Valtion alueiden valvonnasta Kainuussa vastaa jatkossa erätarkastaja Miska Puumala. Hän aloitti tehtävässään huhtikuun alussa, kun pitkäaikainen erätarkastaja Seppo Toikkanen jäi eläkkeelle. Erätarkastajat ovat koulutukseltaan poliiseja, ja heillä on poliisiin verrattavat oikeudet erävalvontatehtävissä.

”Kainuu on aika laaja selkonen, ja kun karttaa katsoo, kyllä täällä valtion maita riittää. Yhteistyökuviot ovat tuttuja, samoin ihmiset rajalla ja poliisissa. Yhteistyö jatkuu siitä, mihin se on jäänyt aiemmassa hommassa”, Miska Puumala sanoo.

Hän on työskennellyt Kajaanissa vanhempana konstaapelina yli kymmenen vuotta. Poliisin työn lisäksi Puumala on muun muassa kokenut lehtikuvaaja ja lintujenrengastaja.

”Poliisissa erävalvontatyö on painottunut suurpetojen metsästyksen ja hirvenpyynnin valvontaan. Nyt tehtäväkenttä laajenee”, Puumala kertoo.

Metsähallituksella on koko maassa 11 vakituista ja kaksi määräaikaista erätarkastajaa. Erävalvontaa johtaa valtakunnallisesti erävalvontapäällikkö. Seuraava alueellinen vahdinvaihto tapahtuu Ylä-Lapissa, jonne valitaan parhaillaan uutta erätarkastajaa eläköityvän henkilön tilalle.

Erätarkastajat vastaavat omalla alueellaan erävalvonnasta. Heillä on apunaan vapaaehtoisia metsästyksen ja kalastuksen valvojia. Lisäksi merkittävä rooli on yhteistyöllä poliisin ja rajavartiolaitoksen kanssa.

Erätarkastajien päätehtävänä on valvoa metsästystä, kalastusta ja luonnossa liikkumista yleensä. Viime vuonna erätarkastajat kohtasivat 6 839 luonnossa liikkujaa. Pääosin eränkävijöiden asiat olivat kunnossa, mutta 57 tarkastusta johti esitutkintaan ja 463 lievempiin toimiin.

Lue lisää Metsähallituksen erävalvonnasta!