssa
Ruokavirasto