Siirry pääsisältöön

Metsähallitukselta saat kalastonhoitomaksun sekä kalastusluvat niille valtion vesialueille, joilla kalastamiseen vaaditaan erillinen lupa. Kalastonhoitomaksu on lakisääteinen yleiskalastusmaksu, joka on voimassa kaikkialla Suomessa Ahvenanmaata lukuun ottamatta. Metsähallituksen kalastusluvat puolestaan koskevat valtion vesialueita.

Mikäli kalastat yhdellä vavalla, pelkkä kalastonhoitomaksu riittää suuressa osassa maata. Mikäli käytät useampaa vapaa, kalastat pyydyksellä, ravustat tai kalastat koski- ja virtavesipaikoissa tai erityiskohteilla, tarvitset kalastonhoitomaksun lisäksi kalastusluvan vesialueen omistajalta. Monille Metsähallituksen kalastuskohteille tarvitaan kalastonhoitomaksun lisäksi kalastuslupa.

Kalastuslupa on sijoitus luontoon, sillä Metsähallitus käyttää lupatuotot kalavesien hoitoon ja kalastusmahdollisuuksien turvaamiseen. Myös kalastajien saalispalautteella on merkittävä rooli kestävien kalastusjärjestelyjen suunnittelussa.

Pinnalla

Vapalupien myynti keskeytetään kuudella koskikohteella lämmenneiden vesien vuoksi

22.07.2024

Metsähallitus keskeyttää tiistaina 23. heinäkuuta alkaen kalastuslupien myynnin Latokartanonkoskelle, Langinkoskelle, Karvionkoskelle, Keihärinkoskelle, Kolima-Keiteleen koskireitille sekä Kotalan koskille. Näillä kohteilla veden lämpötila on noussut, ja on jo lohikalojen kannalta kriittinen. Asiakkaille suositellaan etukäteen hankittujen lupien siirtämistä.

Lohenkalastusta Näätämöjoella rajoitetaan lohikantojen suojelemiseksi – lupamyynti keskeytetään loppukaudeksi

18.07.2024

Metsähallitus on keskeyttänyt 18.7.2024 alkaen kalastuslupien myynnin Näätämöjoelle ja sen sivuvesiin lohikantojen heikon tilan vuoksi. Keskeytys koskee vapalupa-alueita 1565 Näätämöjoen alaosa, 1566 Näätämöjoen yläosa ja 1567 Silisjoki.  Aiemmin ostetun luvan voi käyttää, mutta Metsähallitus suosittelee välttämään lohenkalastusta ja vapauttamaan mahdolliset saalislohet. Lupa-asiakkaiden lisäksi Näätämöjoella kalastavat myös paikalliset ja kuntalaiset erityisoikeuksin.

Saimaan Yövedellä elää sittenkin alkuperäinen saimaannieriän kanta

18.07.2024

Pitkään oletettiin, että saimaannieriä olisi kuollut läntiseltä Saimaalta sukupuuttoon, ja että se olisi palautettu Kuolimon saimaannieriöistä saaduista sukutuotteista tehdyillä istutuksilla. Tuoreista tutkimuksista on kuitenkin saatu vahvoja viitteitä alkuperäisestä ja katkeamattomana säilyneestä nieriäpopulaatiosta Saimaan Yövedeltä.  

Kunnostetut kosket tuottivat jopa 24 000 kalanpoikasta

05.07.2024

Metsähallitus on ensimmäistä kertaa laskenut, kuinka paljon kosken kunnostus hyödyttää kalanpoikasia. 147:llä koskella toteutettujen kunnostusten arvioidaan lisäävän parhaimmillaan yli 20 000 vaelluskalaa kohdevesistöihin vuosittain.

Kalastuksen kiintiöpäätökset

Metsähallituksen kiintiöpäätös kertoo, kuinka paljon valtion alueilla voidaan enimmillään kalastaa. Kiintiöpäätös annetaan erikseen kolmen pohjoisimman kunnan alueelle ja muun Suomen alueelle.

Tutustu kiintiöpäätöksiin.

Usein kysyttyä kalastuksesta

Missä saa kalastaa kalastonhoitomaksulla? Mistä saa tietoa yksityisvesien kalastusluvista? Milloin voi joutua korvaamaan uhanalaisen kalan suojeluarvon?

Katso vastaukset usein kysyttyihin kysymyksiin.

Vastuullisesti kalaan

Kannustamme kaikkia kalastajia ottamaan kalat huomioon harrastuksessaan. Jokaisen kalastajan velvollisuus on huolehtia saaliskalan asianmukaisesta ja kunnioittavasta käsittelystä riippumatta siitä, aikooko saaliinsa vapauttaa vai ottaa ruokakalaksi.

Tutustu ohjeisiin vastuulliselle kalastajalle.

Erähistoriakohteet

Erähistoriakohteeksi on valittu muutama kulttuurihistoriallisesti merkittävä kalastus- ja metsästyskohde. Samalla kun kalastat tai metsästät, voit tutustua kohteilla yhä näkyviin merkkeihin entisaikojen elämästä.

Lue lisää Erähistoriakohteista.