Hoppa till huvudinnehåll

Yli-Vuokki 5505

Ett pärlband avsmå sjöar, strömmar och forsar som får sin början i Vitahavskarelen och som går genom nästan obebodd ödemark i Kajanaland.

Här kan man fiska i forsarnas brus, på öde sjöar eller i små skogstjärnar. I sjöar och tjärnar finns abborre, gös och gädda - riktigt stora till och med! I forsarna kan man få prickiga öringar och silverglänsande harrar. Största delen av forsarna och de andra vattendragen är lättåtkomliga, eftersom det finns ett omfattande vägnät i området.

Fiskbeståndet i Kevättijärvi, som hör till tillståndsområdet, har under flera år förstärkts med utplantering av öring och insjölax. Nu kan man i den här sjön fiska värdefisk som fyller måttet! I Kevätti finns också präktiga abborrar. Fisket går bäst med egen roddbåt, som man kan sjösätta vid båtstranden som syns på PDF-kartan (naturramp). Det finns också ett par hyrbåtar som hyrs ut av butiken i Ala-Vuokki (mer information under punkten Service). 

Yli-Vuokki

Rekreationsfiske
Ett kalenderår. Öringsfiske är förbjudet i forsar och andra strömmande områden 1.9.–30.11. Fiske av harr är förbjudet 1.4.–31.5.
Kastfiske, Flugfiske, Trolling, Pilkfiske, Mete
Abborre, Öring, Gädda, Harr, Sik, Insjölax, Gös
Naturliga fiskstammar, inga planteringar, Ungfiskar av naturliga arter planterats, Planterade vuxna fiskar
Eldplats, Vindskydd, Hyrbåt, Egen båt, Flytring, Båtramp, Stuga

Köp tillstånd

Priser:

 • 13€ / dygn
 • 40€ / vecka

Alla under 18 år får 50 % rabatt på tillstånd och under 15-åringar kan också fiska med sin vårdnadshavares tillstånd på samma fångstkvot. För under 15-åringar som fiskar ensamma finns i Eräluvat-webbutiken ett separat kostnadsfritt fisketillstånd för en vecka. 

Man kan också skaffa ett familjetillstånd till det här området. Som en familj räknas barn under 18 år och deras föräldrar/vårdnadshavare. Som familj räknas också gifta par och sambor. Priset och fångstkvoten på ett familjetillstånd är dubbla.

Försäljningsplatser

 

I webbutiken kan du betala tillstånd med de vanligaste betalningssätten (verkkokauppa.eraluvat.fi).

 

Forststyrelsens fisketillstånd förmedlas via telefontjänst som betjänar vardagar klockan 9–16.

 

Med mobilappen kan du skaffa spöfisketillstånd snabbt och enkelt. Du kan betala med debit- eller kreditkort. Läs mer.

 

Mobiltillstånd är inte tillgängliga efter den 1 januari 2020, eftersom operatören har beslutat att sluta den nuvarande servicen.

 

 

Suomussalmi: TB-Turjanhovi
Kontiomäki: Kainuun Tähti Oy (Shell Kontiomäki)

 

 

Tillståndsvillkoren

Områdesvisa tillståndvillkoren

Ett kalenderår. Öringsfiske är förbjudet i forsar och andra strömmande områden 1.9.–30.11. Fiske av harr är förbjudet 1.4.–31.5.
 • Tillståndet gäller handredskapsfiske (drag, fluga, jigg) samt mete och pilkfiske. 
 • De allmänna fiskerättigheterna (mete, pilkfiske och handredskapsfiske med betald fiskevårdsavgift) gäller inte enligt beslut av Lapplands NTM-central (Dnr 2280/5710-2015) i följande vatten: Kevättijärvi, Taivallampi, Louhenjoki, Louhilampi, Palokoski, Paasonkoski, Saarikoski och Saapaskoski, för att trygga den ekonomiska nyttan av utplanteringar. Med endast betald fiskevårdsavgift är fiske förbjudet i de förutnämnda vattnen och dessutom i forsar och strömmar. 
 • Konstgjorda beten är förbjudna.
 • Varje fiskare får använda endast ett spö eller en lina vid fiske från stranden, en förankrad båt eller isen. Spöet ska vara inom räckhåll för fiskaren (på högst 2 meters avstånd). Det är förbjudet att lämna spöet ensamt att fiska.Vid trolling och flugrodd får man använda två spön per fiskare.
 • Det är tillåtet att använda egen båt, hyrbåt och flytring vid fiske. Användning av utombordsmotor är tillåten på ruttens sjöar. På Kevättijärvi är endast elutombordare tillåten. 

Fångstkvot och fångstrespons

Dygnstillstånd   1 öring eller insjölax. I Kevättijärvi högst 10 abborrar / dygn.
Veckotillstånd    1 öring eller insjölax / dygn

Andra arter har ingen kvot.

Efter avslutat fiskande ska fångstanmälan göras på adressen www.tuikki.fi.

Fångstmått och fredningstider

 • Öring med fettfena 60 cm
 • Öring utan fettfena 50 cm
 • Insjölax 60 cm
 • Harr 35 cm
 • Abborre i Kevättijärvi maximalt 35 cm *)
 • Andra arter har inga minimimått 

*) Ett maximimått har fastställts för abborre i Kevättijärvi. Fiskar som är större än maximimåttet ska kastas tillbaka i vattnet. Läs mer om motiveringen till fångstmåttet (PDF, 85 kb) >

Öringsfiske är förbjudet i forsar och andra strömmande områden 1.9.–30.11. Fiske av harr är förbjudet 1.4.–31.5.

Övriga uppgifter

Tjänster i området

För Kevättijärvi kan båtar hyras i Ala-Vuokkis butik (K-Mäkeläisen pojat Ky, Kuhmontie 311, Suomussalmi). Butiken är öppen må-fre 9-17 och lö 9-13.  Båthyror 15 €/dygn och 45 €/vecka. Mer information om båtuthyrningen ger Saku Mäkeläinen på numret 040-5881271.

Stugor att hyra: Lomarengas

Tipsar

Yli-Vuokki är en bra plats särskilt för dem som vill fiska abborre. I ruttens sjöar, Kevättijärvi och områdets små tjärnar simmar stora abborrar. Fiskare har fått stora abborrar både i de stora sjöarna och i riktigt små tjärnar.

Små och relativt små 5-7,5 grams jiggar fungerar bäst i tjärnarna. På vintern lönar det sig att prova balansare.

Stora abborrar kan ibland vara väldigt lata och vägra smaka på godsakerna man bjuder på. Då kan en larvjigg i färgen motorolja rädda dagen.

Vård av fiskevatten

I Yli-Vuokki-ruttens Paasi-, Palo-, Saapas och Saarikoski utplanteras under sommaren öring som uppfyller det nya minimimåttet.  I Kevättijärvi utplanteras 2-3-årig öring och insjölax och i många sjöar i området små yngel av harr och sik.