Siirry pääsisältöön

Metsähallitukselta saat kalastonhoitomaksun sekä kalastusluvat niille valtion vesialueille, joilla kalastamiseen vaaditaan erillinen lupa. Kalastonhoitomaksu on lakisääteinen yleiskalastusmaksu, joka on voimassa kaikkialla Suomessa Ahvenanmaata lukuun ottamatta. Metsähallituksen kalastusluvat puolestaan koskevat valtion vesialueita.

Mikäli kalastat yhdellä vavalla, pelkkä kalastonhoitomaksu riittää suuressa osassa maata. Mikäli käytät useampaa vapaa, kalastat pyydyksellä, ravustat tai kalastat koski- ja virtavesipaikoissa tai erityiskohteilla, tarvitset kalastonhoitomaksun lisäksi kalastusluvan vesialueen omistajalta. Monille Metsähallituksen kalastuskohteille tarvitaan kalastonhoitomaksun lisäksi kalastuslupa.

Kalastuslupa on sijoitus luontoon, sillä Metsähallitus käyttää lupatuotot kalavesien hoitoon ja kalastusmahdollisuuksien turvaamiseen. Myös kalastajien saalispalautteella on merkittävä rooli kestävien kalastusjärjestelyjen suunnittelussa.

Pinnalla

Latokartanonkosken kunnostukset valmistuivat tältä syksyltä

19.09.2023

Salossa sijaitsevan Latokartanonkosken kalastuskohteen kunnostustyöt aloitettiin viime viikolla. Koskeen rakennettiin onnistuneesti lisääntymis- ja pienpoikaisalueita lohikaloille. Kunnostukset saatiin tältä syksyltä valmiiksi odotettua nopeammin.

Lohikaloille aletaan rakentaa uusia lisääntymisalueita Salossa

11.09.2023

Metsähallitus aloittaa Latokartanonkosken kalastuskohteen kunnostustyöt tänään maanantaina. Kolmeen koskeen rakennetaan lisääntymis- ja pienpoikasalueita lohelle ja taimenelle. Operaatio maksaa 25 000 euroa, ja sen päärahoittajana toimii ELY-keskus. Yhteensä kalastuskohteiden virtavesiä kunnostetaan valtion alueilla tänä vuonna 186 000 eurolla.

Lupamyynti Langinkoskelle jatkuu

28.08.2023

Kalastuslupia voi ostaa Kotkassa sijaitsevalle Langinkoskelle 28.8. alkaen. Lupamyynti on ollut pitkään tauolla lämmenneiden vesien vuoksi. Nyt lupia voi ostaa normaalisti Eräluvat-verkkokaupasta sekä puhelinpalvelusta 020 69 2424.

Kirjolohi-istutukset jatkuvat jälleen viidellä kalastuskohteella

03.08.2023

Kirjolohi-istutukset jatkuvat kuluvalla viikolla Teerilammella, Niemisjärvillä, Kaunislammella, Maasydänjärvellä sekä Ahvenlammella. Istutukset ovat olleet tauolla jo useita viikkoja lämmenneiden vesien vuoksi.

Kalastuksen kiintiöpäätökset

Metsähallituksen kiintiöpäätös kertoo, kuinka paljon valtion alueilla voidaan enimmillään kalastaa. Kiintiöpäätös annetaan erikseen kolmen pohjoisimman kunnan alueelle ja muun Suomen alueelle.

Tutustu kiintiöpäätöksiin.

Usein kysyttyä kalastuksesta

Missä saa kalastaa kalastonhoitomaksulla? Mistä saa tietoa yksityisvesien kalastusluvista? Milloin voi joutua korvaamaan uhanalaisen kalan suojeluarvon?

Katso vastaukset usein kysyttyihin kysymyksiin.

Vastuullisesti kalaan

Kannustamme kaikkia kalastajia ottamaan kalat huomioon harrastuksessaan. Jokaisen kalastajan velvollisuus on huolehtia saaliskalan asianmukaisesta ja kunnioittavasta käsittelystä riippumatta siitä, aikooko saaliinsa vapauttaa vai ottaa ruokakalaksi.

Tutustu ohjeisiin vastuulliselle kalastajalle.

Erähistoriakohteet

Erähistoriakohteeksi on valittu muutama kulttuurihistoriallisesti merkittävä kalastus- ja metsästyskohde. Samalla kun kalastat tai metsästät, voit tutustua kohteilla yhä näkyviin merkkeihin entisaikojen elämästä.

Lue lisää Erähistoriakohteista.