Hoppa till huvudinnehåll

Kesänkijärvi 2571

Sjön Kesänkijärvi ligger i ett otroligt vackert fjällandskap mitt i Pallas-Yllästunturi nationalpark. Från sjöns stränder höjer sig branta fjällsluttningar upp mot skyn.

Man kan göra också kortare fiskefärder till denna sjö. Man kommer med bil till dess strand, och sjön lämpar sig utmärkt för exempelvis fiske tillsammans med hela familjen. Även tjänsterna i Äkäslompolo by är lätta att nå.

Fisket och fiskevattenvården i Kesänkijärvi förändras 2023

Forststyrelsen och Äkäslompolo delägarlag har beslutat att sluta utplantera regnbågslax (Oncorhynchus mykiss) i Kesänkijärvi. Tidpunkten att avsluta utplanteringen är lämplig, då avtalet om leverans av regnbågslax för Kesänkijärvi löpte ut. Beslutet att sluta utplantera regnbågslax fick också stöd av myndigheternas uppdaterade rekommendationer om arter som ska utplanteras samt projektet TRIWA Life, som ska inledas i området. Den centrala åtgärden i projektet är att förbättra levnadsmiljön för vandringsfisk i hela Torne-Muonio älvs vattenområde samt minska mängden vandringshinder i vattenområdet. Utplanteringen av regnbågslax i Kesänkijärvi har krävt ett fiskhinder för att de utplanterade fiskarna ska stanna kvar på platsen, och det nuvarande fiskhindret vid sjöns utlopp har nått slutet av sin livslängd. När man har fiskat regnbågslaxen på platsen kan man riva vandringshindret och öppna kilometer med vandringsvägar för vandringsfiskarna vid källområdena på ovansidan av Kesänkijärvi.

Tillståndsförsäljningen i Kesänkijärvi förändras från och med den 15 maj, då priset för ett fisketillstånd sjunker till 0 euro. Även om tillståndet är gratis måste man ändå skaffa det innan man fiskar. I Kesänkijärvi råder det met-, pimpel- och spinnfiskeförbud fram till 2025 enligt ett beslut från NTM-centralen. Förbudet innebär att man inte får fiska i sjön utan tillstånd från vattenområdets ägare.

Kesänkijärvi

Rekreationsfiske
Hela året
Kastfiske, Mete, Flugfiske, Pilkfiske, Trolling, Handredskapsfiske
Regnbågsforell, Sik, Abborre
Naturliga fiskstammar (inga planteringar)
Skärmskydd, Sjösättningsplats for båt, Hyresbåt, Eldplats

Köp tillstånd

Från och med den 15 maj gäller tillståndet på Kesänkijärvis gemensamma tillståndsområde i 24 timmar. Tillståndet kostar 0 euro, men man måste ändå skaffa det innan man fiskar. 

Giltighet av tillstånd pris
24 timmar 0 €

Försäljningsplatser

 

Från webbutiken kan du köpa tillstånd direkt och betala med de vanligaste betalsätten.

 

Forststyrelsens fisketillstånd förmedlas via telefontjänst som betjänar vardagar klockan 9–15.

 

Kittilä: Kittilän liikenneasema Oy
Kolari: Sieppijärven Sähkö-Pekka Ky / Hansport
Äkäslompolo (Kolari): Yllästunturis naturum Kellokas (utinaturen.fi)

 

Tillståndsvillkoren

Områdesvisa tillståndvillkoren

Hela året

En fiskare får använda högst två (2) spön, som vardera har en lina. Spöet ska vara i fiskarens hand eller inom räckhåll för handen, högst två meter bort.

Användning av utombordsmotor (även elektrisk) är förbjuden på Kesänkijärvi.

Fångstkvot

Fiskaren får fånga högst så många fiskar som anges i följande tabell:

Giltighet av tillstånd kvot
3 timmar 1 laxfisk
24 timmar 2 laxfiskar

Fångstmängderna för andra fiskarter är inte begränsade.

Fångstmått och fredningstider

Öringen är helt fredad i Kesänkijärvi, så alla typer av öring ska omedelbart släppas tillbaka i vattnet.

När det gäller övriga fiskarter ska fiskaren följa de fångstmått och fredningstider som anges i förordningen om fiske.

Övriga uppgifter

Kesänkijärvi är ett samtillståndsområde, där Forststyrelsen och Äkäslompolo delägarlag kommit överens om fiskearrangemangen.