Siirry pääsisältöön

Metsähallitukselta saat kalastonhoitomaksun lisäksi kalastusluvat valtion vesialueille. Kalastusluvat on jaettu kalastustavan mukaisesti:

  • Vapaluvalla voit kalastaa uistimella, perholla, pilkkimällä tai onkimalla lupa-alueen ehdoista riippuen.
  • Pyydysluvalla voit kalastaa muun muassa verkolla tai katiskalla.
  • Ravustusluvalla saa nimensä mukaisesti ravustaa.

Metsähallitus myös myöntää ja myy Ylä-Lapin paikallisten kalastusluvat.

Metsähallituksen kalastuspaikat ovat yleensä vaelluskalavesien virta- ja koskipaikkoja tai rauhoitettuja erityisalueita, joissa kalastamiseen tarvitaan kalastonhoitomaksun lisäksi vapalupa. Usealla vavalla kalastamiseen, pyydyskalastukseen ja ravustukseen valtion vesillä tarvitset aina kalastonhoitomaksun lisäksi Metsähallituksen erillisen kalastusluvan.

Kalastonhoitomaksu tulee maksaa, jos on iältään 18–64-vuotias. Kalastusluvissa vastaavia ikärajoja ei kuitenkaan ole, vaan myös eläkeläisten ja alaikäisten tulee hankkia aluekohtainen lupa, mikäli sellainen alueelle vaaditaan. Alle 18-vuotiaille on kuitenkin yleensä tarjolla edullisempi lupa ja alle 15-vuotias voi usein kalastaa aikuisen kanssa samalla luvalla. Luvat ja niiden hinnat ilmoitetaan jokaisen lupa-alueen omalla sivulla. Vapalupa-, pyydyslupa- ja ravustuslupa-alueisiin pääset tutustumaan tämän sivun linkkien kautta.

Lupa on sijoitus luontoon, sillä Metsähallitus käyttää lupatuotot kalavesien hoitoon ja kalastusmahdollisuuksien turvaamiseen.