Tornionjoki-Muonionjoki-Könkämäeno 2502

KORONAEPIDEMIASTA JOHTUEN RAJAVÄYLÄLLÄ KALASTAMISEEN VOI TULLA MUUTOKSIA. HUOMIOITHAN TÄMÄN LUPAA OSTAESSASI. MAHDOLLISISTA MUUTOKSISTA ILMOITETAAN TÄLLÄ SIVULLA.

Tiedoksi kalastajille! Pohjanlahdella ja Perämerellä ui merkittyjä lohia vaelluksellaan kohti kutujokia. Luonnonvarakeskuksen (LUKE) merkintätutkimus liittyy lohien pyydyksistä vapauttamisen jälkeisen selviytymisen seurantaan. Mikäli saat saaliiksi merkityn lohen, toimi näin (pdf, 86 kt)

Pohjoisen tuntureilta Pohjanlahdelle laskeva Tornion-Muonionjoki on Euroopan pisin vapaana virtaava lohijoki. Pituutta sillä on noin 450 kilometriä ja paikoin joki voi muuttua 100 metrin levyisestä koskesta jopa kilometrin levyiseksi suvannoksi. Tornion-Muonionjoki on Suomen ja Ruotsin välinen rajajoki. Lohen lisäksi joessa on meritaimenta ja harjusta.

Tornion-Muonionjoen-Könkämäenon viehekalastuksen yhteislupa-alue on suosittu viehe- ja perhokalastajien keskuudessa. Perinteinen kalastusmuoto "Väylällä" on lohensoutu, mutta rannalta kalastamiseen löytyy hyviä paikkoja pitkin jokivartta.

Tutustu yhteislupa-alueen infokarttaan (infokartta.fi)

Tunne vastuusi lohesta - estä lohiloisen leviäminen. Linkki Eviran sivuille tästä

Tornionjoki-Muonionjoki-Könkämäeno

Vapakalastus
Lohen kalastus on sallittu 1.6. - 31.8. Lohen kalastus kielletty: Suomen aikaa sunnuntaista klo 19:00 - maanantaihin klo 19:00. Ruotsin aikaa sunnuntaista klo 18:00 - maanantaihin klo 18:00. Kaikenlainen kalastus on kielletty 15.9. - 15.12. Harjuksen kalastaminen on kielletty 1.4. - 31.5.2020 välisenä aikana jokialueella Kilpisjärven luusuasta alavirtaan.
Heittokalastus, Perhokalastus, Uistelu
Harjus, Hauki, Merilohi, Ahven, Siika

Luvan ostaminen

Hinnat:

Yhteislupa
 • 20 € / vrk
 • 80 € / vko
 • 160 € / kausi
Yhteislupa 15 - alle 18 vuotiaat
 • 10 € / vrk
 • 40 € / vko
 • 80 € / kausi
Yhteislupa yhdelle alueelle
 • 60 € / kausi (Alue 1 Tornio, alue 2 Ylitornio, alue 3 Pello, alue 4 Kolari, alue 5 Muonio ja alue 6 Enontekiö)
Yhteislupa yhdelle alueelle 15 - alle 18 vuotiaat
 • 30 € / kausi (Alue 1 Tornio, alue 2 Ylitornio, alue 3 Pello, alue 4 Kolari, alue 5 Muonio ja alue 6 Enontekiö)

Alle 15-vuotiaat eivät tarvitse rajaväylälle viehekalastuksen yhteislupaa.

 

Eräluvat-verkkokaupassa vapaluvan voi maksaa yleisimmillä maksutavoilla.

 

Metsähallituksen kalastuslupia välittää myös Erälupien puhelinpalvelu, joka on avoinna arkisin kello 9–16.

 

 

Muut luvanmyyntipisteet löydät infokartan sivuilta.

 

Lupia jäljellä / vapaita päiviä
 • Useita jäljellä
 • Alle 5 jäljellä
 • Loppu

Lupaehdot

Alueelliset lupaehdot

Lohen kalastus on sallittu 1.6. - 31.8. Lohen kalastus kielletty: Suomen aikaa sunnuntaista klo 19:00 - maanantaihin klo 19:00. Ruotsin aikaa sunnuntaista klo 18:00 - maanantaihin klo 18:00. Kaikenlainen kalastus on kielletty 15.9. - 15.12. Harjuksen kalastaminen on kielletty 1.4. - 31.5.2020 välisenä aikana jokialueella Kilpisjärven luusuasta alavirtaan.
 • Lohen kalastus on sallittu 1.6. - 31.8.
 • Lohen kalastus kielletty:
  • Suomen aikaa sunnuntaista klo 19:00 - maanantaihin klo 19:00
  • Ruotsin aikaa sunnuntaista klo 18:00 - maanantaihin klo 18:00
 • Kaikenlainen kalastus on kielletty 15.9. - 15.12.
 • Harjuksen kalastaminen on kielletty 1.4. - 31.5. välisenä aikana jokialueella Kilpisjärven luusuasta alavirtaa.
 • Taimen on rauhoitettu, saaliiksi saatu taimen on välittömästi laskettava veteen elävänä tai kuolleena.
 • Koukkukalastus, jonka tarkoituksena on kalan tartuttaminen ulkopuolelta on kielletty. Lisäyksenä kalastussäännön 8§:n määräyksiin viehekalastuksessa heittopainon, tapsisiiman ja vieheen avulla (spinfluga) jokialueella on sallittua käyttää vain yksihaaraista koukkua, jonka suurin kitakoko on 12 mm.
 • Kalastettaessa vavalla ja uistimella on moottorin käyttö kalastuksen yhteydessä kielletty lukuun ottamatta Övertorneån ja Aavasaksan välisen sillan alapuolella olevia suvantopaikkoja Tornionjokisuuhun asti.
 • Kalastusta ei saa harjoittaa 200 m lähempänä lohipatoja ja nuottapaikkoja.
 • Kalastettaessa myös soutajalla tulee olla voimassaoleva yhteislupa. Tämän lisäksi kalastettaessa Suomen puolella tulee soutajalla olla myös kalastonhoitomaksu suoritettuna.

 

 • Lapin elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus, Havs- och vattenmyndigheten ja Tornion-Muonionjoen-Könkämäenon viehekalastuksen yhteislupa-alueen sopijapuolina olevien kalastuskuntien ja vesialueiden omistajien kesken on tehty yhteistä viehekalastusta koskeva sopimus.
 • KALASTUS SUOMEN PUOLELLA:
  • Suomessa yhteislupa koskee lohen pyyntiä Tornionjoen, Muoniojoen ja Könkämäenon vesialueita rajajoessa.
  • Muita kalalajeja saa kalastaa vain seuraavien kalastusoiksudenhaltijoiden vesialueilla Torniojokisuusta Alisen Kilpisjärven luusuaan: Pirkkiön kalastuskunta, Tornion kaupunki, Kivirannan kalastuskunta, Kukkolakosken kalastuskunta, Karungin kalastuskunta, Kukkolan osakaskunta, Alavojakkalan jakokunnan osakaskunta, Ylivojakkalan kalastuskunta, Matkakoski Oy, Korpikylän osakaskunta,   Kaulirannan kalastuskunta, Närkki-Tengeliö-Portimon kalastuskunta, Kainuunkylän kalastuskunta, Nuotiorannan kalastuskunta, Alkkulan kalastuskunta, Armassaaren kalastuskunta, Suomen valtio/Metsähallitus, Lappean-Ääverkosken osakaskunta, Kolarin kalastuskunta, Ristimella-Luttunen osakaskunta, Kangosjärven osakaskunta, Muonionniskan osakaskunta, Ylimuonion osakaskunta, Ylimuonion Isosaaren osakaskunta, Kätkäsuvannon osakaskunta, Palojoensuun osakaskunta, Karesuvannon kalastuskunta, Kelottijärven kalastuskunta, Lompolo 1:1 & Kuivakankaan kalastuskunta
 • KALASTUS RUOTSIN PUOLELLA:
  • Ruotsissa yhteislupa koskee lohen pyyntiä Tornionjoella jokisuulta Pajalan kunnan etelärajalle. Tornion-Muonionjoella Pajalan kunnan etelärajalta pohjoiseen sopimus koskee lohen pyyntiä sopimuksen osapuolina olevien kalastusoikeuden haltijoiden vesialueilla.
  • Tämä sopimus ei koske Haaparannan kunnassa Matkakosken kalastusaluetta, jossa on voimassa erityinen lohen ja taimenen kalastussopimus.
  • Muita kalalajeja saa kalastaa vain sopijapuolina olevien kalastusoikeuden haltijoiden vesialueilla, lukuunottamatta Pajalan kuntaa, jossa sopimus koskee vain lohen kalastusta: Nedre (Ala) Vojakkalan jakokunnan yhteinen vesialue, Övre (Yli) Vojakkalan jakokunnan yhteinen vesialue, Kukkolan jakokunnan yhteinen vesialue, Karungin jakokunnan yhteinen vesialue, ForestLand/Linus Rova, Parkajoen yhteinen vesialue, Kieksiäisvaaran jakokunnan yhteinen vesialue, Kengis Bruk AB/C-E Sohlbergin yhteinen vesialue, Ruokojärven jakokunnan yhteinen vesialue, Jarhoisen jakokunnan yhteinen vesialue, Juoksengin jakokunnan yhteinen vesialue, Kuivakankaan jakokunnan yhteinen vesialue, Pellon jakokunnan yhteinen vesialue, Kassan jakokunnan yhteinen vesialue, Ruskolan jakokunnan yhteinen vesialue ja Vitsaniemen jakokunnan yhteinen vesialue, Niemis jakokunnan yhteinen vesialue, Päkkilän yhteinen vesialue, Huukin jakokunnan yhteinen vesialue, Ristimella 1:1 ja Koivukylän yhteinen vesialue.
 • YHTEISLUVAN OIKEUTTAMAT PYYNTITAVAT:
  • Yhteislupa oikeuttaa kalastuskortissa mainituin ehdoin kalastamaan vavalla ja vieheellä sekä pilkillä sopimuksen osapuolina olevien kalastusoikeuden haltijoiden vesialueilla, eli kalastettaessa soutu- tai moottoriveneestä kalastus saa tapahtua vain vesialueilla.
  • Suomessa yhteislupa oikeuttaa kalastamaan rannalta. Ruotsissa rannalta saa kalastaa sopijapuolina olevien jakokuntien alueella sekä Pajalan kunnan alueella vain kalastuskuntien merkitsemillä, opastetuilla paikoilla.
 • Tämän sopimuksen lisäksi ovat voimassa hallitusten antamat päätökset kalastuksesta Tornionjoen kalastusalueella.

 

Ohjeita lohen kalastukseen:

1. Kalastettaessa tulee noudattaa näitä kalastusohjeita sekä Suomen ja Ruotsin hallitusten määräämää kalastussääntöä.

2. Ellet tunne jokea riittävästi, kysele paikallisilta kalastajilta ohjeita, joiden mukaan voi turvallisesti liikkua ja kalastaa muita häiritsemättä. Pidä huoli itsestäsi – pelastusliivin käytölle ei ole vaihtoehtoja.

3. Aja moottorilla rannoille merkityille lähtöpaikoille ajoväyliä pitkin. Korkean veden aikana ajoväylä on yleensä joen keskellä, matalan veden aikana myös muualla.

4. Vältä aina ajamasta moottorilla ottipaikkojen yli. Kierrä kalastajat mahdollisimman kaukaa vauhtia hiljentäen.

5. Aloita kalastus lähtöpaikalta omalla vuorollasi. Älä etuile - se aiheuttaa vain turhaa riitaa.

6. Mikäli rannalla on soutuvuoroaan odottavia kalastajia, rantaudu ja odota omaa vuoroasi. Älä lähde kalastamaan odotuspaikalla olevien veneiden alapuolelta.

7. Älä pitkitä kalastusta samalla kalastuspaikalla, se on muille häiriöksi.

8. Väistä aina kalaa väsyttävää kalastajaa ja muista, että vieheessä kiinni oleva lohi voi olla jopa parin sadan metrin päässä kalastajasta. Kelaa tarvittaessa omat siimasi pois.

9. Käytä tulentekoon vain rannalla olevia laavu- ja tulipaikkoja. Älä vahingoita eläviä puita. Laavut eivät ole asumista vaan taukoa ja lyhyttä levähdystä varten.

10. Älä roskaa! Vie jätteet mukanasi tai laita ne niitä varten oleviin jätesäkkeihin. Palavat jätteet voit polttaa tulipaikoilla. Suojele arkaa ympäristöäsi aina kaikkialla.

11. Muista tehdä saalisilmoituksesi - se on tärkeämpää kuin uskotkaan! Ilmoituspaikkoja löydät useimmista luvanmyyntipaikoista, urheiluliikkeistä sekä leirintäalueilta.

12. Älä ahnehdi! Lohta ei ole rajattomasti ja Sinä olet muiden tavoin vastuussa lohikannan hengissä pysymisestä. Muista, ettei lohi säily pakasteenakaan paria kuukautta kauempaa. Suomen ja Ruotsin puolella kalastuskiintiö on yksi lohi/vuorokausi.

Lisätietoja:

 • Ilkka Paaso, Gsm +358 (0)400 187 954, E-mail: yhteislupa@gmail.com
 • Nettiosoitteessa www.yhteislupa.com

Pyyntimitat ja rauhoitukset

 • Lohi 50 cm
 • Harjus 35 cm.

Saaliskiintiöt ja saalispalaute

 • Vuorokauden luvalla 1 lohi / kalastaja
 • Viikko ja kausiluvissa 1 lohi / kalastusvuorokausi / kalastaja

Vuodesta 2020 alkaen tämän kalastuskohteen saalispalaute jätetään vastaamalla Luonnonvarakeskuksen ja Metsähallituksen kalastuskyselyyn. Linkin kyselyyn löydät verkkokaupan asiakastililtäsi kohdasta Tilaushistoria. Lisäksi saat kesän 2020 aikana sähköpostitse pyynnön vastata kyselyyn.

Mikäli olet ostanut kalastuslupasi verkkokaupasta kirjautumattomana asiakkaana, saat kyselyn sähköpostitse kesän 2020 aikana.

Lisätiedot

Palvelut

Enontekiön matkailu

Tosilappi.fi (Enontekiö)