Metsähallituksen kanalintulupien myyntitauko päättyy 27. elokuuta. Tauon aikana Metsähallitus on päivittänyt myytävien lupien määrät riistalaskentojen tulosten ja maa- ja metsätalousministeriön esittämien metsästysaikojen perusteella. Myyntiin tulee vuorokausilupia koko metsästyskaudelle. Myös tammijahdin luvat sekä maaliskuun loppuun asti pohjoisessa jatkuvan riekon metsästyksen luvat myydään nyt.

Kesäkuussa alkaneessa myynnissä kanalintulupia myytiin ainoastaan ajalle 10.9.–10.10., sillä metsästyskauden pituus ei vielä ollut tiedossa. Maanantaina 28. elokuuta alkavassa myynnissä vuorokausilupia myydään koko kaudelle kanalintukantojen sallimissa puitteissa. Metsästäjien on hyvä huomata, että myös tammikuun metsästysluvat tulevat nyt myyntiin niille alueille, joilla urosmetson ja/tai -teeren metsästys on mahdollista.

Katso myyntiin tulevien lupien määrä metsästysalueittain (PDF, 195 kt).

Kanalintulupien myynti alkaa alueittain porrastettuna seuraavassa järjestyksessä:

  • Ma 28.8. Etelä-, Länsi- ja Itä-Suomen alueet
  • Ti 29.8. Enontekiö, Inari, Utsjoki
  • Ke 30.8. Salla, Savukoski, Pelkosenniemi, Sodankylä, Kemijärvi
  • To 31.8. Keminmaa, Kittilä, Kolari, Muonio, Pello, Rovaniemi, Ranua, Simo, Tervola, Ylitornio, Posio
  • Pe 1.9. Pohjanmaa ja Kainuu

Myynti alkaa verkkokaupassa ja puhelinpalvelussa 020 69 2424 päivittäin kello 9.00. Puhelinpalvelu palvelee arkisin kello 9–15 (hinta 0,00 € + pvm/mpm), verkkokauppa on avoinna joka päivä kellon ympäri. Lupia myydään kauden loppuun asti tai niin kauan, kuin lupia on jäljellä. Suosituimpien alueiden luvat myydään usein loppuun heti, mutta niitä voi palautua myöhemmin myyntiin peruutusten seurauksena.

Metsästysaikoihin kannattaa tutustua jo ennen lupien ostamista. Koska metsästysajat vaihtelevat kunnittain, voivat ne vaihdella myös yhden metsästysalueen sisällä, mikäli alue sijaitsee useamman kunnan alueella. 

Metsästysajat Metsähallituksen pienriista-alueilla 2023 - 2024 näet tästä taulukosta (PDF, 83 kt).

Lue lisää Kanalinnut-sivulta.

Kuvan alta löydät vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin.

Vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin 

Milloin lupia voi ostaa?

Lupamyynti alkaa porrastetusti seuraavan aikataulun mukaisesti:

Ma 28.8. Etelä-, Länsi- ja Itä-Suomen alueet
Ti 29.8. Enontekiö, Inari, Utsjoki
Ke 30.8. Salla, Savukoski, Pelkosenniemi, Sodankylä, Kemijärvi
To 31.8. Keminmaa, Kittilä, Kolari, Muonio, Pello, Rovaniemi, Ranua, Simo, Tervola, Ylitornio, Posio
Pe 1.9. Pohjanmaa ja Kainuu

Myynti alkaa verkkokaupassa ja puhelinpalvelussa 020 69 2424 päivittäin kello 9.00. Puhelinpalvelu palvelee arkisin kello 9–15 (hinta 0,00 € + pvm/mpm), verkkokauppa on avoinna joka päivä kellon ympäri. Lupia myydään kauden loppuun asti tai niin kauan, kuin lupia on jäljellä.

Mille ajalle lupia voi varata tai ostaa?

Lupia saa nyt koko metsästyskaudelle. Myös tammikuun luvat tulevat myyntiin nyt, samoin kuin Ylä-Lapin riekkoluvat.

Käytännössä lupia voi ostaa maa- ja metsätalousministeriön asettamalle metsästysajalle. Metsästysajat Metsähallituksen pienriista-alueilla voi tarkistaa tästä taulukosta (PDF, 83 kt). Taulukossa on kyse esitetyistä metsästysajoista ja taulukkoa voidaan vielä päivittää, mikäli muutoksia tulee.

Kuinka paljon lupia myydään?

Myyntiin tulevat lupamäärät on ilmoitettu tässä taulukossa (PDF, 195 kt).

Kesäkuussa Metsähallitus laittoi myyntiin noin puolet edellisen metsästyskauden lupamäärästä. Nyt myyntiin tulevat niin sanotut lisäkiintiöt, jotka perustuvat riistalaskentojen tuloksiin ja esitettyihin metsästysaikoihin. Lisäksi lupamääriin vaikuttavat metsästysalueen pinta-ala ja metsästyslain kahdeksannen pykälän suoma paikallisten metsästäjien pyyntioikeus.

Lisäkiintiö muodostaa yhdessä kesäkuussa myytyjen lupien kanssa kokonaiskiintiön. Kahdessa osassa toteutettavalla myynnillä varmistetaan se, että lupien lopullinen määrä noudattelee aina kanalintukantojen kehitystä.

Kuinka moneksi päiväksi lupia voi varata tai ostaa?

Verkkokaupassa yksi henkilö voi varata lupia enintään seitsemäksi vuorokaudeksi. Mikäli luvat maksaa heti, ei määrää ole rajoitettu.

Erälupien asiakaspalvelusta voi puhelimitse tilata pienriistaluvat enintään kymmenelle hengelle ja yhtä henkeä kohden voi tilata enintään seitsemän vuorokausilupaa. Tilauksesta lähetetään asiakkaalle lasku, joka tulee maksaa eräpäivään mennessä.

Milloin varatut kanalintuluvat maksetaan?

Sekä verkkokaupan että puhelinpalvelun kautta varattujen lupien eräpäivä on 14 vuorokautta ennen lupa-ajan alkamista. Mikäli luvan alkamiseen on ostohetkellä vähemmän kuin 14 vuorokautta, puhelinpalvelusta hankitut luvat tulee maksaa laskulla ilmoitettuun eräpäivään mennessä. Verkkokaupassa luvat tulee maksaa heti, sillä verkkokaupassa et voi varata lupia, jos ostopäivän ja luvan alkamispäivän väliin jää vähemmän kuin 14 vuorokautta.

Miten varatut kanalintuluvat voi perua? Mitä tapahtuu luville, joita ei makseta?

Mikäli asiakas on varannut lupansa Eräluvat-verkkokaupassa eikä maksa niitä eräpäivään mennessä, luvat peruuntuvat automaattisesti eräpäivän jälkeen ja vapautuvat muiden halukkaiden ostettaviksi. Omalla asiakastilillään asiakas voi myös itse perua varaamansa luvan.

Puhelinpalvelusta tilatun maksamattoman luvan voi perua ennen eräpäivää kahdella tapaa: soittamalla palvelunumeroon 020 69 2424 arkena kello 9–15 tai lähettämällä sähköpostia osoitteeseen eraluvat(at)metsa.fi. Huomaathan, että puhelinpalvelusta tilatun luvan maksamatta jättäminen ei ole peruutus!

Maksettuja lupia ei ole mahdollista perua ilman erityistä syytä. Ryhmäluvissa peruminen erityisestä syystä koskee ainoastaan tiettyä luvanhaltijaa, ei koko lupaa. Tutustuthan huolellisesti hankinta- ja peruutusehtoihin ennen luvan hankkimista.

Pitääkö Eräluvat-verkkokauppaan rekisteröityä, jotta voi varata luvan?

Kyllä. Jotta asiakas voi varata lupia verkkokaupassa, hänen täytyy ensin kirjautua sisään. Rekisteröityminen eli tunnusten luominen kannattaa muutenkin, sillä asiakastilillä pääsee näkemään varaamansa ja maksamansa luvat jälkeenpäin.

Jos asiakas maksaa lupansa heti, verkkokauppaan ei tarvitse kirjautua. Tällöin ostetut luvat eivät kuitenkaan näy verkkokaupan asiakastilillä.

Eräluvat-tunnuksilla voi ottaa käyttöönsä myös Eräluvat-sovelluksen. Vaikkei pienriistalupia voi ostaa sovelluksesta, verkkokaupasta hankitut luvat kuitenkin näkyvät siellä. Sovelluksesta luvat on helppo esittää mahdollisessa tarkastustilanteessa.

Miten valmistaudun luvan ostamiseen?

Metsästysluvan varaamiseen tai ostamiseen niin verkkokaupassa kuin puhelimitse tarvitaan seuraavat tiedot:

  • Metsästäjänumero
  • Metsästäjän nimi
  • Metsästäjän osoite
  • Metsästäjän syntymäaika

Ennen kuin asiakas soittaa puhelinpalveluun, hänen tulee siis selvittää edellä mainitut tiedot, jos hän on hankkimassa metsästyslupia toiselle henkilölle. Jos asiakas ei tiedä metsästäjänumeroa, hän voi ostaa tai varata luvan myös ilman sitä. Puhelimitse asioitaessa metsästäjänumeron ilmoittaminen kuitenkin nopeuttaa luvan hankintaa.

Metsästäjänumero on henkilökohtainen kahdeksan merkin pituinen tunnus, joka lukee henkilön metsästyskortissa ja Oma riista -palvelussa.

Tutustuthan myös hankinta- ja peruutusehtoihin sekä lupaehtoihin jo etukäteen.

Jos asioit verkkokaupassa, suosittelemme käyttämään selaimena joko Chromea tai Firefoxia.

Näenkö ostamani luvat myös Oma riistassa?

Metsähallituksen pienriistaluvat on mahdollista saada näkyviin myös Oma riista -palveluun. Luvat siirtyvät Oma riistaan vain, jos asiakas kirjautuu Eräluvat-verkkokauppaan Oma riista -tunnuksillaan TAI ilmoittaa metsästäjänumeronsa oikein, kun hän ostaa lupaa. Mikäli ostat lupia myös muille henkilöille ja he haluavat lupansa näkyviin Oma riistaan, tarvitset myös heidän metsästäjänumeronsa.

Mitä kanalintuluvalla voi metsästää?

Kanalintuluvalla saa metsästää metsäkanalintuja, vesilintuja ja jänistä sekä pienpetoja, rauhoittamattomia lintuja ja villisikoja. Aluekohtaiset lupaehdot tulee aina tarkistaa metsästysalueen sivulta.

Lisätietoa: Eräluvat-palvelunumero 020 69 2424 arkisin kello 9–15 (0,00 € + pvm/mpm) tai eraluvat(at)metsa.fi.

Uutista tarkennettu 28.8.: Maa- ja metsätalousministeriön asetus metsästysajoista on vahvistettu, eli kyseessä ei enää ole esitys.