Siirry pääsisältöön

Metsähallitukselta saat kalastonhoitomaksun sekä kalastusluvat niille valtion vesialueille, joilla kalastamiseen vaaditaan erillinen lupa. Kalastonhoitomaksu on lakisääteinen yleiskalastusmaksu, joka on voimassa kaikkialla Suomessa Ahvenanmaata lukuun ottamatta. Metsähallituksen kalastusluvat puolestaan koskevat valtion vesialueita.

Mikäli kalastat yhdellä vavalla, pelkkä kalastonhoitomaksu riittää suuressa osassa maata. Mikäli käytät useampaa vapaa, kalastat pyydyksellä, ravustat tai kalastat koski- ja virtavesipaikoissa tai erityiskohteilla, tarvitset kalastonhoitomaksun lisäksi kalastusluvan vesialueen omistajalta. Monille Metsähallituksen kalastuskohteille tarvitaan kalastonhoitomaksun lisäksi kalastuslupa.

Kalastuslupa on sijoitus luontoon, sillä Metsähallitus käyttää lupatuotot kalavesien hoitoon ja kalastusmahdollisuuksien turvaamiseen. Myös kalastajien saalispalautteella on merkittävä rooli kestävien kalastusjärjestelyjen suunnittelussa.

Pinnalla

Kainuun erävalvonnassa tapahtui vahdinvaihto

22.04.2024

Valtion alueiden valvonnasta Kainuussa vastaa jatkossa erätarkastaja Miska Puumala. Hän aloitti tehtävässään huhtikuun alussa, kun pitkäaikainen erätarkastaja Seppo Toikkanen jäi eläkkeelle. Erätarkastajat ovat koulutukseltaan poliiseja, ja heillä on poliisiin verrattavat oikeudet erävalvontatehtävissä.

Kesänkijoen kalaeste puretaan Kolarissa

18.04.2024

Metsähallitus purkaa Kesänkijoen kalaesteen huhtikuun aikana. Työ tehdään yhteistyössä Äkäslompolon osakaskunnan kanssa. Purkutyössä joudutaan hyödyntämään Ylläksen alueen latuverkostoa, mistä voi aiheutua haittaa hiihtäjille. 

Lupamyynti Ylä-Lapin jokikohteille alkaa – katso uudistuneet lupa-alueet

08.04.2024

Metsähallituksen vapaluvat Ylä-Lapin joille tulevat myyntiin tiistaina 9. huhtikuuta. Myynti alkaa kello 9 Eräluvat-verkkokaupassa ja puhelinpalvelussa numerossa 020 69 2424.

Oikaisu: siika kutee syksyllä

27.03.2024

Metsähallituksen julkaisemassa uutiskirjeessä (19.3.) väitettiin virheellisesti, että siika kutisi keväällä. Siika kutee tietenkin syksyllä. Keväinen siianonginta perustuu siihen, että kalat saapuvat juuri sulaneeseen rantaveteen ruokailemaan.

Kalastuksen kiintiöpäätökset

Metsähallituksen kiintiöpäätös kertoo, kuinka paljon valtion alueilla voidaan enimmillään kalastaa. Kiintiöpäätös annetaan erikseen kolmen pohjoisimman kunnan alueelle ja muun Suomen alueelle.

Tutustu kiintiöpäätöksiin.

Usein kysyttyä kalastuksesta

Missä saa kalastaa kalastonhoitomaksulla? Mistä saa tietoa yksityisvesien kalastusluvista? Milloin voi joutua korvaamaan uhanalaisen kalan suojeluarvon?

Katso vastaukset usein kysyttyihin kysymyksiin.

Vastuullisesti kalaan

Kannustamme kaikkia kalastajia ottamaan kalat huomioon harrastuksessaan. Jokaisen kalastajan velvollisuus on huolehtia saaliskalan asianmukaisesta ja kunnioittavasta käsittelystä riippumatta siitä, aikooko saaliinsa vapauttaa vai ottaa ruokakalaksi.

Tutustu ohjeisiin vastuulliselle kalastajalle.

Erähistoriakohteet

Erähistoriakohteeksi on valittu muutama kulttuurihistoriallisesti merkittävä kalastus- ja metsästyskohde. Samalla kun kalastat tai metsästät, voit tutustua kohteilla yhä näkyviin merkkeihin entisaikojen elämästä.

Lue lisää Erähistoriakohteista.