Hoppa till huvudinnehåll

Ruunaas forsar 7525

Ruunaas forsar, friluftsområdets rutter och inkvarteringstjänster samt forsfärdsföretag möjliggör fantastiska naturupplevelser med både fiske, utfärder och forsfärder. Ruunaas forsar erbjuder fina fiskeupplevelser för alla som gillar fiske, från nybörjare till proffs. 

Ruunaa ligger 30 km österut från Lieksa. Forsarna i Ruunaas friluftsområde omfattar ett avsnitt som börjar vid Paasikoski forsnacke och slutar under Siikakoski. Till Ruunaa kan man gärna komma med hela familjen, i kompisgäng eller varför inte ensam. Alla naturvänner hittar säkert någon naturaktivitet de gillar i Ruunaas härliga landskap. 

Kom till Ruunaa: här kan du efter en andlöst spännande forsfärd eller oförglömlig vandring avsluta dagen med en skön kväll vid brasan, där du avnjuter nyfångad fisk. 

Ruunaas forsar

Rekreationsfiske
Ett kalenderår.
Kastfiske, Flugfiske
Öring, Regnbågsforell, Harr, Gös, Abborre, Sik, Gädda, Id
Planterade vuxna fiskar, Ungfiskar av naturliga arter planterats, Naturliga fiskstammar, inga planteringar
Eldplats, Vindskydd, Hyrbåt, Egen båt, Båtramp, Stuga, Passlig för funktionshindrade

Köp tillstånd

Priser:

Tillstånd
Pris
3 timmar 12 €
24 timmar 18 €
7 dygn 90 €
Kalenderår 250 €
 • Alla under 18 år får 50 % rabatt på tillstånd.
 • Under 15-åringar kan fiska med sin vårdnadshavares tillstånd på samma fångstkvot. För under 15-åringar som fiskar ensamma finns i Eräluvat-webbutiken ett kostnadsfritt fisketillstånd för en vecka.
 • Man kan också skaffa ett familjetillstånd till det här området. Priset och fångstkvoten på ett familjetillstånd är dubbla. Som en familj räknas barn under 18 år och deras föräldrar/vårdnadshavar och också gifta par och sambor.

 

Forststyrelsens fisketillstånd förmedlas via jakt- och fisketillståndens telefontjänst som betjänar vardagar klockan 9–16.

 

I webbutiken kan du betala tillstånd med de vanligaste betalningssätten (verkkokauppa.eraluvat.fi).

 

Mobiltillstånd är inte tillgängliga efter den 1 januari 2020, eftersom operatören har beslutat att sluta den nuvarande servicen.

 

 

Pankakoski: Ruunaas friluftscentrum, Neitikoskentie 47, 81750 Pankakoski
Pankakoski: Ruunaa turismcentrum, Siikakoskentie 47, 81750 Pankakoski
Lieksa: Lieksan Retkiaitta, Pielisentie 126, 81700 Lieksa

 

 

Tillståndsvillkoren

Områdesvisa tillståndvillkoren

Ett kalenderår.
 • För allt fiske krävs Ruunaa 7525 spötillstånd. Tillståndet gäller handredskapsfiske (drag, fluga, jigg) i fors- och strömområden.  Mete och pilkfiske är tillåtna i insjöar med spötillståndet.
 • Mete, pilkfiske och handredskapsfiske med betald fiskevårdsavgift är förbjudna i fors- och strömonråden.
 • Endast hullingfria krokar är tillåtna.
 • Krokantalet är begränsat till tre. På ett bete får man använda antingen en trekrok eller tre enkelkrokar eller en enkelkrok och en dubbelkrok. 
 • Användning av naturbeten (larver, maskar, agnfisk och även betespasta och silikonbollar) är förbjuden i fors- och strömområdena. I insjöar användning av naturbeten är tillåten.
 • Fiskaren får använda högst 1 spö eller en lina. Spöet ska vara i handen eller inom räckhåll (på högst 2 m avstånd). Vid dragrodd får man använda 2 spön eller linor per fiskare. Spöet får inte lämnas ensamt att fiska. 
 • Användning av motorbåt vid fiske är tillåten i mellansjöarna.
 • Andvändning av roddbåt är tillåten i fors- och strömområden, men att kasta ankar är förbjudet. Användning av satellitankar är förbjudet.
 • Vadande är förbjudet 1.9-31.5.

Undantag:

 • Paasikoski-Mutikaisenkari: Fiske är helt förbjudet 1.9.–30.11.
 • Neitijärvi och Kattilampi: Också Forststyrelsens spötillstånd för Södra Finland 7413 berättigar till fiske. Att fiska med handredskap med betald fiskevårdsavgift och att meta och pilka enligt den allmänna fiskerätten är också tillåtet utan spötillstånd.

Fångstkvot och fångstrespons

Paasikoski-Mutikaisenkari

1 harr eller 1 öring med klippt fettfena per dygn

Neiti-, Murroo- och Siikakoski, Kattila- och Murroojärvi

Tillstånd
Kvot
3 timmar 1 laxfisk
24 timmar 3 laxfiskar
7 dygn 2 laxfiskar/ dygn
Kalenderår 2 laxfiskar/ dygn

Fisketillståndet upphör att gälla när fiskaren tagit den mängd kvoterade fiskar som kvoten tillåter. Fiskaren får beroende på tillståndstyp och antalet tillstånd ta högst 3 laxfiskar per 24 timmar som fångst.

Från och med 2020 lämnas fångstrespons för detta fiskeställe genom att svara på Naturresursinstitutets och Forststyrelsens fiskeenkät. En länk till enkäten i fråga finns under punkten Beställningshistorik på ditt kundkonto i webbutiken. Under sommaren 2020 får du också per e-post en uppmaning att svara på enkäten.

Du får enkäten per e-post under sommaren 2020 om du har köpt ditt fisketillstånd i webbutiken utan att logga in.

Även släppta fiskar ska anmälas och fiskarna rekommenderas att rapportera alla öringar med fettfena som de fått.

Fångstmått och fredningstider

Fisk
Minimimått
Fredningstid
Insjööring med klippt fettfena 40 cm

1.9.–30.11.

Harr 40 cm 1.4.–31.5. Andra tider rekommenderar Forststyrelsen att fångade harrar släpps fria.
Gös 45 cm -
Regnbågslax och sik - -
Insjööring med fettfena Helt fredad  
Insjölax med och utan fettfena Helt fredad  

 

Övriga uppgifter

Tjänster i området

Neitikoski: Ruunaas friluftscentrum.

Kattilakoski: Kattilakoski är en reservationsfors, som företag och grupper kan hyra för eget bruk. Mer information får du från Ruunaas friluftscentrum vid Neitikoski.

Bäst når man området via Lieksa-Ilomants-vägen, där det finns vägskyltar till Ruunaas friluftscentrum vid Neitikoski. 

Hinderfria fiskeställen

I Ruunaa finns det ett hinderfritt fiskeställe i Neitikoski som lämpar sig för rörelsehämmade. Läs mer om Ruunaas hinderfria tjänster här.

Vård av fiskevatten

Paasikoski-Mutikaisenkari: Ruunaas övre forsar är områden med naturligt fiskbestånd, där man utplanterar små yngel av öring och tillfälligtvis öring av fångststorlek.

Neiti-, Murroo- och Siikakoski, Kattila- och Murroojärvi: Normalt rekreationsfiskeområde där man under sommaren regelbundet planterar ut öring och regnbågslax av fångststorlek.

VATTENFÖRING

Den aktuella vattenföringssituationen i Lieksanjoki ser du här.