Urho Kekkosen Kansallispuisto 1563

Urho Kekkosen kansallispuiston alueella virtaa useita kalastajia houkuttelevia jokia kuten Kiertämäoja, Anterijoki ja Jaurujoki. Myös kansallispuiston etelään laskevat Repojoen, Luirojoen ja Kopsusjoen vesistöt kuuluvat kalastusalueeseen. Kansallispuiston alueella on useita tulentekopaikkoja ja autio- ja varaustupia. Alueelta löytyy kalastuksen lisäksi myös paljon nähtävää alueen historiasta kiinnostuneille kulkijoille (ks. erähistoriakohteet ja Moskun kalavedet).

Urho Kekkosen kansallispuistoa voi lähestyä useasta suunnasta. Taipaleelle kohti kalavesiä voi lähteä esimerkiksi Anterin pyöräreittiä pitkin Raja-joosepista tai Saariselän merkittyjen retkeilyreittien kautta tai eteläiseltä reunalta Vuotson kylästä lähtevää Sompiojärventietä pitkin. Tarkemmat tiedot kalastusalueesta, sen rauhoituksista ja rajoituksista selviävät kalastusaluekartasta. Muorravaarakka- ja Kulasjoki ovat rauhoitettuja ympäri vuoden.

Huom! Vuoden 2017 alusta lähtien Luttojoki ja Suomujoki eivät kuuluu lupa-alueeseen. Lutto- ja Suomujoki muodostavat oman lupa-alueensa nro 1568. 

HUOM! Kulasjoen yli menevä silta Kuutuan metsäautotiellä joudutaan huonokuntoisuuden vuoksi korjaamaan mahdollisesti jo vuoden 2020 avovesikauden aikana. Asiasta tiedotetaan tarkemmin heti, kun mahdollisen korjauksen ajankohta tarkentuu.

Urho Kekkosen Kansallispuisto

Vapakalastus
Koko vuosi lukuun ottamatta Kiertämä-, Torko-, Anteri-, Jauru,-ja Nuorttijokea lompolot ja järvilaajentumat mukaan lukien, missä kalastus on sallittu ainoastaan 16.6. – 31.8. välisenä aikana. Muissa joki- ja purovesissä kalastus on kielletty 1.9.-30.11. välisenä aikana
Perhokalastus, Heittokalastus
Harjus, Taimen, Siika, Ahven, Hauki
Luontainen kalasto, ei istutuksia, Luontaisten lajien poikasistutuksia
Tulentekopaikka, Laavu, Mökki

Luvan ostaminen

Hinnat:

 • 10 € / vrk
 • 35 € / vko
 • 50 € / kalenterivuosi

Kaikki alle 18-vuotiaat saavat luvista 50% alennuksen.
Alle 15- vuotiaat voivat kalastaa samaan seurueeseen kuuluvan aikuisen luvalla samaan saaliskiintiöön. Yksin kalastaville alle 15- vuotiaille on Eräluvat verkkokaupasta saatavilla maksuton viikon kalastuslupa erikseen. Maksutonta lupaa koskevat samat lupaehdot kuin maksullista viikkolupaa.

Kohteeseen on saatavilla perhekohtainen kalastuslupa. Perheeksi luetaan alle 18-vuotiaat lapset ja heidän vanhempansa/ huoltajansa. Perheeksi luetaan myös avio- ja avopari. Perheluvan hinta ja saaliskiintiö on kaksinkertainen. 

 

Verkkokaupasta voit ostaa luvat suoraan ja maksaa yleisimmillä maksutavoilla.

 

Metsähallituksen kalastuslupia välittää myös erälupien puhelinpalvelu. Avoinna arkisin 9-16.

 

 

Saariselkä: Palvelupiste Kiehinen p. 0206 39 7200
Ivalo: Metsähallituksen palvelupiste p. 0206 39 7701
Sodankylä: Urheilu Harjus Sportia

 

Lupaehdot

Alueelliset lupaehdot

Koko vuosi lukuun ottamatta Kiertämä-, Torko-, Anteri-, Jauru,-ja Nuorttijokea lompolot ja järvilaajentumat mukaan lukien, missä kalastus on sallittu ainoastaan 16.6. – 31.8. välisenä aikana. Muissa joki- ja purovesissä kalastus on kielletty 1.9.-30.11. välisenä aikana
 • Kalastuksen päätyttyä saalisilmoitus tulee tehdä osoitteessa www.tuikki.fi. Myös vapautetut kalat tulee ilmoittaa.
 •  
 • Lupa ei koske Kopsusjoen 2 yksityisvesialuetta.
 • Kalastus on kielletty  Muoravaarakkajoessa, Anterijoessa Anterimukan kämpältä alavirtaan. Rajavyöhykkeellä kalastus on kielletty. Jauru-, Kiertämäjoessa ja Anterijoen kalastus on sallittu ainoastaan 16.6. – 31.8. välisenä aikana. Muissa joki- ja purovesissä kalastus on kielletty 1.9.-30.11. välisenä aikana
 • Urho Kekkosen kansallispuistossa on noudatettava puiston järjestyssääntöä.
 •  
 • Moottoriveneen käyttö on kielletty Urho Kekkosen kansallispuistossa.
 • Siirryttäessä kalastamaan Jäämereen laskeviin vesistöihin (Anteri-, Kiertämä- ja Jaurujoen koko vesialueet sivuvesineen), on kalastusvälineet desinfioitava asianmukaisesti gyrodactylys salaris loisen leviämisen estämiseksi.  Kalastusvälineiden on oltava ehdottoman kuivia tai ne on desinfioitava desinfiointipisteessä.
 • Desinfiointipisteitä: Inarissa Inarin kalasatama. Desinfiointiohjeista sekä -velvoitteista saa lisätietoja Lapin ELY-keskukselta sekä maa- ja metsätalousministeriön sivulta.
 • Maa- ja metsätalousministeriön 30.12.2004 antaman asetuksen no.1376/2004 perusteella on syöttikalan käyttö onginnassa, pilkkimisessä ja viehekalastuksessa ehdottomasti kielletty Ylä-Lapin kunnissa (esim. Tulomajoen vesistöalue: Luttojoen-, Suomujoen-, Anterijoen- ja Jaurujoen vesistöalueet sivuvesineen). Lisätietoja Inarin kalatalousalueen kalastussäännöstä saat:  https://inarinkalatalousalue.fi/materiaalit/#kalastussaanto
 •  
 • Kartta: Kansallispuiston alueella liikkumiseen tarvitset Urho Kekkosen kansallispuiston ulkoilukarta (1:100 000), Saariselkä-Sokosti ulkoilukartta (1:50 000)
 • Roskaton retkeily ehkäisee jätteiden syntymistä! Metsähallitus on viime vuosina keskittänyt maastokohteiden jätehuollon alueiden tuloväylillä sijaitseviin jätteiden lajittelu- eli ekopisteisiin. Taukopaikoilta on vähennetty sekajäteastioita ja jätevalistusta on vastaavasti lisätty. Retkeilijän vastuulla on tuoda itse jätteensä maastosta lajittelupisteisiin.

Pyyntimitat ja rauhoitukset

Kiertämä-, Anteri-, ja Jaurujoki:

 • Kaikki taimenmuodot 50 cm
 • Harjus 35 cm

Saaliskiintiöt ja saalispalaute

Taimen 1 kala / vuorokausi
Muut lohikalat 3 kalaa / vuorokausi

Lisätiedot

Palvelut

Saariselän palvelupiste Kiehinen, Saariselkä puh. 0206 39 7200 (UK- puiston tupavaraukset).

Tietoja alueen luonnosta ja retkikohteista: http://www.luontoon.fi/retkikohteet

Muita palveluita alueella:

Inari Saariselkä