Siirry pääsisältöön

Äkäsjoki 2570

Äkäsjoki saa alkunsa Muonion kunnan Äkäsjärvestä. Matkallaan se kerää vesiä laajalta valuma-alueelta päättyen lopulta Lapin mahtivirtaan, Väylään. Äkäsjoki sijaitsee Ylläksen matkailualueen välittömässä läheisyydessä, ja alueen palvelut ovatkin helposti saavutettavissa.

Äkäsjoen yhteisluvan alueella keskeisin saaliskala on harjus, jota tavataan koko joen matkalla. Äkäsjoki on tunnettu myös meritaimenistaan. Viimeisimmät tutkimustiedot osoittavat Äkäsjoen olevan meritaimenen tärkein kutujoki Tornionjoen vesistöalueella. Sivujokineen se muodostaa laajan, täysin luontaisesti lisääntyvän taimenen kutu- ja poikastuotantoalueen.

Äkäsjoella on helposti saavutettavia koski- ja virta-alueita, mutta myös erämaisia alueita luonnonrauhasta nauttiville.

Veden lämpötilaa Äkäsjoella voi seurata sulan veden aikana reaaliaikaisesti SensorMonitor-palvelussa (map.sensormonitor.fi).

Äkäsjoki

Vapakalastus
1.6.–20.9.
Heittokalastus, Perhokalastus
Harjus, Siika
Luontainen kalasto (ei istutuksia)
Laavu, Tulentekopaikka

Luvan ostaminen

Äkäsjoen vapalupa-alueella luvan voimassaoloajaksi asiakas voi valita 24 tuntia, 7 vuorokautta tai koko kauden. Vapalupien hinnat ovat seuraavat:

Luvan voimassaoloaika Luvan hinta
24 tuntia 15 €
7 vuorokautta 30 €
Kausilupa (1.6.–20.9.) 40 €

Alle 18-vuotias saa vapaluvan puoleen hintaan.

Perhe voi ostaa perheluvan, jonka hinta ja saaliskiintiö on kaksinkertainen yhden hengen lupiin verrattuna. Perheeksi luetaan alle 18-vuotiaat lapset ja heidän vanhempansa tai huoltajansa sekä avio- ja avoparit.

Mistä luvan voi hankkia

 

Eräluvat-verkkokaupassa vapaluvan voi maksaa yleisimmillä maksutavoilla (verkkokauppa.eraluvat.fi).

 

Metsähallituksen kalastuslupia välittää myös Erälupien puhelinpalvelu, joka palvelee arkisin kello 9–15.

 

Sovelluksella voit ostaa vapaluvan helposti ja nopeasti. Maksuvälineeksi käy debit- tai luottokortti. Näin otat sovelluksen käyttöön.

 

Kittilä: Kittilän liikenneasema Oy
Kolari: Sieppijärven Sähkö-Pekka Ky / Hansport
Äkäslompolo: Yllästunturin luontokeskus Kellokas (luontoon.fi)

Lupaehdot

Alueen lupaehdot

1.6.–20.9.

Lupamyynti

Kalastuslupamyynti voidaan keskeyttää, jos olosuhteet muuttuvat siten, että vapautettavien kalojen toipuminen pyyntirasituksesta muuttuu epävarmaksi. Tällainen olosuhteen muutos on esimerkiksi vedenlämmön liiallinen kohoaminen.

Vapaluvan piiriin kuuluvat vesialueet

Äkäsjoen yhteislupa-alue sisältää Äkäsjoen pääuomassa osakaskuntien ja Metsähallituksen vesialueita. Lupa-alue alkaa Äkäsjärven luusuasta ja päättyy Muonionjokeen. Kalastajan tulee tarkistaa yhteislupa-alueeseen kuuluvat vesialueet lupa-alueen kartasta tai Retkikartta.fi-palvelusta.

Kalastusvälineet

Vieheissä on sallittua käyttää ainoastaan yhtä väkäsetöntä koukkua, jossa on enintään kolme haaraa.

Perhokalastuksessa sivuperukkeen käyttö on kielletty.

Pyyntimitat ja rauhoitukset

Tällä lupa-alueella ovat voimassa seuraavat kalalajien pyyntimitat ja rauhoitusajat:

Kalalaji Pyyntimitta Rauhoitusaika
Taimen Kaiken kokoiset vapautettava Ympäri vuoden
Harjus Vähintään 30 cm ja enintään 35 cm Ei rauhoitusaikaa tällä lupa-alueella

Muiden kalalajien osalta kalastajan tulee noudattaa kalastusasetuksen mukaisia pyyntimittoja ja rauhoitusaikoja.

Saaliskiintiöt

Äkäsjoen lupa-alueella kalastaja saa ottaa saaliikseen vuorokauden aikana enintään kaksi (2) lohikalaa.

Muiden kalalajien saalismääriä ei ole rajoitettu.

 

Lisätiedot

Kalaveden hoito

Äkäsjoen meritaimenkannan kehittymistä seurataan vuosittain järjestettävillä sähkökoekalastuksilla, joilla saadaan tietoa erityisesti jokipoikastiheyksien tilasta. Lisäksi Äkäsjoella kartoitetaan taimenen kutupesiä sekä seurataan harjuskannan keskikoon kehittymistä. 

Kestävä kalastus Äkäsjoella

Äkäsjokeen muodostettiin uusi yhteislupa uusilla lupaehdoilla vuonna 2019. Lupaehtojen tarkistaminen tarkoitti useita muutoksia Äkäsjoen kalastukseen: kaikki taimenmuodot on vapautettava, ainoastaan väkäsettömät koukut ovat sallittuja, vieheessä on sallittu vain yksi koukku, harjukselle on asetettu välimitta ja lohikalakiintiö on asetettu kahteen kalaan per vuorokausi. Tiukentuneiden kalastusjärjestelyiden tarkoitus on turvata meritaimenkantojen vahvistumista sekä edesauttaa Äkäsjoen harjuskantojen vahvistumista. Harjuksen välimittasäätely ja vuorokausikohtainen kalastajakohtainen saaliskiintiö on asetettu kestävän kalastuksen turvaamiseksi.

Tutkimus on osoittanut isojen emokalojen tuottavan parempilaatuisia poikasia, ja isot emokalat turvaavatkin vaelluskalakantojen geneettistä monimuotoisuutta. Väkäsettömistä koukuista kalojen vapauttaminen on helpompaa ja edesauttaa kalojen selviämistä pyyntirasituksesta.

Veden lämpötilan vaikutus kalastamiseen

Veden lämpötilaa Äkäsjoella voi seurata sulan veden aikana reaaliaikaisesti SensorMonitor-palvelussa (map.sensormonitor.fi). Lue vastuullisen kalastajan ohjeista lisää siitä, miten voit huomioida korkeat lämpötilat omassa toiminnassasi.