Lemmenjoen Kansallispuisto 1562

Lemmenjoki on Suomen suurin kansallispuisto. Perusosan lisäksi siihen kuuluu myös laajat erämaa-alueet, jotka sijaitsevat Lemmenjoen pohjois ja etelä puolella. Lupa-alue sijoittuu pääasiallisesti perusosaan ja Lemmenjoen pohjoispuoliseen erämaahan. Lupa-alueeseen kuuluu sekä virtavesiä, että pieniä järviä. Alueeseen kuuluu mm. Lemmenjoen sivujokia kuten esim. Máttit Ravadas ja Searitjoki sekä Vasko- ja Postijokien latvavedet.

Kalastajan usein haluama saalis alueelta on harjus, mutta myös taimenta on mahdollista saada alueen järvistä. Harjuksen ja taimenen lisäksi saaliiksi voi tarttua usein ahventa ja haukea. Kookasta harjusta löytyy erityisesti Vaskolompolon autiotuvan lähellä olevista järvilaajentumista ja lammista.

Alueen rajat: Njurgalahdesta Joenkielisen tunturilaen kautta Viipustunturin laelle, josta Poijuskáidin laelta länteen sisältäen Postijoen latvavedet sekä Vaskojoen latvavedet. Pohjoisessa lupa-alueen raja kulkee Martiniiskonpalon laelta Jäkäläpään laelle, josta Látnjoaivin laelta Paltsavaaran laelle, josta edelleen Äivihjärven länsipuolta Njurgalahteen.

Huom! Lemmenjoki välillä Ravadasjärvi-Njurgalahti sekä Vaskojoki eivät kuulu lupa-alueeseen vuoden 2017 alusta lähtien. Kalastus Lemmenjoessa on mahdollista Juutuajoen 1578 vyöhykeen 6 luvalla (Ala-Menesjoki - Lemmenjoki). Kalastus Vaskojoessa Lemmenjoen kansallispuistossa on mahdollista Juutuajoen 1578 vyöhykkeen 5 luvalla (Vaskojoki: Lemmenjoen kansallispuiston raja (Kutusuvanto) - Vaskojärvi). Lisätietoa Juutuajoen lupa-alueen kalastusjärjestelyistä ja kalastusta koskevista lupakiintiöistä saa Juutuajoen 1578 kohdekotaiselta sivulta.

Kalastaminen Skietsim- ja Inarijoessa edellyttää Tenojoen kalastuslupaa.

Lemmenjoen Kansallispuisto

Vapakalastus
Kalenterivuosi. Joki- ja purovedet rauhoitettu 1.9. - 30.11
Heittokalastus, Uistelu, Perhokalastus
Harjus, Taimen, Siika, Ahven, Hauki
Luontainen kalasto, ei istutuksia
Tulentekopaikka, Mökki

Luvan ostaminen

Hinnat:

 • 10 € / vrk
 • 35 € / vko

Kaikki alle 18-vuotiaat saavat luvista 50% alennuksen.
Alle 15- vuotiaat voivat kalastaa samaan seurueeseen kuuluvan aikuisen luvalla samaan saaliskiintiöön. Yksin kalastaville alle 15- vuotiaille on Eräluvat verkkokaupasta saatavilla maksuton viikon kalastuslupa erikseen.

Kohteeseen on saatavilla perhekohtainen kalastuslupa. Perheeksi luetaan alle 18-vuotiaat lapset ja heidän vanhempansa/ huoltajansa. Perheeksi luetaan myös avio- ja avopari. Perheluvan hinta ja saaliskiintiö on kaksinkertainen. 

 

Verkkokaupasta voit ostaa luvat suoraan ja maksaa yleisimmillä maksutavoilla.

 

Metsähallituksen kalastuslupia välittää myös erälupien puhelinpalvelu. Avoinna arkisin 9-16.

 

Lupaehdot

Alueelliset lupaehdot

Kalenterivuosi. Joki- ja purovedet rauhoitettu 1.9. - 30.11
 • Kalastuksen päätyttyä saalisilmoitus tulee tehdä osoitteessa www.tuikki.fi. Myös vapautetut kalat tulee ilmoittaa.
 • Lemmenjoen kalastamiseen välillä Njurgalahti – Ravadasjärvi tarvitaan erillinen vapakalastuslupa nro. 1578.
 • Siirryttäessä kalastamaan Jäämereen laskeviin vesistöihin, on kalastusvälineet desinfioitava asianmukaisesti gyrodactylys salaris loisen leviämisen estämiseksi.
 • Ylä-Lapin kuntien ulkopuolelta tuotavien kalastusvälineiden on oltava ehdottoman kuivia tai ne on desinfioitava desinfiointipisteessä.
 • Desinfiointipisteitä: Tenojoen vesistöalueella mahdollisuus desinfiointiin 15 luvanmyyntipisteessä, Näätämöjoella Sevettijärven kolttien perinnetalon yhteydessä. Inarissa Inarin kalasatama ja Kilpisjärvellä Polarlento Oy.
 • Tulenteko puiston perusosassa on sallittu vain merkityillä paikoilla. Kansallispuistossa on noudatettava puiston järjestyssääntöjä. Lisätietoja Lemmenjoen kansallispuiston järjestyssäännöstä saa täältä.
 • Roskaton retkeily ehkäisee jätteiden syntymistä! Jokaisen retkeilijän vastuulla on tuoda itse jätteensä maastosta.

Pyyntimitat ja rauhoitukset

 • Kaikki taimenmuodot 50 cm
 • Harjus 30 cm

Saaliskiintiöt ja saalispalaute

3 lohikalaa / vrk

Lisätiedot

Palvelut

Lisätietoja:

Ivalon palvelupiste, puh 0206 39 7701.
Siida Ylä-Lapin luontokeskus, Inari, puh 0206 39 7740.
Tunturi-Lapin luontokeskus, Enontekiö, puh 0206 39 7950.
Tietoja alueen luonnosta ja retkikohteista: http://www.luontoon.fi/retkikohteet

Muita palveluita alueella:

Inari Saariselkä