Siirry pääsisältöön

Metsähallitukselta saat kalastonhoitomaksun sekä kalastusluvat niille valtion vesialueille, joilla kalastamiseen vaaditaan erillinen lupa. Kalastonhoitomaksu on lakisääteinen yleiskalastusmaksu, joka on voimassa kaikkialla Suomessa Ahvenanmaata lukuun ottamatta. Metsähallituksen kalastusluvat puolestaan koskevat valtion vesialueita.

Mikäli kalastat yhdellä vavalla, pelkkä kalastonhoitomaksu riittää suuressa osassa maata. Mikäli käytät useampaa vapaa, kalastat pyydyksellä, ravustat tai kalastat koski- ja virtavesipaikoissa tai erityiskohteilla, tarvitset kalastonhoitomaksun lisäksi kalastusluvan vesialueen omistajalta. Monille Metsähallituksen kalastuskohteille tarvitaan kalastonhoitomaksun lisäksi kalastuslupa.

Kalastuslupa on sijoitus luontoon, sillä Metsähallitus käyttää lupatuotot kalavesien hoitoon ja kalastusmahdollisuuksien turvaamiseen. Myös kalastajien saalispalautteella on merkittävä rooli kestävien kalastusjärjestelyjen suunnittelussa.

Pinnalla

Kunnostetut kosket tuottivat jopa 24 000 kalanpoikasta

05.07.2024

Metsähallitus on ensimmäistä kertaa laskenut, kuinka paljon kosken kunnostus hyödyttää kalanpoikasia. 147:llä koskella toteutettujen kunnostusten arvioidaan lisäävän parhaimmillaan yli 20 000 vaelluskalaa kohdevesistöihin vuosittain.

Tenojoen sivuvesiä koskeva kalastussääntö vuodelle 2024 hyväksytty

28.06.2024

Valtioneuvosto hyväksyi torstaina 20.6. Tenon sivuvesiä koskevan valtioneuvoston asetuksen. Viime vuoteen verrattuna merkittävin muutos on se, että lohenkalastusta sallitaan hyvin rajoitetusti Utsjoella sekä Vetsijoessa. Asetus on tullut voimaan 20. kesäkuuta.

Ravustuslupien myynti alkaa

27.06.2024

Metsähallituksen ravustuskohteiden luvat tulevat myyntiin maanantaina 1. heinäkuuta. Metsähallitus myy ravustuslupia erikseen määritellyille valtion vesialueille.

Vapapäivään osallistui jälleen yli tuhat nuorta kalastajaa ympäri Suomen

10.06.2024

Metsähallituksen ja Suomen Vapaa-ajankalastajien yhteistyössä toteuttamaa Vapapäivä-tapahtumaa vietetään vuosittain kesäloman ensimmäisenä lauantaina. Silloin kaikki alle 18-vuotiaat pääsevät ilmaiseksi kalaan useille Metsähallituksen kohteille eri puolilla Suomea. Tänä vuonna tapahtumaa vietettiin 8. kesäkuuta.

Kalastuksen kiintiöpäätökset

Metsähallituksen kiintiöpäätös kertoo, kuinka paljon valtion alueilla voidaan enimmillään kalastaa. Kiintiöpäätös annetaan erikseen kolmen pohjoisimman kunnan alueelle ja muun Suomen alueelle.

Tutustu kiintiöpäätöksiin.

Usein kysyttyä kalastuksesta

Missä saa kalastaa kalastonhoitomaksulla? Mistä saa tietoa yksityisvesien kalastusluvista? Milloin voi joutua korvaamaan uhanalaisen kalan suojeluarvon?

Katso vastaukset usein kysyttyihin kysymyksiin.

Vastuullisesti kalaan

Kannustamme kaikkia kalastajia ottamaan kalat huomioon harrastuksessaan. Jokaisen kalastajan velvollisuus on huolehtia saaliskalan asianmukaisesta ja kunnioittavasta käsittelystä riippumatta siitä, aikooko saaliinsa vapauttaa vai ottaa ruokakalaksi.

Tutustu ohjeisiin vastuulliselle kalastajalle.

Erähistoriakohteet

Erähistoriakohteeksi on valittu muutama kulttuurihistoriallisesti merkittävä kalastus- ja metsästyskohde. Samalla kun kalastat tai metsästät, voit tutustua kohteilla yhä näkyviin merkkeihin entisaikojen elämästä.

Lue lisää Erähistoriakohteista.