28.4.2025
Undantag i kundtjänstens öppettider i april-maj
Eräluvat-kundtjänst kommer att vara öppet till kl. 16 den 30.4. I maj kommer kundtjänsten att vara stängd den 15.5 och 16.5.
Torne-Muonio-Könkämä älv, som börjar i Lapplands fjäll och mynnar ut i Bottenhavet, är gränsälv mellan Finland och Sverige. Den är Europas längsta fritt flödande laxälv, som är ca 450 kilometer lång och ställvis går den från att vara en 100 meter bred fors till ett en kilometer brett lugnvatten. I älven finns lax, havsöring och harr.
Samtillståndsområdet Torne älv-Muonio älv-Könkämä älv är populärt bland kast- och flugfiskare. En traditionell fiskemetod är laxrodd, men det finns också fina ställen för fiske från älvstränderna.
Bekanta dig med informationskarta över samtillståndsområdet (infogis.fi/tornionjoki).
16.12–14.9. Laxfiske är tillåtet endast 9.6–25.8. Dessutom har laxen en veckovis 24-timmars fredningsperiod. Kontrollera undantag från fisketider i tillståndsvillkoren.
28.4.2025
Eräluvat-kundtjänst kommer att vara öppet till kl. 16 den 30.4. I maj kommer kundtjänsten att vara stängd den 15.5 och 16.5.
1.4.2025
Forststyrelsens spöfisketillstånd för åar och älvar i Enontekis, Enare och Utsjoki kommer ut till försäljning tisdagen den 8 april. Tillstånden kan skaffas via tjänsten Eräluvat.fi och servicenumret.
9.12.2024
All information om spöfiskeområden har ännu inte översatts till engelska och svenska på den förnyade Eräluvat.fi-tjänsten. Därför kan inte alla spöfisketillstånd ännu köpas som självbetjäning. Tillstånden kan dock skaffas via Eräluvat-kundtjänst.
Du kan välja att köpa ett spöfisketillstånd (samtillstånd) för alla vattenområden som ingår i det samtillståndet eller för endast ett område.
Om du köper ett tillstånd för fiske i alla samtillståndsvattenområden kan du välja giltighetstiden för tillståndet att vara 24 timmar, sju dagar eller hela säsongen. Ett tillstånd för fiske i ett enda område är alltid giltigt för hela säsongen.
Du kan få ett tillstånd för fiske i ett enda område för följande områden:
område 1 Torneå
område 2 Ylitornio
område 3 Pello
område 4 Kolari
område 5 Muonio
område 6 Enontekis.
Fiskereglerna för tillståndsområdet beslutas årligen i mellanstatliga diskussioner. Därför meddelas starttiden för tillståndsförsäljningen separat varje år.
År 2025 börjar laxfisket den 9 juni kl. 19 (finsk tid) och fortsätter till den 15 augusti. Därefter är laxfiske tillåtet till den 25 augusti med begränsningar. Observera också den veckovisa 24-timmars fredningsperioden från söndag kl. 19.00 till måndag kl. 19.00 (finsk tid).
Observera också den nya begränsningen för fiskesäsongen 2025: högst två laxar får fångas under säsongen. Därefter måste laxfisket helt upphöra.
Begränsningarna och fredningstiderna anges mer detaljerat i tillståndsvillkoren, som bör granskas noggrant.
Tillståndsförsäljningen kan stoppas under fiskesäsongen om fiskbestånden eller förhållandena kräver det.
Behovet av spöfisketillstånd beror på i vilken typ av vattendrag du fiskar och hur många spön och beten du använder.
I det här tillståndsområdet behöver du spöfisketillstånd när du fiskar med spö i forsar och strömmar. Dessutom ska du betala fiskevårdsavgift om du inte är under 18 år, över 70 år eller har fyllt minst 65 år före den 31.12.2023.
Om du bara fiskar med ett spö och ett bete i lugnvatten, till exempel i sjöutvidgningar, räcker det att betala fiskevårdsavgiften. Om du fiskar med flera spön eller beten behöver du dessutom spöfisketillstånd.
Det är helt förbjudet att meta och pilka i forsar och strömmar i vattendrag för vandringsfisk (även i detta tillståndsområde). I lugnvatten är det tillåtet att meta och pilka gratis med ett spö. Om du metar eller pilkar med flera spön, ska du köpa spöfisketillstånd och betala fiskevårdsavgift.
Även roddaren ska ha ett giltigt tillstånd. Roddaren ska också betala fiskevårdsavgiften om de är skyldiga att betala den och deltar i fisket med spö eller redskap på den finska sidan.
En person i båten som inte deltar i fisket behöver inte ett fisketillstånd.
Barn under 15 år behöver inget samtillstånd för att fiska i gränsälven.
Lapplands NMT-central, Havs- och vattenmyndigheten samt Torne-Muonio-Könkämä älvs samtillståndsområde har slutit ett gemensamt avtal om handredskapsfiske. Till samtillståndsområdet hör fiskelag, delägarlag och vattenområdenas ägare.
Alltid kontrollera läget för tillståndsområdet. Du kan bekanta dig med tillståndsområdet på infogis.fi/tornionjoki.
Det finns många fiskebegränsningar i området. Kontrollera tillståndsvillkoren noggrant.
Ytterligare information om fiske i samtillståndsområdet Torne älv-Muonio älv-Könkämä älv fås
på webbadressen yhteislupa.com eller
från Ilkka Paaso: +358 (0)400 187 954, yhteislupa@gmail.com.
Läs mer om fiske i Torne älv på NMT-centralens webbsidor (ely-keskus.fi).
Naturresursinstitutet (Luke) utreder hur laxar som släppts fria ur fångstredskap i havet överlever och vandrar. Fångar du en märkt lax ska du skicka uppgifterna på märket till Naturresursinstitutet. Naturresursinstitutet betalar 25 euro för uppgifterna. Anvisningar finns på adressen luke.fi (på finska).
Mer information om parasiten Gyrodactylys salaris får du från NTM-centralen i Lappland och Livsmedelsverket (ruokavirasto.fi).
Vid fiske ska dessa fiskeanvisningar samt de fiskeförordningar Sveriges och Finlands regeringar fastslagit följas.
Om du inte känner till älven tillräckligt väl, be om anvisningar av lokala fiskare, så att du kan röra dig tryggt och fiska utan att störa andra. Ta vara på dig själv – det finns inget alternativ till flytväst.
Kör med motor längs lederna till de markerade startställena på stränderna. Vid högt vatten är leden vanligen i mitten av älven, vid lågt vatten även annanstans.
Undvik att köra med motor över fiskeställena. Runda andra fiskare på så långt avstånd som möjligt och sakta farten.
Börja fiskandet på startplatsen på din egen tur. Träng dig inte före – det orsakar bara onödigt gräl.
Om det på stranden finns fiskare som väntar på sin roddtur, gå i land och vänta på din tur. Åk inte ut och fiska nedanför båtarna som väntar vid startstället.
Dra inte ut på fiskandet på ett fiskeställe, det stör andra.
Väj alltid för fiskare som tröttar en fisk och kom ihåg att en lax som sitter fast på kroken kan vara så långt som ett par hundra meter från fiskaren. Ta vid behov in din egen lina.
Gör inte upp eld annat än på de platser som är avsedda för det. Skada inte levande träd. Vindskydden är inte avsedda för boende utan för pauser och kort vila.
Skräpa inte ner! Ta med dig ditt avfall eller sätt det i sopsäckarna som är avsedda för det. Brännbart avfall kan du bränna på eldplatserna. Skydda alltid den känsliga naturen runt omkring dig.
Kom ihåg att göra din fångstanmälan – den är viktigare än du tror! Anmälningsställen hittar du hos de flesta tillståndsförsäljare, i sportaffärer och på campingplatser.
Var inte snål! Lax finns inte i obegränsat antal och Du har precis som alla andra ansvar för att laxstammen ska hållas vid liv. Kom ihåg att lax inte ens i frysen håller längre än ett par månader. Både på finska och svenska sidan är fångstkvoten en lax per dygn.
TRIWA LIFE-projektet syftar till att återställa biologisk mångfald och naturliga förhållanden i flera biflöden till Torne älv. Läs mer om TRIWA LIFE-projektet (metsa.fi, på finska).
Tillstånden säljs för perioden: 1.1.–14.9.2025, 16.12.–31.12.2025
Tillstånden säljs för perioden: 1.1.–31.12.2025
Tillstånden säljs för perioden: 1.1.–31.12.2025
Tillstånden säljs för perioden: 1.1.–31.12.2025
Tillstånden säljs för perioden: 1.1.–31.12.2025
Tillstånden säljs för perioden: 1.1.–31.12.2025
Tillstånden säljs för perioden: 1.1.–31.12.2025
Tillstånden säljs för perioden: 1.1.–31.12.2025