Täältä sinulle aukeaa pääsy tuhansille kalavesille. Kertaa, milloin tarvitset kalastonhoitomaksun tai muita kalastuslupia. Lisäksi löydät tietoa erilaisista kalastustavoista ja -alueista sekä kalavesien hoidosta.

Metsähallituksen kalavedet ympäri Suomea ovat järviä, lampia, koskia ja virtoja, joissa kalastuskohteen antama luontoelämys on yhtä tärkeässä osassa kuin saalis.

Kalastusasiat ovat Metsähallituksen viranomaistehtäviä, joista vastaa erähenkilöstö erätalousjohtajan johdolla. Metsähallitus myy kalastuslupia vapa- ja pyydyskalastukseen sekä ravustukseen valtion vesialueilla. Lupatuotot käytetään kalavesien hoitoon ja kalastusmahdollisuuksien turvaamiseen. Lisäksi Metsähallitus kerää valtion veroluontoisen kalastonhoitomaksun.

Lisätietoja saat myös erälupien palvelunumerosta: 020 69 2424.

Lupatuottojen ja maksuvarojen käyttö

Kalastuslupakäytäntö sekä saalispalautteen kerääminen on avain kestävään luonnonvarojen käyttöön. Lupatuotoilla taataan uusiutuva ja runsas kalakanta sekä hoidetaan vesialueita. Metsähallitus käyttää lupatuotot kalavesien hoitoon ja kalastusmahdollisuuksien turvaamiseen, joissa hyödynnetään kalastajilta saatavaa saalispalautetta.

Metsähallitus kerää valtion veroluontoisen kalastonhoitomaksun, jonka varojen käytöstä vastaa edelleen lain mukaisesti maa- ja metsätalousministeriö.

Pinnalla

Suurpedot.fi-sivusto palvelee nyt myös englanniksi ja ruotsiksi

Suurpedot.fi-sivusto on välittänyt jo kohta viisitoista vuotta virallista ja luotettavaa tietoa suurpedoista suomalaisille. Suomen suurpetoasiat kiinnostavat enenevässä määrin myös Suomen rajojen ulkopuolella. Siksi Suurpedot.fi on julkaistu nyt myös ruotsiksi ja englanniksi.

Lapset nappasivat ennätykselliset 180 lohikalaa Vapapäivänä

Lasten ilmainen kalastuspäivä, Vapapäivä, yllätti odotukset lauantaina. Yhteensä 37 lohikalakohteella eri puolilla Suomea kävi 930 nuorta kalastajaa päivän aikana. Saalista tuli ennätykselliset 180 lohikalaa, noin 250 kilon edestä. Yleisin saalis oli kirjolohi.

Lätäsenon siivoustalkoot ovat jo täynnä!

Vapaaehtoiset puhdistavat paikoin roskaantunutta Lätäsenon jokialuetta Enontekiölle elokuussa. Talkoolaiset viedään neljäksi päiväksi helikopterilla tai veneellä siivoushommiin. Talkoihin ei enää mahdu enempää siivoajia. Metsähallituksen luontopalvelut, Enontekiön kunta ja Kelottijärven osakaskunta, Heliflite Oy ja Lapland Hide kiittävät ilmoittautuneita.

Vapapäivä lauantaina: 37 lohikalakohdetta avataan lapsille päiväksi

Lapset kalastavat jo aikuisia enemmän, kertoo tuore tutkimus. Tämän kunniaksi Metsähallitus ja Suomen Vapaa-ajankalastajat tarjoavat kaikille alle 18-vuotiaille kesälomalahjaksi Vapapäivän – ilmaisen kalastuspäivän lauantaina. Vapapäivänä 11.6. lapset ja nuoret saavat narrata lohikaloja ilmaiseksi 37 kohteella eri puolilla Suomea.

Kalastonhoitomaksu

Kalastonhoitomaksulla pääset nyt kalastamaan yhdellä vavalla kaikkien entisten läänikohtaisten maksujen alueella.