Hyppää sisältöön
Eräluvat.fi-tunnus
  • Yrittäjille
  • Ajankohtaista
  • Yhteystiedot
  • Hae sivustolta
Blogiin
Kirjoittaja: Vesa Ruusila, erätalousjohtaja

Vesa Ruusila, erätalousjohtaja

29.4.2025

Savukukko haastaa metsästäjän identiteettiä

Suomen laajin salametsästystä käsittelevä oikeudenkäynti, niin sanottu Savukukko, on herättänyt vilkkaan keskustelun metsästyksen eettisyydestä, oikeutuksesta ja laittomuuksien yleisyydestä. Samalla monet metsästäjät ovat itsekriittisesti pohtineet omaa suhtautumistaan salametsästykseen: miten itse toimisin, jos lähipiirissäni vastaavaa rikollisuutta tulisi esiin?

Metsästys on eräs maamme säädellyimpiä harrastuksia. Lainsäädäntöä, lajintuntemusta ja metsästystapoja käsittävä metsästäjätutkinto, osin pakollinen ampumakoe sekä korkea järjestäytymisaste metsästysseuroissa ovat muodostaneet Suomeen kokonaisuutena korkeatasoisen ja kurinalaisen, luontoa kunnioittavan ja ymmärtävän metsästyskulttuurin.

Tämä muodostaakin vahvan jännitteen perusteille, joita salametsästyksestä tuomitut esittivät motiiveiksi sekä riistaan että rauhoitettuihin lajeihin kohdistuneille laittomuuksille: tyytymättömyys suurpetopolitiikkaan ja lainsäädäntöön, koirametsästyksen vaikeutuminen, pieni kiinnijäämisen riski, petoviha, voimakas pyyntivietti, jännitys.

Yleisellä tasolla ja metsästäjäjärjestöjen toimesta salametsästys itsestään selvästi tuomitaan, mutta erätulilla ja julkisuudessa nämä motiivit saavat myös ymmärrystä.

Salametsästystä piilorikollisuutena on määrällisesti vaikea arvioida. Savukukko paljastui ensi vaiheessa Metsähallituksen erävalvonnan selvittämistä hirven salakaadoista, ei lähtökohtaisesti järjestäytyneen ja pitkäaikaisen toiminnan selvittämisen kautta. Edellisen laajemman, noin 10 vuoden takaisen Perhon susien salametsästystapauksen jälkeen esimerkiksi susien laittomia tappoja on todettu säännöllisesti. Monesta rikollisuuden lajista poiketen, kynnys salametsästyksestä ilmoittamiseen poliisille lähiyhteisön toimesta voi olla korkea. Tarve metsästyksen valvonnalle viranomaisten, riistanhoitoyhdistysten, metsästysseurojen ja maanomistajien taholta on jatkossakin ilmeinen. 

Metsästäjänä Savukukon laittomuuksista lukeminen on omiaan nostamaan häpeän tunteen oman, tärkeän harrastuksen saaman leiman puolesta. Valtavirtaa, kuten riistakantojen tietopohjaista, kestävää verotusta, elinympäristöjen parantamista, talkootyön ja yhteisten jahtien sosiaalisia hyötyjä sekä hyvää hallintoa Savukukko ei kuitenkaan poista. Näille vahvuuksille salametsästys luo varjon, joka uhkaa heikentää korkealla ja vakaana ollutta metsästyksen hyväksyttävyyttä. Yhteiskunnallinen hyväksyttävyys on viime kädessä se tekijä, joka takaa metsästyksen tulevaisuuden maassamme.

Kirjoitus on alun perin julkaistu Maaseudun Tulevaisuudessa 26.2.2025. "Salametsästyksestä epäillyt" on nyt muutettu muotoon "salametsästyksestä tuomitut".

Metsähallitus-tunnus

Metsähallitus

PL 80 (Opastinsilta 12 C)

00521 Helsinki

Eräluvat

eraluvat@metsa.fi

+358 20 69 2424 (arkisin klo 9-15)

0,00€/min + pvm/mpm

Seuraa meitä

facebookinstagramtwitteryoutubelinkedin
Palaute Käyttöehdot Hankinta- ja peruutusehdot Tietosuojaseloste Saavutettavuusseloste