Inarijärvi 1580

Inarijärvi on eritoten vetouistelijan sekä harjuksen heittokalastajien kohde. Inarijärvessä on suuria selkiä, yli 3000 saarta ja paljon matalikoita, jotka antavat järvelle oman leimansa. Taimenta ja rautua kannattaa etsiä nopeasti syvenevistä penkan reunoista ja harjusta taas löytyy parhaiten järven kivikkoisista matalikoista ja lukuisten saarten rantamilta. Harjuksen tavoittaa parhaiten alle 2m vedestä, kun rautua taas kanttaa kokeilla suhteellisen syvältäkin jopa 10-20m syvyydestä.

Perhokalastajalle siika on myös yleinen saalis. Siikaa saa myös talviaikaan pilkillä. Harjuksen ja ahvenen pilkkiminen on myös suosittua koko järven alueella ja varmat pilkkivedet alkavat Jokisuunselältä muutaman sadan metrin päästä Veskonniemen kalasatamasta. Taimenta tavoitteleville uistelijoille voisi suositella eteläistä Kasariselkää sekä Kapaselkää. Myös Inarijärveen yhteydessä oleva Nitsijärvi on suosittu uistelijoiden keskuudessa.

Inarijärvestä käytetään myös ajoittain nimitystä erämeri, joka varsin hyvin kuvaa tätä Suomen kolmanneksi suurinta järveä. Lukuisista saarista ja pitkästä rantaviivasta huolimatta, Inarin rannoilla on varsin vähän asutusta tai mökkejä. Ja etenkin järven pohjoisosissa kulkija saa olla todellakin rauhassa ja kaukana moottorien äänistä ja kaupunkien hälystä.

Inarijärvi

Vapakalastus
Koko kalenterivuosi
Uistelu, Pilkkiminen, Heittokalastus, Perhokalastus
Taimen, Nieriä, Harjus, Siika, Ahven, Hauki, Järvilohi
Luontainen kalasto, ei istutuksia, Luontaisten lajien poikasistutuksia
Tulentekopaikka, Laavu, Oma vene, Veneen laskupaikka, Mökki, Liikuntarajoitteisille sopiva

Luvan ostaminen

Hinnat:

 • 10 € / vrk
 • 35 € / vko
 • 50 € / kalenterivuosi

Kaikki alle 18-vuotiaat saavat luvista 50% alennuksen.
Alle 15- vuotiaat voivat kalastaa samaan seurueeseen kuuluvan aikuisen luvalla samaan saaliskiintiöön. Yksin kalastaville alle 15- vuotiaille on Eräluvat verkkokaupasta saatavilla maksuton viikon kalastuslupa erikseen.

Kohteeseen on saatavilla perhekohtainen kalastuslupa. Perheeksi luetaan alle 18-vuotiaat lapset ja heidän vanhempansa/ huoltajansa. Perheeksi luetaan myös avio- ja avopari. Perheluvan hinta ja saaliskiintiö on kaksinkertainen. 

 

Verkkokaupasta voit ostaa luvat suoraan ja maksaa yleisimmillä maksutavoilla.

 

Metsähallituksen kalastuslupia välittää myös erälupien puhelinpalvelu. Avoinna arkisin 9-16.

 

 

Sodankylä: Urheilu Harjus Sportia
Saariselkä: Palvelupiste Kiehinen
Kaamanen: Ravintola Kaamasen Kievari

 

Lupaehdot

Alueelliset lupaehdot

Koko kalenterivuosi
 • Kalastuksen päätyttyä saalisilmoitus tulee tehdä osoitteessa www.tuikki.fi. Myös vapautetut kalat tulee ilmoittaa.
 • Maa- ja metsätalousministeriön 30.12.2004 antaman asetuksen no.1376/2004 perusteella on syöttikalan käyttö onginnassa, pilkkimisessä ja viehekalastuksessa ehdottomasti kielletty Ylä-Lapin kunnissa (Inari, Utsjoki, Enontekiö).
 • Inarin kalastusalueen päätöksellä kaikenlainen kalastus kielletty 1.9. - 30.11. lupakarttaan merkityllä Nuoransuunselän alueella.
 • Lapin ELY-keskuksen 16.12.2016 vahvistaman Inarin Kalastusalueen kalastussäännön perusteella: Raudun lisääntymisen turvaamiseksi on rautu (nieriä) salvelinus alpinus rauhoitettu Inarin kalastusalueella Inarijärvessä 15.9 - 30.11 välisenä aikana. Lisätietoa Lapin ELY-keskuksen vahvistaman Inarin kalastusalueen kalastussäännöstä saat: http://www.inarinkalastusalue.fi/
 • Siirryttäessä kalastamaan Jäämereen laskeviin vesistöihin, on kalastusvälineet desinfioitava asianmukaisesti gyrodactylys salaris loisen leviämisen estämiseksi.
 • Ylä-Lapin kuntien ulkopuolelta tuotavien kalastusvälineiden on oltava ehdottoman kuivia tai ne on desinfioitava desinfiointipisteessä.
 • Desinfiointipisteitä: Tenojoen vesistöalueella mahdollisuus desinfiointiin 15 luvanmyyntipisteessä. Inarissa Inarin kalasatama.
 • Vetouistelu! Metsähallituksen päätöksellä vapalupa oikeuttaa kalastamaan kahdeksalla (8) vavalla.

Pyyntimitat ja rauhoitukset

 • Kaikki taimenmuodot vähintään 50 cm
 • Järvilohi vähintään 60 cm
 • Nieriä (Rautu) vähintään 45 cm
 • Harmaanieriä vähintään 40 cm
 • Harjus vähintään 30 cm

Lapin Ely-keskuksen 16.12.2016 tekemän päätöksen ( no. 345-5713-2016) mukaisesti on Nieriän (rautu) kalastus kielletty 15.9 - 30.11 välisenä aikana.

Saaliskiintiöt ja saalispalaute

 • 3 lohikalaa / vuorokausi
 • Lohikalat: Taimen, rautu, järvilohi
 • Nieriä (rautu) on rauhoitettu 15.9 - 30.11 välisenä aikana.

Lisätiedot

Palvelut

Järvellä on kaksi vuokrakämppää, useita autiotupia, tulipaikkoja. Talvella merkittyjä moottorikelkkauria. Nähtävyyksiä kuten Ukonkivi, Hautuumaasaari, Jääluola.

Ivalon palvelupiste, puh 0206 39 7701
Siida, Ylä-Lapin luontokeskus, Inari, puh 0206 39 7740

Tietoja alueen luonnosta ja retkikohteista: http://www.luontoon.fi/retkikohteet