Siirry pääsisältöön

Tien päätyttyä alkaa elämys! Metsähallitukselta saat maastoliikenteen luvat valtion maille.

Maastoliikenteellä tarkoitetaan moottorikäyttöisten ajoneuvojen liikennettä maastossa. Maastoa ovat ne maa-alueet, jotka eivät ole moottoriajoneuvoille tarkoitettuja teitä tai virallisia moottorikelkkareittejä. Maastoliikenteeseen tarvitset aina maanomistajan luvan. Maastoliikennelupa valtion maille on oman kotikunnan alueelle maksuton (laki Metsähallituksesta 234/2016 24§/2).

Moottorikelkkailijoille Metsähallitus ylläpitää moottorikelkkauria valtion mailla. Urat ovat maksullisia, epävirallisia reittejä. Moottorikelkkaurille tarvitset henkilökohtaisen tai perheen yhteisen uraluvan. Tällä luvalla voit kelkkailla kaikilla urilla, jotka löydät Metsähallituksen urakartastosta.

Moottorikelkkailu urien ulkopuolella sekä muilla moottorikulkuneuvoilla ajo on valtion mailla pääsääntöisesti kielletty. Olemassa on kuitenkin poikkeuksia, jolloin voit hakea Metsähallitukselta erillisen maastoliikenneluvan. Lupa vaatii aina käsittelyn ja tapauskohtaisen harkinnan.

Uralla

Kelkkaurilla edelleen paikoin kaatunutta puuta – Varovaisuutta vaaditaan etenkin Taivalkoskella, Posiolla ja Puolangalla

07.12.2021

Paula-myrsky liikkui 22. kesäkuuta voimakkaana Kainuun ja Koillismaan yli. Kaatuneita yksittäisiä puita tai puuryppäitä voi edelleen olla tukkimassa moottorikelkkauria. Moottorikelkkailijoita kehotetaan varovaisuuteen etenkin Taivalkosken, Posion ja Puolangan kelkkaurilla.

Kanalintulupien myynti Etelä-, Länsi- ja Itä-Suomen alueille alkaa maanantaina

04.06.2021

Ensi syksyn linnustuslupia voi alkaa ostamaan maanantaina 7.6. alkavalla viikolla. Maanantaina metsästäjät pääsevät hankkimaan lupia Etelä-, Länsi- ja Itä-Suomessa sijaitseville Metsähallituksen lupa-alueille.

Eräluvat-sovellukseen tuli uusia maksutapoja

31.05.2021

Vuosi sitten julkaistua Eräluvat-sovellusta on päivitetty. Uudistetun ilmeen lisäksi päivitys toi sovellukseen uusia maksutapoja, nyt maksun voi suorittaa myös MobilePaylla tai omassa verkkopankissa pankkipainikkeen kautta. Muutos on asiakkaiden paljon toivoma, sillä tähän saakka sovelluksella erälupia ostaessa maksun on voinut suorittaa vain maksukortilla.

Eräluvat-palvelunumerossa tunnin katkos 21.5. klo 13–14

19.05.2021

Verkkokauppa ja sovellus toimivat katkoksen aikana normaalisti.

Maastoa vai tietä

Metsähallituksen rakentamilla teillä saa liikennöidä, mutta maastossa ajo on kiellettyä ilman erillistä lupaa. Kuljettajan tehtävä on tunnistaa rakennetun tien ja maaston ero.

Lue lisää maaston ja tien eroavaisuuksista.

Maastoliikenteen kiintiöpäätökset

Metsähallitus vahvistaa alueelliset maastoliikennelupakiintiöt valtion maille sekä moottorikelkkauria että niiden ulkopuolisia alueita koskien.

Tutustu maastoliikenteen kiintiöpäätökseen.