Kalliojoki 5575

Kuhmossa sijaitseva Kalliojoen vesireitti saa alkunsa itärajan tuntumasta ja laskee vetensä lopulta Lentuaan. Reitillä on kymmenkunta järveä, joita erottaa väliin jäävät lyhyet koskiosuudet. Aikoina ennen uittoperkauksia Kalliojoki oli Lentuan järvitaimenen tärkein lisääntymisalue. Reitin kosket on jälkeenpäin kalataloudellisesti kunnostettu lohikaloille suotuisammaksi. Kunnostukset valmistuivat vuonna 2011.

Kalliojoen virkistyskalastuslupa oikeuttaa kalastamaan reittivesistön jokiosuuksilla. Reitin kokonaispituus on noin 40 km ja koskia on yhteensä 27 kpl. Yleisin saaliskala reitin koskilla on harjus, mutta myös taimenta esiintyy kohtalaisesti. Näiden lisäksi koskista saadaan ”sattumasaaliina” kirkaskylkisiä järvitaimenia.

Kalliojoki on yhteislupa-alue, joka on muodostettu Lentuan osakaskunnan ja Metsähallituksen hallinnassa olevista jokialueista. Koskien yhteispituus yli 4 km ja niistä suurin osa on helposti saavutettavia.

Kalliojoki

Vapakalastus
Kalenterivuosi; taimen rauhoitettu koski- ja virta-alueella 1.9. - 30.11, harjus rauhoitettu 1.4.-31.5.
Heittokalastus, Perhokalastus
Harjus, Taimen, Hauki, Ahven, Siika
Tulentekopaikka, Laavu

Luvan ostaminen

Hinnat:

  • 10 € / vrk
  • 25 € / vko
  • 50 € / vuosi

Kaikki alle 18-vuotiaat saavat luvista 50% alennuksen ja alle 15- vuotiaat voivat kalastaa huoltajansa luvalla samaan saaliskiintiöön.

 

Verkkokaupasta voit ostaa luvat suoraan ja maksaa yleisimmillä maksutavoilla.

 

Metsähallituksen kalastuslupia välittää myös erälupien puhelinpalvelu. Avoinna arkisin 9-16.

 

 

Mobiililuvat ovat poistuneet käytöstä 1.1.2020 operaattorin luopuessa nykyisen järjestelmän ylläpidosta.

 

 

Kuhmo: Luontokeskus Petola
Kuhmo: Pääkkönen&Piirainen
Suomussalmi: TB Turjanhovi

 

Lupia jäljellä / vapaita päiviä
  • Useita jäljellä
  • Alle 5 jäljellä
  • Loppu

Lupaehdot

Alueelliset lupaehdot

Kalenterivuosi; taimen rauhoitettu koski- ja virta-alueella 1.9. - 30.11, harjus rauhoitettu 1.4.-31.5.

Kahlaaminen joessa on kielletty 1.9–31.5 välisenä aikana

Rannalta tai jäältä kalastettaessa kalastajaa kohti saa käyttää yhtä vapaa tai siimaa, jonka on oltava kalastajan käden ulottuvilla.

Korpikosken alue on liitetty uutena kohteena lupa-alueeseen vuonna 2017. Kulku kohteelle Korpikosken pohjoispuolen metsäautotieltä. Etelärannalta kalastamiseen tarvitaan maanomistajan lupa.

Kalliojärven ja Jokijärven välisellä jokiosuudella on kalastus sallittu ainoastaan perhokalastusvälinein

Reitin ylimmät kosket on rauhoitettu kalojen poikastuotantoalueiksi, nämä ovat erikseen merkitty kalastusalueen karttaan

Metsähallituksen Pohjois-Pohjanmaan - Kainuun (5411) vapalupa, pelkkä kalastonhoitomaksu tai yleiskalastusoikeudet (onkiminen ja pilkkiminen) eivät oikeuta kalastamaan lupa-alueella.

Pyyntimitat ja rauhoitukset

Harjus vähintään 35 cm, perhokalastusalueella (Jokijärvi–Kalliojärvi) vähintään 45 cm

Rasvaevällinen taimen vähintään 60 cm

Rasvaevätön taimen vähintään 50 cm

Saaliskiintiöt ja saalispalaute

Vuorokausi 3 harjusta tai 1 taimen

Kalastuksen päätyttyä saalisilmoitus tulee tehdä osoitteessa www.tuikki.fi. Myös vapautetut kalat tulee ilmoittaa.

Lisätiedot

Vinkit

Parhaita ajankohtia Kalliojoen kalastamiseen ovat alku- ja loppukesä, kun vettä riittää koskissa ja pintavedet eivät ole liian lämpimiä. Erityisesti harjukset ovat helpoiten tavoitettavissa loppukesästä ja syksyllä.

Kannattaa etsiä kalastuspaineelta rauhaisia koskia. Useimmat Kalliojoen koskialueet ovat helposti saavutettavia ja koskia voi vaihdella verrattain pienellä vaivalla. Kalastuspaineen vallassa olevien koskien kalastelun sijasta kannattaa suunnata kokonaan toiselle koskelle.

Varovaisella syönnillä oleva kalat ovat todella vaikeita höynäytettäviä. Tällöin on hyvä vaihtaa vieheiden ja perhojen kokoa astetta pienempiin kokoluokkiin. Tämä toimii erityisesti perholla harjusta kalastaessa.

Kosken loppuliuku voi tarjota yllätyksiä. Kalliojoen reitillä on useita koskia, jotka laskevat suoraan järveen. Näiden koskiosuuksien loppuliukuihin saapuu aina silloin tällöin suuria taimenia järvien seliltä pyörähtämään, joille kelpaa parhaiten pikkukalaa, kuten muikkua tms. jäljittelevät perhot tai vieheet.

Kalaveden hoito

Kalliojoen kalastoa hoidetaan istuttamalla taimenen ja harjuksen pienpoikasia.

Virtaamat

Kalliojoen keskivirtaama reitin yläosissa on 3,6 m3/s ja alaosissa 5,5 m3/s.