Siirry pääsisältöön

Metsähallituksen Eräpalvelut kantaa vastuunsa suomalaisesta luonnosta. Asiantuntevalla erävalvonnalla se pitää huolen siitä, että luonnonvaroja käytetään kestävästi ja hyvää tapaa noudattaen. Metsähallituksen erätarkastajien työhön kuuluu muun muassa kalastuksen, metsästyksen ja maastoliikenteen valvonta. Erätarkastajien työmaata ovat valtion alueet, joita on noin kolmannes Suomen pinta-alasta.

Erätarkastaja on lainvalvontaviranomainen, jolla on poliisiin verrattavat oikeudet. Erävalvontaa tehdään yhteistyössä muiden viranomaisten ja sidosryhmien kanssa.

Kiikarissa

Maksuttomia lupia ei enää myönnetä omatoimiseen eränkäyntiin. ”Pitkä historia päättyy.”

05.05.2023

Metsähallitus on saanut valmiiksi maksuttomia lupia koskevan selvityksensä sen jälkeen, kun Verohallinto antoi luvista oman lausuntonsa tänään perjantaina. Jatkossa maksuttomia sidosryhmälupia ei myönnetä omatoimiseen metsästykseen tai kalastukseen valtion alueilla. Lupien myöntäminen keskeytettiin jo keväällä 2022.

Kalastonhoitomaksu tarvitaan vapaluvan lisäksi

26.04.2023

Kalastonhoitomaksu on kalastuksen perusmaksu, joka kaikkien 18–64-vuotiaiden kalastajien on maksettava muun kalastusluvan lisäksi. Palautteen perusteella tämä usein unohtuu. Esimerkiksi Metsähallituksen erityiskohteille hankittu vapalupa tai pyydyslupa ei siis riitä.

Suomu-lehti jaetaan asiakkaille 24. huhtikuuta alkaen

14.04.2023

Jos olet maksanut kalastonhoitomaksun koko vuodeksi maaliskuun loppuun mennessä, saat Suomu-lehden postitse 24. huhtikuuta alkavalla viikolla. Huhtikuun aikana vuosimaksun maksaneet saavat lehtensä toukokuussa. Suomun takakannessa on kalastuskortti, joka kannattaa ottaa talteen.

Kalastonhoitomaksu on 47 euroa kalenterivuodelta

14.04.2023

Kalastonhoitomaksu on kalastajien perusmaksu. Sen maksavat kaikki 18–64-vuotiaat, jotka kalastavat muuten kuin pilkillä, ongella tai silakkalitkalla. Jos ostit vaikkapa vapaluvan Metsähallitukselta, tarvitset lisäksi perusmaksun eli valtion kalastonhoitomaksun.

Erähenkilöstö

Etsitkö jotakuta vastaamaan kysymyksiin tietystä aiheesta tai alueesta? Metsähallituksen Eräpalvelujen yhteystiedoista löydät etsimäsi henkilön!

Tutustu erähenkilöstöön.

Maastoa vai tietä

Metsähallituksen rakentamilla teillä saa liikennöidä, mutta maastossa ajo on kiellettyä ilman erillistä lupaa. Kuljettajan tehtävä on tunnistaa rakennetun tien ja maaston ero.

Lue lisää maaston ja tien eroavaisuuksista.