Hoppa till huvudinnehåll

Simojoki, Simo 2581

Forststyrelsen och Simojoen Nousulohi ry har kommit överens om ett samtillstånd för Simo älv. Det aktuella tillståndet täcker nästan alla Simo älvs vattenområden i Simo kommun. Älvens storlek, strömhastighet och många forsar gör den mycket lämplig för flug- och kastfiske, men även dragrodd är möjlig. 

Området har restaurerats aktivt, i synnerhet med tanke på laxens lek- och yngelproduktionsområden. Simojoki är ett utmärkt fiskeställe också för harrfiskare, eftersom harrstammen i älven är livskraftig. I områden där vattnet strömmar lugnare är det också möjligt att få upp en och annan abborre eller gädda.

I Simo älv finns en laxstam som förökar sig naturligt. Antalet vandringslaxar i älven har ökat de senaste åren. Mer information om Naturresursinstitutets uppföljning av vandringslax finns på adressen kalahavainnot.luke.fi (på finska).

Naturresursinstitutet utreder hur laxar som släppts fria ur fångstredskap i havet överlever och vandrar. Fångar du en märkt lax ska du skicka uppgifterna på märket till Naturresursinstitutet. Naturresursinstitutet betalar 25 euro för uppgifterna. Anvisningar finns på adressen luke.fi (på finska).

Simojoki, Simo

Rekreationsfiske
Ett kalenderår. Fiske av lax och öring förbjudet 1.9.–30.11. Fiske av harr är förbjudet 1.4.–31.5.
Flugfiske, Kastfiske
Havslax, Harr, Abborre, Gädda, Sik, Öring
Naturliga fiskstammar (inga planteringar)
Skärmskydd, Sjösättningsplats for båt, Stuga

Köp tillstånd

I samtillståndsområdet Simojoki 2581 kan kunden välja att tillståndet ska vara giltigt i 24 timmar, 7 dygn eller under hela säsongen. Priserna för spöfisketillstånd är följande:

GILTIGHETSTID
PRIS
24 timmar 25 €
7 dygn 90 €
Hela säsongen (kalenderår) 120 €

Personer under 18 år kan köpa spöfisketillstånd till halva priset.

Personer under 15 år kan fiska med ett tillstånd som tillhör en vuxen i samma sällskap och med samma fångstkvot. Då behöver de inget eget spöfisketillstånd.

En familj kan köpa ett familjetillstånd vars pris och fångstkvot är dubbelt så stora jämfört med tillstånd för en person. Som familj räknas barn under 18 år och deras föräldrar eller vårdnadshavare samt gifta par och sambor.

Försäljningsplatser

 

I webbutiken kan du betala tillstånd med de vanligaste betalningssätten (verkkokauppa.eraluvat.fi).

 

Forststyrelsens fisketillstånd förmedlas via telefontjänst som betjänar vardagar klockan 9–15.

 

Med mobilappen kan du skaffa spöfisketillstånd snabbt och enkelt. Du kan betala med debit- eller kreditkort. Läs mer.

 

Mobiltillstånd är inte tillgängliga efter den 1 januari 2020, eftersom operatören har beslutat att sluta den nuvarande servicen.

 

 

Rovaniemi: Pilke vetenskapscentrum (utinaturen.fi)
Alaniemi: Simojoen Lohiranta Oy

 
 

Tillståndsvillkoren

Områdesvisa tillståndvillkoren

Ett kalenderår. Fiske av lax och öring förbjudet 1.9.–30.11. Fiske av harr är förbjudet 1.4.–31.5.

På sommaren, mellan den 15 juni och den 31 augusti, finns en fridlysningstid på 24 timmar varje vecka, då alla typer av fiske är förbjudet. Fridlysningstiden börjar måndagar kl. 19.00 och slutar på tisdagar kl. 19.00.

Samtillståndsområdet Simojoki 2581 omfattar nästan hela Simo älv inom Simo kommun. I området finns även privata vatten, som inte hör till samtillståndsområdet. Fiskare kan kontrollera tillståndsområdets gränser på kartan i PDF-format på denna sida och i webbtjänsten Utflyktskarta.fi.

Fiskaren ska undvika att fiska och röra sig i omedelbar närhet av stugor, bastur och bryggor.

 

Fångstkvot

Under 24 timmar får en fiskare ta upp högst tre (3) laxfiskar varav en (1) kan vara lax. (Exempel: en fiskare får ta upp två harrar och en lax, men inte två harrar och två laxar.)

Fångstmängderna för andra fiskarter är inte begränsade.

Fångstmått och fredningstider

Följande fångstmått och fredningstider för fiskarter gäller i detta tillståndsområde:

fiskart Fångstmått Fredningstid
Öring med fettfena Minst 60 cm 1.9.–30.11.
Öring med klippt fettfena Minst 50 cm 1.9.–30.11.
Lax Minst 50 cm 1.9.–30.11.
Sik Inget fångstmått 1.9.–30.11.
Harr Minst 35 cm 1.4.–31.5.

Fångar du en vinterståndare, det vill säga en lax som övervintrat i älven, ska du släppa den tillbaka i vattnet omedelbart.

När det gäller övriga fiskarter ska fiskaren följa de fångstmått och fredningstider som anges i förordningen om fiske.

Övriga uppgifter

Tjänster i området

I området kring Simo älv finns mångsidiga frilufts- och inkvarteringstjänster. I området finns flera underhållna skärmskydd och eldplatser. För den som gillar paddling är Simo älv också ett ypperligt mål.

Mer information om Simo älv, fiskeställen, service och inkvartering på adressen www.simojoki.com (på finska).