Siirry pääsisältöön

Yli-Vuokki 5505

Yli-Vuokki on Vienan Karjalasta alkunsa saava pienten järvien, virtojen ja koskien helminauha lähes asumattomassa Kainuun korvessa.

Yli-Vuokin vapa-alueella voi kalastaa kosken kohinassa, järvien selkosilla tai pienten metsälampien huomassa. Järvistä ja lammista saadaan ahventa, kuhaa ja haukea – isojakin! Koskista taas tavoittaa pilkkukylkisiä taimenia ja hopeanhohtavia harjuksia. Suurin osa koskista ja vesialueesta on helposti tavoitettavissa, sillä alueella kulkee kattava tieverkosto.

Vapa-alueeseen kuuluvan Kevättijärven kalakantaa on vahvistettu useiden vuosien ajan taimenen ja järvilohen istutuksilla. Nyt järvessä on kalastettavissa mitan täyttävää arvokalaa! Lisäksi Kevätistä löytyy poikkeuksellisen komeita ahvenia. Kalastaminen onnistuu parhaiten omalla soutuveneellä, jonka saa vesille venerannasta (luonnonluiska). Veneenlaskupaikka on merkitty PDF-tiedostomuotoiseen kohdekarttaan. Tarjolla on myös pari vuokravenettä, joita vuokraa Ala-Vuokin kauppa (lisätiedot Palvelut-kohdassa).

Yli-Vuokki

Vapakalastus
Kalenterivuosi. Tarkista rauhoitusajat lupaehdoista.
Heittokalastus, Perhokalastus, Uistelu, Pilkkiminen, Onkiminen
Ahven, Taimen, Hauki, Harjus, Siika, Järvilohi, Kuha
Luontainen kalasto (ei istutuksia), Luontaisten lajien poikasistutuksia, Pyyntikokoisen kalan istutuksia
Tulentekopaikka, Laavu, Vuokravene, Oma vene, Kelluntarengas, Veneen vesillelaskupaikka, Mökki

Luvan ostaminen

Tällä vapalupa-alueella vapaluvan voimassaoloajaksi asiakas voi valita 24 tuntia tai seitsemän vuorokautta. Vapalupien hinnat ovat seuraavat:

Luvan voimassaoloaika Luvan hinta
24 tuntia 13 €
7 vuorokautta 40 €

Alle 18-vuotias saa vapaluvan puoleen hintaan.

Alle 15-vuotias voi kalastaa samaan seurueeseen kuuluvan aikuisen vapaluvalla samaan saaliskiintiöön, jolloin hän ei tarvitse omaa vapalupaa. 

Perhe voi ostaa perheluvan, jonka hinta ja saaliskiintiö on kaksinkertainen yhden hengen lupiin verrattuna. Perheeksi luetaan alle 18-vuotiaat lapset ja heidän vanhempansa tai huoltajansa sekä avio- ja avoparit.

Mistä luvan voi hankkia

 

Eräluvat-verkkokaupassa vapaluvan voi maksaa yleisimmillä maksutavoilla (verkkokauppa.eraluvat.fi).

 

Metsähallituksen kalastuslupia välittää myös Erälupien puhelinpalvelu, joka palvelee arkisin kello 9–15.

 

Sovelluksella voit ostaa vapaluvan helposti ja nopeasti. Maksuvälineeksi käy debit- tai luottokortti. Näin otat sovelluksen käyttöön.

 

Suomussalmi: TB-Turjanhovi

Lupaehdot

Alueen lupaehdot

Kalenterivuosi. Tarkista rauhoitusajat lupaehdoista.

Mihin lupa oikeuttaa

Yli-Vuokin 5505 vapalupa oikeuttaa

  • viehekalastukseen uistimella, perholla tai jigillä
  • onkimiseen ja pilkkimiseen muualla paitsi koski- ja virta-alueilla.

Kevättijärvellä ja Louhilammella eivät päde yleiskalastusoikeudet. Näillä vesialueilla on siis kiellettyä kalastaa kalastonhoitomaksun viehekalastusoikeudella sekä onkia ja pilkkiä, ellei ole hankkinut vapalupaa. Päätöksen yleiskalastusoikeuksien rajoittamisesta on tehnyt Lapin ELY-keskus.

Koski- ja virta-alueilla on kiellettyä viehekalastaa ilman vapalupaa. Onkiminen ja pilkkiminen on koski- ja virta-alueilla kielletty riippumatta siitä, onko henkilöllä vapalupa vai ei.

Kalastusvälineet ja syötit

Yli-Vuokin vapalupa-alueella on kiellettyä käyttää keinotekoisia syöttejä.

Rannalta, ankkuroidusta veneestä tai jäältä kalastaessaan kalastaja saa käyttää yhtä (1) vapaa, jossa on yksi siima. Vavan on oltava kalastajan kädessä tai käden ulottuvilla, enintään kahden metrin päässä. Vapaa ei saa jättää yksin pyyntiin. Soutu-uistelussa ja perhonsoudussa yksi kalastaja saa käyttää enintään kahta (2) vapaa, joissa molemmissa on yksi siima.

Vesikulkuneuvot

Yli-Vuokin vapalupa-alueella kalastukseen saa käyttää omaa venettä, vuokravenettä ja kelluntarengasta.

Veneessä saa käyttää perämoottoria, kun kalastaa Yli-Vuokin järvireitin järvivesillä. Kuitenkin Kevättijärvellä saa käyttää ainoastaan sähköperämoottoria.

Pyyntimitat ja rauhoitukset

Tällä lupa-alueella ovat voimassa seuraavat kalalajien pyyntimitat ja rauhoitusajat:

Kalalaji Pyyntimitta Rauhoitusaika
Rasvaevällinen taimen Vähintään 60 cm Koski- ja virta-alueilla 1.9.–30.11.
Rasvaevätön taimen Vähintään 50 cm Koski- ja virta-alueilla 1.9.–30.11.
Järvilohi Vähintään 60 cm Koski- ja virta-alueilla 1.8.–30.11.
Harjus Vähintään 35 cm 1.4.–31.5.
Ahven Enintään 35 cm Kevättijärvellä* Ei rauhoitusaikaa

*Kevättijärven ahvenille on asetettu ylin sallittu pyyntimitta, jota suuremmat ahvenet kalastajan tulee vapauttaa takaisin veteen. Kevättijärvi on pinta-alaltaan pieni, ja järvi tuottaa rajallisen määrän isoja yksilöitä. Enimmäismitan perusteista voi lukea lisää Pyyntimitat ja rauhoitusajat -sivulta.

Muiden kalalajien osalta kalastajan tulee noudattaa kalastusasetuksen mukaisia pyyntimittoja ja rauhoitusaikoja.

Veden lämpötila vaikuttaa merkittävästi lohikalojen selviytymiseen vapauttamisesta. Veden lämpötilan lähestyessä +20 astetta lohikaloja tuleekin kalastaa harkiten. Tätä lämpimämmissä vesissä lohikalojen kalastusta tulee välttää. Tällöin kannattaa suosia lämpöä paremmin kestäviä lajeja, kuten kuhaa, haukea ja ahventa. Lue lisää vastuullisen kalastajan ohjeista.

Saaliskiintiöt

Kalastaja saa ottaa saaliikseen enintään niin monta lohikalaa, kuin seuraavassa taulukossa lukee:

Alue Enimmäissaalis 24 tunnin aikana
Kevättijärvi 10 ahventa sekä 1 taimen tai järvilohi
Muut vesistöt 1 taimen tai järvilohi

Muiden kalalajien saalismääriä ei ole rajoitettu.

24 tunnin saaliskiintiötä ei voi kasvattaa hankkimalla useita lupia samalle 24 tunnin ajanjaksolle.

Lisätiedot

Alueen palvelut

Kevättijärvelle voi vuokrata veneitä Ala-Vuokin kaupalta (K-Mäkeläisen pojat Ky).

  • Kaupan osoite on Kuhmontie 311, Suomussalmi.
  • Kauppa on avoinna maanantaista perjantaihin kello 9–17 ja lauantaina kello 9–13.
  • Veneen vuokraushinnat ovat 15 euroa vuorokaudelta ja 45 euroa viikolta.
  • Lisää tietoa venevuokrauksesta saa Saku Mäkeläiseltä puhelinnumerosta 040 588 1271.

Vinkit

Yli-Vuokki on erityisesti ahvenen kalastamisesta kiinnostuneelle oikea paikka. Yli-Vuokin järvireitin järvissä, Kevättijärvessä sekä alueen pienissä lammissa uiskentelee suurikokoisia ahvenia. Isoja ahvenia on saatu sekä isoista järvistä että aivan pienistä lammistakin. Pienet ja pienehköt 5,0–7,5 gramman jigit ovat toimivimpia alueen lammissa. Talvella kannattaa kokeilla tasapainoa. Suurahven voi toisinaan olla erittäin passiivinen ja kieltäytyä maistamasta sille tarjottuja herkkuja. Tällöin moottoriöljyn värinen toukkajigi voi pelastaa kalastusreissun.

Kevättijärvi on hieno kohde ahvenen ja hauen pintaviehekalastuksesta kiinnostuneille. Kesäkuun puolivälissä vesi on lämmennyt hieman ja hauet iskevät matalissa lahtivesissä erilaisiin pintavieheisiin. Popperit, nirhat ja muut veden pintakalvossa uivat vieheet tuottavat rajuja pintatärppejä! Heinä-elokuun lämpö herättää ahvenet, ja ajoparvia näkyy Kevättijärven rantamatalissa. Näitä kaloja voi toki kalastaa lipalla tai jigilläkin, mutta hienointa se on pintavieheillä. Kun nirhan (uintilevytön pintavaappu) taakse ilmestyy kolme ison ahvenen uintivanaa, voi kokeneempaakin kalastajaa jännittää!

Kiinnostaisiko ajoahvenen rantakalastus surffilautaperholla? Perhomiehille Kevättijärvi on huikea kalastuskohde – pinnalla uivat perhot narraavat matalien vesien haukia ja ahvenia tehokkaasti! Monissa kohdin ranta on kahlaamiseen soveltuvaa eli kovaa ja matalaa. Hyvän kohdan löydyttyä veneen voi sitoa rantaan, ja kalastusta voi jatkaa rannalta kahlaten.

Kalaveden hoito

Pyyntikokoista taimenta istutetaan kesäkaudella Yli-Vuokin järvireitin Paasikoskeen, Palokoskeen, Saapaskoskeen ja Saarikoskeen.  Kevättijärveen istutetaan 2–3-vuotiaita taimenen ja järvilohen poikasia, ja useihin alueen järviin istutetaan harjuksen ja siian pienpoikasia.