Siirry pääsisältöön

Kylmäluoma 4525

Kylmäluoman vapalupa-alue sijaitsee Kylmäluoman retkeilyalueella Taivalkosken kunnan koillisosassa. Alue koostuu komeista mäntyharjuista, aarnimetsistä, soista ja järvenselistä. Tasokkaalla Kylmäluoman leirintäalueella on lukuisia hyvätasoisia mökkejä sekä retkeilykeskus, joka tarjoaa kahvila- ja ravintolapalveluja.

Kylmäluoman lupa-alue muodostuu jalokalaistutuksen hoidettavasta Iso-Pajuluomasta, joka sijaitsee aivan leirintäalueen tuntumassa. Saaliiksi saa pääasiassa kirjolohta, eikä hyviä ottipaikkoja tarvitse etsiä kaukaa lähtörannasta.

Retkeilyalueen muut vedet kuuluvat lupa-alueeseen 5411 Pohjois-Pohjanmaa ja Kainuu. Huomaathan myös, että Katkeimanlampi on poistunut Kylmäluoman lupa-alueesta. 

Kylmäluoma

Vapakalastus
1.1.–19.5. ja 25.5. klo 12.00 –31.12.
Heittokalastus, Pilkkiminen, Uistelu, Perhokalastus
Kirjolohi, Hauki, Siika, Ahven
Pyyntikokoisen kalan istutuksia
Laavu, Kota, Mökki, Oma vene, Tulentekopaikka, Veneen vesillelaskupaikka, Vuokravene, Kelluntarengas, Leirintäalue

Luvan ostaminen

Kylmäluoman vapalupa-alueella luvan voimassaoloajaksi asiakas voi valita kolme tuntia tai 24 tuntia. Vapalupien hinnat ovat seuraavat:

Luvan voimassaoloaika Luvan hinta
3 tuntia  15 €
24 tuntia 25 €

Alle 18-vuotias saa vapaluvan puoleen hintaan.

Alle 15-vuotias voi kalastaa samaan seurueeseen kuuluvan aikuisen vapaluvalla samaan saaliskiintiöön, jolloin hän ei tarvitse omaa vapalupaa. 

Perhe voi ostaa perheluvan, jonka hinta ja saaliskiintiö on kaksinkertainen yhden hengen lupiin verrattuna. Perheeksi luetaan alle 18-vuotiaat lapset ja heidän vanhempansa tai huoltajansa sekä avio- ja avoparit.

Lisäksi Kylmäluoman vapalupa oikeuttaa kalastamaan Iso-Pajuluoman lisäksi myös muissa Kylmäluoman retkeilyalueella sijaitsevissa vesissä. Lue lisää lupaehdoista.

Mistä luvan voi hankkia

 

Eräluvat-verkkokaupassa vapaluvan voi maksaa yleisimmillä maksutavoilla (verkkokauppa.eraluvat.fi).

 

Metsähallituksen kalastuslupia välittää myös Erälupien puhelinpalvelu, joka palvelee arkisin kello 9–15.

 

Sovelluksella voit ostaa vapaluvan helposti ja nopeasti. Maksuvälineeksi käy debit- tai luottokortti. Näin otat sovelluksen käyttöön.

 

Taivalkoski: Kylmäluoman leirintäalue
Kuusamo: Palvelupiste Karhuntassu (luontoon.fi)

 

Lupaehdot

Alueen lupaehdot

1.1.–19.5. ja 25.5. klo 12.00 –31.12.

Kesäkauden avajaiset 27.5. kello 12.

Vapaluvan piiriin kuuluvat vesialueet

Kylmäluoman vapalupa-alue 4525 käsittää Iso-Pajuluoman.

Muut Kylmäluoman retkeilyalueen vedet, kuten Kylmäluoma-niminen järvi, kuuluvat lupa-alueeseen 5411 Pohjois-Pohjanmaa ja Kainuu. Lue alta tarkemmin siitä, missä tapauksissa voit kalastaa näillä vesillä myös vapaluvalla 4525.

Missä tapauksissa kalastaja tarvitsee luvan

Iso-Pajuluomalla kaikkeen kalastamiseen, myös pilkkimiseen ja onkimiseen, vaaditaan Kylmäluoman vapalupa 4525. Päätöksen yleiskalastusoikeuksien rajoittamisesta on tehnyt Lapin ELY-keskus.

Muilla Kylmäluoman retkeilyalueen vesillä pätevät yleiskalastusoikeudet. Onkiakseen ja pilkkiäkseen yhdellä vavalla kyseisillä lampi- ja järvivesillä henkilön ei siis tarvitse maksaa kalastonhoitomaksua eikä ostaa vapalupaa. Myös viehekalastus yhdellä (1) vavalla on näillä lampi- ja järvivesillä sallittua henkilöille, jotka ovat maksaneet kalastonhoitomaksun tai ovat alle 18-vuotiaita, 70 vuotta täyttäneitä tai ovat täyttäneet vähintään 65 vuotta 31.12.2023 mennessä.

Jos henkilö aikoo kalastaa usealla vavalla Kylmäluoman retkeilyalueen muissa vesissä kuin Iso-Pajuluomassa, täytyy hänen hankkia Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun vapalupa 5411, johon kyseiset vedet kuuluvat. Toinen vaihtoehto on hankkia Kylmäluoman vapalupa 4525, joka mahdollistaa usealla vavalla kalastamisen niin Iso-Pajuluomassa kuin retkeilyalueen muissa vesissä.

Kalastusvälineet ja syötit

Rannalta ja ankkuroidusta veneestä kalastaessaan kalastaja saa käyttää yhtä (1) vapaa, jossa on yksi siima.

Soutu-uistelussa, perhonsoudussa ja jäältä kalastaessaan kalastaja saa käyttää enintään kahta (2) vapaa, joissa molemmissa on yksi siima.

Vavan on oltava kalastajan kädessä tai käden ulottuvilla, enintään kahden metrin päässä. Vapaa ei saa jättää yksin pyyntiin.

Kylmäluoman vapalupa-alueella saa käyttää kaikenlaisia keinotekoisia ja luonnollisia syöttejä.

Vesikulkuneuvot

Iso-Pajuluomassa veneessä saa käyttää ainoastaan sähköperämoottoria.

Pyyntimitat ja rauhoitukset

Tällä lupa-alueella ovat voimassa seuraavat kalalajien pyyntimitat ja rauhoitusajat:

Kalalaji Pyyntimitta Rauhoitusaika
Rasvaevällinen taimen Vähintään 60 cm Ei rauhoitusaikaa tällä lupa-alueella
Rasvaevätön taimen Vähintään 50 cm Ei rauhoitusaikaa tällä lupa-alueella
Harjus Vähintään 35 cm 1.4.–31.5.

Muiden kalalajien osalta kalastajan tulee noudattaa kalastusasetuksen mukaisia pyyntimittoja ja rauhoitusaikoja.

Saaliskiintiöt

Kalastaja saa ottaa saaliikseen enintään niin monta kalaa, kuin seuraavassa taulukossa lukee:

Luvan voimassaoloaika Enimmäissaalis
3 tuntia 1 lohikala
24 tuntia 3 lohikalaa

Tässä kiintiötaulukossa lohikala tarkoittaa taimenta, kirjolohta, nieriää ja harjusta. Muiden kalalajien saalismääriä ei ole rajoitettu.

24 tunnin saaliskiintiötä ei voi kasvattaa hankkimalla useita lupia samalle 24 tunnin ajanjaksolle.

Lisätiedot

Alueen palvelut

Kylmäluomalle kalastaja voi ottaa mukaan myös kalastusta harrastamattoman perheensä, sillä virikkeitä riittää loistavasta retkipolustosta tennikseen, sulkapalloon ja pienoisgolfiin.

Leirintäalueelta voi vuokrata myös kanootteja ja kalastusvälineitä. Retkeilykeskuksen ravintola tarjoaa hyvää kotiruokaa tilauksesta. Kylmäluomalta järjestyvät myös opastetut kanootti- ja kalastusretket.

Lisätietoja leirintäalueen palveluista saa osoitteesta www.hossa-kylmaluoma.fi.

Vinkit

Kalojen löytämiseksi on viisainta vuokrata vene ja ottaa mukaan uisteluvarusteet, vaikkei kalan nappaaminen rannaltakaan ole mahdoton tehtävä. Kesälämpimillä voi vaappujen edessä kokeilla painoja tai syväimiä. Kylmän veden aikaan pintaveto tuottaa yleensä parhaimman tuloksen.

Kalaveden hoito

Iso-Pajuluomaan istutetaan pyyntikoista kirjolohta.

Joihinkin retkeilyalueen vesiin istutetaan yksikesäisiä siian poikasia.