Siirry pääsisältöön

Tien päätyttyä alkaa elämys! Metsähallitukselta saat maastoliikenteen luvat valtion maille.

Maastoliikenteellä tarkoitetaan moottorikäyttöisten ajoneuvojen liikennettä maastossa. Maastoa ovat ne maa-alueet, jotka eivät ole moottoriajoneuvoille tarkoitettuja teitä tai virallisia moottorikelkkareittejä. Maastoliikenteeseen tarvitset aina maanomistajan luvan. Maastoliikennelupa valtion maille on oman kotikunnan alueelle maksuton (laki Metsähallituksesta 234/2016 24§/2).

Moottorikelkkailijoille Metsähallitus ylläpitää moottorikelkkauria valtion mailla. Urat ovat maksullisia, epävirallisia reittejä. Moottorikelkkaurille tarvitset henkilökohtaisen tai perheen yhteisen uraluvan. Tällä luvalla voit kelkkailla kaikilla urilla, jotka löydät Metsähallituksen urakartastosta.

Moottorikelkkailu urien ulkopuolella sekä muilla moottorikulkuneuvoilla ajo on valtion mailla pääsääntöisesti kielletty. Olemassa on kuitenkin poikkeuksia, jolloin voit hakea Metsähallitukselta erillisen maastoliikenneluvan. Lupa vaatii aina käsittelyn ja tapauskohtaisen harkinnan.

Vapaa moottorikelkkailu, josta käytetään myös nimityksiä syvän lumen kelkkailu, umpihankikelkkailu tai freeride, on mahdollista valtion mailla eri puolille Suomea. Vapaasta kelkkailusta ja sille osoitetuista alueista voit lukea lisää metsa.fi-sivustolta.

Uralla

Maastoliikennekausi alkaa 1. lokakuuta – maastoliikenneluvat valtion maille nyt haettavissa

29.09.2023

Maastoliikennekausi alkaa lokakuussa. Uraluvat valtion maille ovat maksullisia, mutta virallisilla moottorikelkkareiteillä saa kelkkailla ilmaiseksi. Maastoliikenneluvan valtion maille voi hankkia Eräluvat-verkkokaupasta.

Pyhäjoen silta Savukoskella puretaan – autoliikenne sillalle lakkaa

03.07.2023

Metsähallitus purkaa Savukosken Kuoskun kylässä sijaitsevan Pyhäjoen sillan sen huonon kunnon vuoksi. Siltapaikalle rakennetaan uusi moottorikelkka- ja mönkijäliikenteelle tarkoitettu silta. Purkutyöt alkavat heinäkuun alussa.

Olemme päivittäneet käyttöehtoja ja tietosuojaselostetta

08.05.2023

Eräluvat.fi-verkkopalvelun käyttöehtoja ja tietosuojaselostetta on päivitetty 8.5.2023.

Metsähallituksen tupien varaaminen vuodelle 2024 aukeaa tiistaina 2.5. klo 12.00

27.04.2023

Tiistaista 2.toukokuuta lähtien voi tehdä varauksia Metsähallituksen Luontopalvelujen ylläpitämiin varaus- ja vuokratupiin vuodelle 2024. Varauksia voi tehdä Erälupien verkkokaupasta. Pieni osa tuvista on varattavissa alueen luontokeskuksesta tai yhteistyöyrittäjiemme kautta.

Maastoliikenteen kiintiöpäätökset

Metsähallitus vahvistaa alueelliset maastoliikennelupakiintiöt valtion maille sekä moottorikelkkauria että niiden ulkopuolisia alueita koskien.

Tutustu maastoliikenteen kiintiöpäätökseen.

Maastoa vai tietä

Metsähallituksen rakentamilla teillä saa liikennöidä, mutta maastossa ajo on kiellettyä ilman erillistä lupaa. Kuljettajan tehtävä on tunnistaa rakennetun tien ja maaston ero.

Lue lisää maaston ja tien eroavaisuuksista.