Häme ja Satakunta 6004

Häme ja Satakunta

Pyydyskalastus
Kalenterivuosi
Verkko, Rysä, Katiska, Pitkäsiima, Syöttikoukku, Atrain, Harppuuna, Jousi
Ahven, Hauki, Kuha, Made, Muikku, Siika, Särkikalat

Kohdekartta

Muu Suomi, Eura Eurajoki Hämeenlinna Ikaalinen Juupajoki Kankaanpää Karvia Kihniö Kokemäki Laitila Lempäälä Lohja Loppi Masku Mänttä-Vilppula Nokia Nurmijärvi Orivesi Padasjoki Parkano Pirkkala Pomarkku Ruovesi Sastamala Siikainen Somero Säkylä Tammela Tampere Ulvila Virrat Ylöjärvi

Luvan ostaminen

Tällä alueella yhden pyydysluvan hinta on 6 euroa.

Luvat ovat pyynti- tai venekuntakohtaisia, ja ne ovat voimassa kalenterivuoden. Kalastajan on pidettävä lupa ja maksukuitti mukana kalastaessaan.

Perinteisistä muovisista pyydysmerkeistä luovutaan vuonna 2020. Kalastajalle ei enää lähetetä erillisiä merkkejä luvan ostamisen jälkeen, vaan riittää, että kalastaja merkitsee pyydykseen nimensä ja puhelinnumeronsa.

 

Eräluvat-verkkokaupassa luvan voi maksaa yleisimmillä maksutavoilla.

 

Eräluvat-sovelluksella voi ostaa pyydysluvat helposti ja nopeasti. Maksuvälineeksi käy debit- tai luottokortti. Näin otat sovelluksen käyttöön

 

Metsähallituksen kalastuslupia välittää myös Erälupien puhelinpalvelu, joka on avoinna arkisin kello 9–16.

 

Lupaehdot

Alueelliset lupaehdot

Kalenterivuosi

Yhdellä pyynti- tai venekunnalla saa olla pyynnissä verkkoja enintään 240 metriä, ellei kyseinen pyynti- tai venekunta harjoita kaupallista kalastusta. Näin on määrätty kalastuslain 49. pykälässä.

Pyydyslupa ei oikeuta kaupalliseen kalastukseen. Kaupallista kalastusta koskevat luvat kalastajan täytyy hankkia erikseen. Lisätietoja kaupallisen kalastuksen luvista saa eräsuunnittelija Eero Hartikaiselta soittamalla numeroon 040 821 9679 tai lähettämällä sähköpostia osoitteeseen eero.hartikainen@metsa.fi.

Pyydyslupa oikeuttaa kalastajan pitämään venettä metsätalousmaalla. Veneessä tulee olla omistajan nimi ja yhteystiedot. Veneen omistaja on velvollinen huolehtimaan venepaikkansa siisteydestä.

 • Hämeenlinnan Evolla seisovien pyydysten käyttö kielletty seuraavilla vesialueilla: Rautjärvet (Ylinen, Alinen ja Keskinen), Savijärvi, Sorsajärvi ja Rahtijärvi.

Pyyntimitat ja rauhoitukset

Kalastusasetuksen mukaiset pyyntimitat ja rauhoitusajat mm.

Kalalaji Pyyntimitta Rauhoitusaika
Järvilohi Vähintään 60 cm -
Rasvaevällinen taimen Kaiken kokoiset vapautettava Leveyspiirin 64 eteläpuolella ympäri vuoden
Rasvaevätön taimen Vähintään 50 cm -
Kuha Vähintään 42 cm -

 

Saaliskiintiöt ja saalispalaute

Tällä pyydyslupa-alueella kalalajien saalismääriä ei ole rajoitettu.

Sallitut pyydykset

Pyydyslupa oikeuttaa käyttämään vaihtoehtoisesti seuraavia pyydyksiä:

 • yksi verkko, jonka pituus on enintään 31 metriä
 • yksi rysä, jonka korkeus on alle 1,5 metriä
 • 3 katiskaa
 • yksi pitkäsiima, jossa on enintään 100 koukkua
 • 10 syöttikoukkua
 • yksi atrain (tuulastuksessa), harppuuna tai jousi.

Yksi pyydyslupa oikeuttaa siis käyttämään kerrallaan vain yhdenlaista pyydystä. Yksi pyydyslupa ei siis salli esimerkiksi verkon ja katiskan pitämistä pyynnissä yhtaikaa, vaan sitä varten kalastaja tarvitsee kaksi pyydyslupaa.

Pyydysten merkintä

Seisovat pyydykset tulee merkitä kalastusta koskevan asetuksen 1360/2015 mukaisesti. Pyydyksiin on myös merkittävä kalastajan nimi ja puhelinnumero.

Asetus 1360/2015 on luettavissa Finlexin verkkosivulla (finlex.fi).

Katso esite pyydysten merkinnästä (PDF, 515 kt) >

Yleiset lupaehdot

 • Lupa on voimassa vasta sitten, kun se on maksettu. Kalastajan on pidettävä lupa ja maksutosite mukana kalastaessaan ja näytettävä ne Metsähallituksen valtuuttamalle valvojalle, jos valvoja sitä pyytää.
 • Luvan haltija on henkilö, jonka nimi on kirjattu lupaan. Hän vastaa kalastuksesta, jota luvalla harjoitetaan. Ennen kalastamista kalastaja on velvollinen varmistamaan, että hänen harjoittamansa kalastus on luvallista ja laillista.
 • Lupa on voimassa niillä Metsähallituksen vesialueilla, jotka on mainittu lupa-alueen vesialueluettelossa. Vesialueluettelo on PDF-tiedostona kohdekartan yhteydessä.
 • Metsähallitus voi perua luvan, mikäli lupaehtoja rikotaan.
 • Metsähallituksen lupamaksun lisäksi 18–64-vuotiaiden on suoritettava myös valtion kalastonhoitomaksu, paitsi jos kalastus on onkimista tai pilkkimistä.
 • Metsähallitus suosittelee kalastajaa antamaan saalispalautteen osoitteessa www.tuikki.fi jokaisen kalastuskerran jälkeen.
 • Pyydyslupa on pyynti- tai venekuntakohtainen, ja se on voimassa kalenterivuoden.

Lisätiedot

Kalaveden hoito

Hämeen ja Satakunnan pyydyslupa-alueen vesiin istutetaan kesän vanhoja siianpoikasia.