Osalla Metsähallituksen kalastuskohteista lupamyynti on jouduttu keskeyttämään lämmenneiden vesien vuoksi. Monilla kohteilla veden lämpötila on noussut erityisesti lohikalojen kannalta jo kriittisen korkeaksi. Tällä hetkellä lupamyynti on keskeytetty neljällä kohteella, ja tilannetta seurataan aktiivisesti myös muissa vesistöissä. Asiakkaita kehotetaan siirtämään jo hankitut kalastusluvat myöhempään ajankohtaan. 

Lupamyynti keskeytyy torstaista 29.6. alkaen Langinkosken (7581) ja Keihärinkosken (6586) kalastuskohteilla. Aiemmin kesäkuussa lupamyynti keskeytettiin Kotalan koskien ja Latokartanonkosken kalastuskohteilla. Veden lämpötiloja tarkkaillaan, ja myynnin mahdollisesta jatkamisesta tiedotetaan Eräluvat.fi-sivustolla.

Kalavedet ovat tällä hetkellä lämmenneet jo monin paikoin yli 21 asteeseen, joka on lohikaloille varsin tukala lämpötila. Kuuman sään jatkuessa vedet lämpenevät edelleen. Monilla Metsähallituksen koskikohteilla on lämpötilasensorit, ja kalastajat voivat myös itse tarkkailla veden lämpötilan kehitystä SensorMonitor-palvelussa (map.sensormonitor.fi)

Kohteilla, joilla lupamyynti on nyt keskeytetty, pääasiallisia saaliita ovat lohikalat. Lohikalat sietävät kuumuutta huonosti, ja erityisesti vapauttamisesta toipuminen vaarantuu. Usein vapauttaminen on kalastajalle välttämättömyys, sillä saaliiksi voi tulla rauhoitettu kala, kuten alamittainen taimen. Lämpimissä vesissä kalojen selviytyminen vapautuksen jälkeen on heikkoa ja saattaa aiheuttaa lopulta kalan menehtymisen. 

Metsähallitus toivoo kalastajilta vastuuta ja suosittelee, että helteillä kalaan mentäessä keskitytään pyytämään lämpimiä vesiä paremmin sietäviä kalalajeja, kuten ahventa, haukea ja kuhaa. 

Aiemmin hankitut luvat voi siirtää 

Vaikka lupamyynti keskeytyy, ei jo ostettuja lupia peruta. Metsähallituksen ei ole mahdollista yksipuolisesti peruuttaa jo maksettuja lupia ilman luvanhaltijan suostumusta. Kalastajat voivat kuitenkin siirtää lupia myöhäisempään ajankohtaan. Siirrosta ei peritä maksua, mutta siirto on tehtävä ennen kalastusluvan kalastusajan alkamista.  

Maksetun luvan voi tässä poikkeustilanteessa myös perua kokonaan ennen luvan voimassaolon alkamista ja saada rahansa takaisin. Peruutuksesta peritään käsittelykuluna 13 euroa. Maksamattomat luvat voi aina peruuttaa ilman kuluja. 

Lupien siirtämisessä ja perumisessa tulee olla yhteydessä Eräluvat-asiakaspalveluun puhelimitse 020 69 2424 (arkisin klo 9–15) tai sähköpostitse eraluvat(a)metsa.fi. Ryhmäluvissa muutospyynnön voi tehdä vain lupien tilaaja, ja kaikkien luvanhaltijoiden luvat muutetaan samalla kertaa. 

Lisätietoja 

Erikoissuunnittelija Eetu Karhunen, Metsähallitus, 0206 39 4241