Metsähallitus käynnisti tammikuussa Erä- ja luontoyhteisön, jossa jäsenet pääsevät vaikuttamaan niin maastossa kuin digissä olevien palvelujen kehittämiseen. Yhteisössä käydään keskusteluja annetuista teemoista. Nyt yhteisöön toivotaan näkemyksiä erityisesti nuoremmilta ja vanhemmilta luonnossa liikkujilta sekä metsästäjiltä ja kalastajilta. Tavoite on saada yhteisöön 500 uutta jäsentä mukaan.

Yhteisöön ovat tervetulleita ulkoilijat, retkeilijät, kalastajat, metsästäjät, vaeltajat, vasta harrastuksen aloittaneet tai kokeneet konkarit. Nyt näkemyksiä kaivataan erityisesti 16-30-vuotiailta sekä yli 60-vuotiailta, mutta kaikenikäiset voivat hakea mukaan.

– Haluamme vahvistaa asiakasymmärrykseen perustuvaa palvelukehitystä niin maastopalvelujen kuin digitaalisten palvelujen suunnittelussa. Pelkät kyselyt eivät riitä, vaan tarvitsemme keskusteluja ja yhdessä ideointia, jotta opimme entistä paremmin tuntemaan erilaiset asiakasryhmät. Erä- ja luontoyhteisön perustaminen osoitti kansalaisten kiinnostuksen palveluihimme, ja nyt tarvitsemme lisävahvistusta asiakasyhteisöömme, sanoo johtava palvelumuotoilija Susanne Nylund Metsähallituksesta.

Kalastaja kalastaa Hossan kansallispuistossa.
Kalastaja Hossan kansallispuistossa. Kuva: Maarit Vaahteranoksa

Esimerkkejä Erä- ja luontoyhteisössä keskusteltavista aiheista

Moderoitujen keskustelujen aiheet vaihtelevat teemoittain ja vuodenajan mukaan. Syksyn aikana yhteisössä keskustellaan esimerkiksi seuraavista aiheista:

  • Talviretkeilyn opit ja sudenkuopat
  • Hallitusohjelmassa esitetyt vapaaehtoiset kansallispuistomaksut
  • Metsästyksen ja muun maakäytön yhdistäminen
  • Osallistujat pääsevät myös täyttämään luonnossa liikkumisen päiväkirjaa

Yhteisön jäsenet pääsevät myös vaikuttamaan vuonna 2024 julkaistavaan uuteen Luontoon-palveluun ja hakemaan mukaan sovelluksen testaukseen.

Kutsut Erä- ja luontoyhteisön tehtäviin lähetetään sähköpostitse, ja niihin pääsee osallistumaan helposti linkin kautta. Noin 15 minuuttia viikossa aikaa vieviin tehtäviin voi osallistua oman aikataulun ja mielenkiinnon mukaan.

Haku Erä- ja luontoyhteisöön?

Uusi hakukierros Erä- ja luontoyhteisöön on alkanut. Hakuaika päättyy 19.11.2023, mutta tarvittaessa sitä voidaan pidentää.

Hakulomakkeen löytää osoitteesta www.luontoon.fi/yhteisohaku.

Kyselyyn voi vastata myös ruotsiksi tai englanniksi.

Mikä Erä- ja luontoyhteisö?

Erä- ja Luontoyhteisö on Metsähallituksen asiakasyhteisö, jonka osallistujat ovat mukana kehittämässä luonnossa liikkujien ja eränkävijöiden palveluita. Yhteisöön kuuluu tällä hetkellä noin 1 000 erilaista luonnossa liikkujaa ja eränkävijää kaikkialta Suomesta. Alkuvuodesta 2023 perustetussa yhteisössä jäsenet ovat päässeet mm. kehittämään digitaalisia Luontoon-palveluita, arvioimaan kalastajille suunnattuja opasteita sekä parantamaan asiakaspalvelua ja luontomatkailupalveluita.
Osallistuminen on maksutonta eikä sido osallistujia.