Kalastusluvat on jaettu kalastustavan mukaisesti: Vapaluvalla voit kalastaa uistimella, perholla, pilkkimällä tai onkimalla vapa-alueen ehdoista riipuen. Pyydysluvalla voit kalastaa muun muassa verkolla tai katiskalla. Ravustusluvalla voit ravustaa alueilla, jotka ilmoitetaan erikseen ennen kauden alkua.

Metsähallituksen kalastuspaikat ovat yleensä sellaisia, joissa ei voi vapakalastaa pelkällä kalastonhoitomaksulla. Ne ovat vaelluskalavesien virta- ja koskipaikkoja tai rauhoitettuja erityisalueita, joihin tarvitset erillisen vapaluvan. Myös pyydyskalastukseen, usean vavan kalastukseen tai ravustukseen valtion vesillä tarvitset kalastonhoitomaksun lisäksi Metsähallituksen erillisen luvan.

Lupa on aina sijoitus luontoon, sillä Metsähallitus käyttää lupatuotot kalavesien hoitoon ja kalastusmahdollisuuksien turvaamiseen.

Pinnalla

Erävalvontaraportti: Kelkkailijoista joka viides ajoi luvatta

Metsähallituksen erävalvonta tarkasti viime vuonna 9 500 eränkävijää, selviää erävalvontaraportista 2017. Eniten huomautettavaa oli maastoliikenteessä: Yli 20 prosenttia tarkastetuista kelkkailijoista ajoi ilman lupaa tai syyllistyi laittomuuksiin.

Maastoliikenneluvat valtion maille haettavissa nyt sähköisesti

Maastoliikenneluvat valtion maille ovat nyt haettavissa helposti Eräluvat.fi-verkkokaupasta kolmea Lapin pohjoisinta kuntaa lukuun ottamatta. Uusi lupahaku koskee liikennettä niin maastoliikenneurilla kuin urien ulkopuolellakin sekä lumipeitteisenä että lumettomana aikana.

Nuoria kalastajia riittää, kiitos naisten!

Hyvää naistenpäivää, toivottaa myös Metsähallituksen eräpalveluhenkilöstö. Etenkin nuoret naiset ovat löytäneet eräharrastuksen pariin. Sekä metsästävien että kalastavien naisten määrä kasvaa.

Viannankosken kalaistutukset keskeytetään IHN-viruksen leviämisen estämiseksi

Metsähallituksen Viannankosken vapakalastuskohteelle ei tehdä kalaistutuksia vuonna 2018. Tarkoituksena on estää IHN-viruksen leviäminen mahdollisesti tartunnan saaneista kirjolohista eteenpäin. Virus ei ole ihmiselle haitallinen, ja kalastus kohteella voi jatkua normaalisti.

Eräkummi-hanke tavoittanut lähes 8000 lasta ja nuorta

Metsähallituksen Eräpalvelujen Eräkummi-hanke on vahvistanut eräkasvatuksen asemaa kouluissa ja tarjonnut tuhansille lapsille ja nuorille mahdollisuuden tutustua luonnossa liikkumiseen ja siellä tarvittaviin taitoihin.