Äkäsjoki 2570

Äkäsjoki saa alkunsa Muonion kunnan Äkäsjärvestä. Matkallaan se kerää vesiä laajalta valuma-alueelta päättyen lopulta Lapin mahtivirtaan, Väylään. Äkäsjoki sijaitsee Ylläksen matkailualueen välittömässä läheisyydessä, ja alueen palvelut ovatkin helposti saavutettavissa. 

Äkäsjoen yhteislupa-alue sisältää Äkäsjoen pääuomassa osakaskuntien ja Metsähallituksen vesialueita. Lupa-alue alkaa Äkäsjärven luusuasta ja päättyy Muonionjokeen. HUOM! Tarkista kartasta yhteislupa-alueeseen kuuluvat vesialueet. 

Äkäsjoen yhteisluvan alueella keskeisin saaliskala on harjus, jota tavataan koko joen matkalla. Äkäsjoki on tunnettu myös meritaimenistaan. Viimeisimmät tutkimustiedot osoittavat Äkäsjoen olevan Tornionjoen vesistöalueen meritaimenen tärkein kutujoki, joka sivujokineen muodostaa laajan, täysin luontaisesti lisääntyvän taimenen kutu- ja poikastuotantoalueen.

Äkäsjoelta löytyy helposti saavutettavia koski- ja virta-alueita, mutta myös erämaisempia alueita luonnonrauhasta nauttiville.

Kalastusjärjestelyt ovat muuttuneet vuodelle 2019

Äkäsjokeen on muodostettu uusi yhteislupa uusilla lupaehdoilla. Lupaehtojen tarkistaminen vuodelle 2019 tarkoittaa useita muutoksia Äkäsjoen kalastukseen. Kaikki taimenmuodot on vapautettava, ainoastaan väkäsettömät koukut ovat sallittuja, vieheessä on sallittu vain yksi koukku, harjukselle on asetettu välimitta ja lohikalakiintiö on asetettu kahteen kalaan per vuorokausi. Tiukentuneiden kalastusjärjestelyiden tarkoitus on turvata meritaimenkantojen vahvistumista sekä edesauttaa Äkäsjoen harjuskantojen vahvistumista. Harjuksen välimittasäätely ja vuorokausikohtainen kalastajakohtainen saaliskiintiö on asetettu kestävän kalastuksen turvaamiseksi.

Tutkimus on osoittanut isojen emokalojen tuottavan parempilaatuisia poikasia, ja isot emokalat turvaavatkin vaelluskalakantojen geneettistä monimuotoisuutta. Väkäsettömistä koukuista kalojen vapauttaminen on helpompaa ja edesauttaa kalojen selviämistä pyyntirasituksesta.

Äkäsjoki

Vapakalastus
1.6.-20.9.
Heittokalastus, Perhokalastus, Viehekalastus
Harjus, Siika
Luontainen kalasto, ei istutuksia
Laavu, Tulentekopaikka

Kohdekartta

Ei karttaa tällä hetkellä Lappi, Kolari Muonio

Luvan ostaminen

Hinnat

Luvan voimassaoloaika Hinta
Vuorokausi 15 €
Viikko 30 €
Kausi 40 €

Kaikki alle 18-vuotiaat saavat luvista 50 % alennuksen. 

Kohteeseen on saatavilla perhekohtainen kalastuslupa. Perheeksi luetaan alle 18-vuotiaat lapset ja heidän vanhempansa/huoltajansa. Perheeksi luetaan myös avio- ja avopari. Perheluvan hinta ja saaliskiintiö on kaksinkertainen.

 

 

Eräluvat-verkkokaupassa vapaluvan voi maksaa yleisimmillä maksutavoilla.

 

Metsähallituksen kalastuslupia välittää myös Erälupien puhelinpalvelu, joka on avoinna arkisin kello 9–16.

 

 

Yllästunturin luontokeskus Kellokas
Tunturitie 54, Äkäslompolo
puh. 020 639 7039

Lupia jäljellä / vapaita päiviä
  • Useita jäljellä
  • Alle 5 jäljellä
  • Loppu

Lupaehdot

Alueelliset lupaehdot

1.6.-20.9.
  • Kalastuslupamyynti voidaan keskeyttää olosuhteiden muuttuessa siten (esimerkiksi vedenlämmön kohoaminen), että vapautettavien kalojen toipuminen pyyntirasituksesta muuttuu epävarmaksi.
  • Vieheissä on sallittua käyttää ainoastaan yhtä väkäsetöntä koukkua, jossa on enintään kolme haaraa.
  • Perhokalastuksessa sivuperukkeen käyttö on kielletty.

Pyyntimitat ja rauhoitukset

  • Taimenen kaikki muodot on rauhoitettu ja tulee vapauttaa välittömästi.
  • Harjuksen välimitta on 30-35 cm (sallittua on siis ottaa saaliiksi harjus kyseisten mittojen välistä), muun kokoiset harjukset on vapautettava välittömästi.

Saaliskiintiöt ja saalispalaute

Lupatyyppi Saaliskiintiö
Kaikki lupatyypit Kaksi lohikalaa vuorokaudessa

Kalastuksen päätyttyä saalisilmoitus tulee tehdä osoitteessa www.tuikki.fi. Myös vapautetut kalat tulee ilmoittaa.

Lisätiedot

Kalaveden hoito

Äkäsjoen meritaimenkannan kehittymistä seurataan vuosittain järjestettävillä sähkökoekalastuksilla, joilla saadaan tietoa erityisesti jokipoikastiheyksien tilasta. Lisäksi Äkäsjoella toteutetaan taimenen kutupesäkartoitusta sekä seurataan harjuskannan keskikoon kehittymistä välimittasäätelyn alettua.