Kalastusluvat on jaettu kalastustavan mukaisesti: Vapaluvalla voit kalastaa uistimella, perholla, pilkkimällä tai onkimalla vapa-alueen ehdoista riipuen. Pyydysluvalla voit kalastaa muun muassa verkolla tai katiskalla. Ravustusluvalla voit ravustaa alueilla, jotka ilmoitetaan erikseen ennen kauden alkua.

Metsähallituksen kalastuspaikat ovat yleensä sellaisia, joissa ei voi vapakalastaa pelkällä kalastonhoitomaksulla. Ne ovat vaelluskalavesien virta- ja koskipaikkoja tai rauhoitettuja erityisalueita, joihin tarvitset erillisen vapaluvan. Myös pyydyskalastukseen, usean vavan kalastukseen tai ravustukseen valtion vesillä tarvitset kalastonhoitomaksun lisäksi Metsähallituksen erillisen luvan.

Lupa on aina sijoitus luontoon, sillä Metsähallitus käyttää lupatuotot kalavesien hoitoon ja kalastusmahdollisuuksien turvaamiseen.

Pinnalla

Näin Ylä-Lapin kalastuslupa-asiat nyt etenevät

15.03.2019

Eduskunta hyväksyi keskiviikkona 13.3. kalastuslakiin muutoksia, jotka vaikuttavat kalastuslupiin jokikohteilla Ylä-Lapissa. Lue, mitä seuraavaksi tapahtuu, ennen kuin lupamyynti voi alkaa.

Eräluvat.fi:n ulkoasua päivitetään - häiriöt mahdollisia

14.03.2019

Sivuston ilme päivitetään torstain 14.3. aikana. Päivityksen aikana sivustolla saattaa esiintyä häiriöitä.

Láhkanuppástus: Báikkálaččat ožžot áigodatlobi Davvi-Sámi jogaide

13.03.2019

​​​​​​​Riikkabeaivvit lea dohkkehan guolástanláhkii nuppástusaid. Gieldalaččat sáhttet boahttevuođas oastit iešgoasttádusa sturrosaš áigodatlobi jogaide Eanodagas, Anáris ja Ohcejogas. Vuoggabivddu áigodatlohpi skáhppojuvvo Meahciráđđehusas, ja lohpi guoská ruovttugieldda stáhta čáziid, mat leat luosa ja dápmoha goargŋunguovlluid.

Lakimuutos: Paikalliset saavat kausiluvan Ylä-Lapin jokikohteille

13.03.2019

​​​​​​​Eduskunta on hyväksynyt kalastuslakiin muutoksia. Kuntalaiset voivat jatkossa ostaa omakustanteisen kausiluvan jokikohteille Enontekiöllä, Inarissa ja Utsjoella. Viehekalastuksen kausilupa hankitaan Metsähallitukselta, ja lupa koskee kotikunnan valtion vesiä, jotka ovat lohen ja taimenen nousualueita.

Uusi valtakunnallinen kalastustapahtuma innosti lapset ja nuoret pilkille

08.03.2019

Tänä vuonna ensimmäistä kertaa järjestettyihin Pilkkivapapäivä-tapahtumiin osallistui lähes 270 nuorta kalastajaa perheineen. Hiihtolomaviikoille ajoittuneet tapahtumat järjestettiin Hämeenlinnassa, Mikkelissä, Sievissä ja Kuhmossa. Pilkkivapapäivän takana ovat Metsähallitus ja Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestö (SVK).