Blogi
Tero Pullinen

Metsähallitus lupaa erälupia ja elämyksiä. Niille, jotka ovat nyt eristyksissä, annostelemme elämykset turvallisesti erätarinoina.

"Maantietä pitkin käveli naapurin akka kottikärryjä työntäen. Vihelteli kulkiessaan ja ihaili maisemien yksityiskohtia, joita autolla ajaessa tuskin ehtii havainnoida.

Pellolta alaviistosta kun katselin tuota vaappuvaa menoa, en voinut olla ihailematta sitä maisemaa: Rehevä rouva kylän päätiellä kärryineen, sadetakki repsottaen oikealle ja vasemmalle askelten tahdissa. Varpuset pyrähtelemässä ojanpenkalla saaliin toivossa. Tien vastapuolen huojuva koivikko siivilöi järveltä tulevan ilta-auringon väreileväksi valopatsaiden alati muotoaan muuttavaksi valon ja varjon leikiksi. Tuoksui oikealle kesälle, vaikka lämpötila olikin pysytellyt kolmessakympissä jo useamman viikon. Pastoraalinen näkymä pysäytti sadonkorjuun.

Kumisaappaat läpsyttivät märkään asfalttiin. Sade loppui juuri, mutta ilma tihkui vielä märkää. Rekka ohitti akan liian lujaa, vaarallisen läheltä. Kosteus pärskähti tien pinnasta kastellen kulkijan. En kuullut, mitä akalla oli kuljettajalle sanottavaa, enkä siitä niin välittänytkään. Akka pysähtyi ja poimi penkalta jotakin kärryihinsä.

Akka kurvasi lainakärryineen pihamaalle. Kärryissä rotkotti lämmin lintu. Sellaisena kuin akka oli sen tienpientareelta poiminut. Columba Palumbus, sepelkyyhkyn metsästys aloitti syksyisen jahtikauden 10.8. Auton töytäisemä oli kaikin puolin siisti ja tuoksui raikkaalta syksyltä. En voinut olla nylkemättä ja laittamatta sitä grilliin. Pyysin jäädä odottamaan maistiaisia. Akka oli tottunut siihen, että pöytään tullaan silloin, kun kutsutaan.

Ranskalainen gastronomi Brillat-Savarin (1.4.1755–1.2.1826) määritteli riistalinnut kokoluokan mukaan seuraavasti:

  1. Rastasta pienemmät lentävät
  2. Rastaat ja siitä suuremmat hyvin lentävät linnut
  3. Kaikki kanalinnut ja vesilinnut
  4. Muut linnut

Kirjoittaja (15.4.1964–) määritteli grillikokemuksen seuraavasti: Onnellinen kieli lipoi öljyisiä suupieliä. Mielihyvä ja raukeus valuivat hitain, raskain sysäyksin syvemmälle kehoon."

Kirjoittaja on eräopas, joka vetää muun muassa Wine in The Woods -kierroksia luonnossa.

Erätarinoita eristyksiin -sarjan aiemmat tekstit

1. Meegon enkelit. Aku Ahlhomin tarina riekkojahdista

2. Hanhia ja poikia. Timo Eskola vie lukijansa hanhisuolle.