Siirry pääsisältöön

Metsähallitukselta saat kalastonhoitomaksun sekä kalastusluvat niille valtion vesialueille, joilla kalastamiseen vaaditaan erillinen lupa. Kalastonhoitomaksu on lakisääteinen yleiskalastusmaksu, joka on voimassa kaikkialla Suomessa Ahvenanmaata lukuun ottamatta. Metsähallituksen kalastusluvat puolestaan koskevat valtion vesialueita.

Mikäli kalastat yhdellä vavalla, pelkkä kalastonhoitomaksu riittää suuressa osassa maata. Mikäli käytät useampaa vapaa, kalastat pyydyksellä, ravustat tai kalastat koski- ja virtavesipaikoissa tai erityiskohteilla, tarvitset kalastonhoitomaksun lisäksi kalastusluvan vesialueen omistajalta. Monille Metsähallituksen kalastuskohteille tarvitaan kalastonhoitomaksun lisäksi kalastuslupa.

Kalastuslupa on sijoitus luontoon, sillä Metsähallitus käyttää lupatuotot kalavesien hoitoon ja kalastusmahdollisuuksien turvaamiseen. Myös kalastajien saalispalautteella on merkittävä rooli kestävien kalastusjärjestelyjen suunnittelussa.

Pinnalla

Virheellisiä saalispalautemuistutuksia syyskuun kanalintulupia koskien

05.11.2021

Metsähallitus lähetti maanantaina 1. marraskuuta pyynnön jättää saalispalaute 10.–18. syyskuuta päättyneistä kanalintuluvista. Sähköpostitse lähetetty muistutus oli tarkoitettu metsästäjille, jotka eivät vielä olleet jättäneet saalispalautetta luvastaan. Lähetysjärjestelmässä olleesta virheestä johtuen vastaanottajiksi päätyi kuitenkin myös metsästäjiä, jotka olivat saalispalautteen jo jättäneet.

Ensi vuoden kalakortteja ostettiin noin 6400 kpl - vinkit korttia odottaville

03.11.2021

Vuoden 2022 kalastonhoitomaksu tuli myyntiin 2.11. Koko kalenterivuoden kalastonhoitomaksun ensimmäisenä myyntipäivänä ostaneille postitetaan laminoitu kalastuskortti. Kalastonhoitomaksuja voi ostaa normaalisti edelleen, mutta laminoitua kalakorttia ei postiteta enää 3.11. alkaen ostaville. Olethan tarkkana tuotetta valitessa vuosiluvun kanssa, sillä myös vuoden 2021 kalastonhoitomaksu on myynnissä 10.12. asti.

Ylikuohunkijoen silta pois käytöstä (Metsästysalue 2615 Rovaniemi)

01.11.2021

Ylikuohunkijoen siltatyöt alkavat Rovaniemellä 1.11. Läpikulku Yli-Kuohunki-Isopalontieltä sillalle ja sillan käyttö estyy arviolta 20.11. saakka. Kulkeminen valtion maille sillan molemmille puolin on edelleen mahdollista. Lähestymissuunnasta riippuen vaihtoehtoiseksi reitiksi alueelle suositellaan Jokelantie 19731:n tai Ranuantie 78:n kautta.

Osta kalastonhoitomaksu 2.11. ja saat kalakortin ennen joulua - Ohjeet!

28.10.2021

Kalenterivuoden 2022 kalastonhoitomaksu tulee myyntiin 2.11.2021. Kaikille koko vuoden kalastonhoitomaksun heti ensimmäisenä myyntipäivänä ostaville postitetaan ennen joulua laminoitu kalastuskortti. Perinteisen kalakortin ystävien kannattaa merkitä päivä jo kalenteriin, ja muistaa juhlakauden alla myös kalakaveria. Luethan ensin tämän ohjeen huolella.

Kalastuksen kiintiöpäätökset

Metsähallituksen kiintiöpäätös kertoo, kuinka paljon valtion alueilla voidaan enimmillään kalastaa. Kiintiöpäätös annetaan erikseen kolmen pohjoisimman kunnan alueelle ja muun Suomen alueelle.

Tutustu kiintiöpäätöksiin.

Usein kysyttyä kalastuksesta

Missä saa kalastaa kalastonhoitomaksulla? Mistä saa tietoa yksityisvesien kalastusluvista? Milloin voi joutua korvaamaan uhanalaisen kalan suojeluarvon?

Katso vastaukset usein kysyttyihin kysymyksiin.

Vastuullisesti kalaan

Kannustamme kaikkia kalastajia ottamaan kalat huomioon harrastuksessaan. Jokaisen kalastajan velvollisuus on huolehtia saaliskalan asianmukaisesta ja kunnioittavasta käsittelystä riippumatta siitä, aikooko saaliinsa vapauttaa vai ottaa ruokakalaksi.

Tutustu ohjeisiin vastuulliselle kalastajalle.

Erähistoriakohteet

Erähistoriakohteeksi on valittu muutama kulttuurihistoriallisesti merkittävä kalastus- ja metsästyskohde. Samalla kun kalastat tai metsästät, voit tutustua kohteilla yhä näkyviin merkkeihin entisaikojen elämästä.

Lue lisää Erähistoriakohteista.

Eräkummit

Eräkummi on innokas ja vastuullinen metsästyksen ja kalastuksen harrastaja, joka vapaaehtoistyönä johdattaa lapsia ja nuoria eränkäynnin saloihin. Haluaisitko sinä ryhtyä eräkummiksi?

Lue lisää Eräkummi-toiminnasta.