Tien päätyttyä voi eräelämys alkaa. Lumipeitteisenä aikana Metsähallituksen ylläpitämät moottorikelkkaurat vievät eräreissulle talvisiin nähtävyyksiin luontoa ja luonnossa kulkijoita kunnioittaen.

Maastoliikenteellä tarkoitetaan moottorikäyttöisten ajoneuvojen liikennettä maastossa. Maastoa ovat maa-alueet, jotka eivät ole moottoriajoneuvoille tarkoitettuja teitä tai virallisia moottorikelkkareittejä. Maastoliikenteeseen tarvitset aina maanomistajan luvan. Valtion maille luvan myöntää Metsähallitus. Maastoliikennelupa valtion maille on oman kotikunnan alueelle maksuton (Laki Metsähallituksesta 1378/2004 15§/2).

Moottorikelkkailijoille Metsähallitus ylläpitää moottorikelkkauria valtion mailla. Urat ovat siis maksullisia, epävirallisia reittejä. Moottorikelkkaurille tarvitset Metsähallituksen henkilökohtaisen tai perheen yhteisen uraluvan. Tällä luvalla voit kelkkailla kaikilla urilla, jotka löydät Metsähallituksen urakartastosta.

Moottorikelkkailu urien ulkopuolella sekä muilla moottorikulkuneuvoilla ajo valtion alueilla on pääsääntöisesti kielletty. On poikkeuksia, jossa voit hakea Metsähallitukselta erillisen maastoliikenneluvan. Lupa vaatii aina käsittelyn ja harkitaan tapauskohtaisesti.

Uralla

Riekko pyrähti Metsähallituksen joulutervehdyksiin

Metsähallituksen joulutervehdyksissä poseeraa riekko (Lagopus lagopus). Kun Suomi täyttää ensi vuonna pyöreitä, on aika miettiä, mitä luonnolle kuului sata vuotta sitten ja mitä sille kuuluu nyt.

Kalastuksen ja maastoliikenteen kiintiöpäätökset on julkaistu - Guolástusa dihtomearremearrádusat leat almmustahtton

Metsähallitus on päättänyt kalastuksen ja maastoliikenteen kiintiöistä vuosille 2017-2019. Utsjoen kalastuskiintiöt annetaan myöhemmin erillisellä päätöksellä.

Tervetuloa uusille Eräluvat-sivuille!

Eräluvat.fi-sivusto on julkaistu täysin uusittuna. Uudistus oli välttämätön, jotta kaikki toiminnot ja haut toimisivat jälleen kaikilla laitteilla. Edellisestä uudistuksesta on kolme vuotta.

Moottorikelkkailun lupien hinnat nousevat valtion alueilla

Metsähallituksen myymien uralupien hinnat nousevat vuodenvaihteessa noin 50 prosentilla. Hinnat nousevat, koska uraluvista saadut tulot eivät ole riittäneet maastoliikenteen järjestämiseen turvallisesti Metsähallituksen hallinnoimilla alueilla. Ympäristöministeriö vahvisti uralupien uudet hinnat maksuasetuksessaan.