Hoppa till huvudinnehåll

Matildanjärvi 6515

Matildanjärvi är ett naturskönt fiskeställe i Tykö nationalpark. Där kan du njuta av lugnet i naturen och bekanta dig med de historiska bruksbyarnas nutidsliv och hantverkstraditioner.

Vid Matildanjärvi kan också rörelsehindrade personer fiska. I sjön går det speciellt bra att fiska från båt, som kan hyras i naturstugan vid sjöns strand. Utöver de traditionella vilda fiskarterna utplanteras också regnbåge av fångststorlek i sjön. Pröva fiskelyckan under ett dagbesök eller stanna längre. Du kan övernatta under bar himmel i nationalparken eller välja något av de idylliska inkvarteringsställena i trakten.

Matildanjärvi

Rekreationsfiske
Ett kalenderår
Mete, Pilkfiske, Kastfiske, Flugfiske, Trolling
Gädda, Regnbågsforell, Bäckröding, Mörtfiskar, Öring
Planterade vuxna fiskar
Eldplats, Skärmskydd, Hyresbåt, Egen båt, Flytring, Sjösättningsplats for båt, Stuga, Lämplig för personer med nedsatt rörlighet

Köp tillstånd

I tillståndsområde Matildanjärvi kan kunden välja att tillståndet ska vara giltigt i 3 timmar eller 24 timmar. Priserna för spöfisketillstånd är följande:

Giltighet av tillstånd pris
3 timmar 15 €
24 timmar 25 €

Personer under 18 år kan köpa spöfisketillstånd till halva priset.

Personer under 15 år kan fiska med ett tillstånd som tillhör en vuxen i samma sällskap och med samma fångstkvot. Då behöver de inget eget spöfisketillstånd.

En familj kan köpa ett familjetillstånd vars pris och fångstkvot är dubbelt så stora jämfört med tillstånd för en person. Som familj räknas barn under 18 år och deras föräldrar eller vårdnadshavare samt gifta par och sambor.

Försäljningsplatser

 

Från webbutiken kan du köpa tillstånd direkt och betala med de vanligaste betalsätten.

 

Forststyrelsens fisketillstånd förmedlas via telefontjänst som betjänar vardagar klockan 9–15.

 

Med mobilappen kan du skaffa spöfisketillstånd snabbt och enkelt. Du kan betala med debit- eller kreditkort. Läs mer.

 

 

Mathildedal (Salo): Tykö naturum (utinaturen.fi)

 

Tillståndsvillkoren

Områdesvisa tillståndvillkoren

Ett kalenderår

Vad får man göra med tillståndet

För allt fiske i tillståndsområdet Matildanjärvi måste du skaffa spöfisketillståndet Matildanjärvi 6515.

I Matildanjärvis tillståndsområde gäller inte de allmänna fiskerättigheterna. Där är det alltså förbjudet att fiska med fiskevårdsavgiftens handredskapsfiskerätt samt att meta och pilka om man inte har skaffat spöfisketillstånd. NTM-centralen i Egentliga Finland har fattat beslutet om begränsning av de allmänna fiskerättigheterna.

Spöfisketillståndet Matildanjärvi 6515 gäller handredskapsfiske (drag, fluga, jigg) samt mete och pilkfiske. 

Fiskeredskap och bete

Under den isfria perioden får fiskaren använda ett (1) spö med en lina. Spöet ska vara i fiskarens hand eller inom räckhåll för handen, högst två meter bort. Spöet får inte lämnas ensamt att fiska. Vid dragrodd får fiskaren använda högst två (2) spön, som vardera har en lina.

Vid fiske på is får en fiskare använda högst två (2) spön, som vardera har en lina. Av dessa spön får det ena vara ett så kallat ismetespö (spö som lämnas ensamt att fiska). Ismetespöet får vid fisket vara högst 10 meter från fiskaren. Om en 18–69 år gammal person isfiskar med ett aktivt spö, dvs. pilkar, och också med ett ismetespö, måste han eller hon ha betalat fiskevårdsavgiften. Ett undantag är fiskare som har fyllt minst 65 år senast den 31 december 2023: de behöver inte betala fiskevårdsavgiften.

I tillståndsområdet Matildanjärvi är det tillåtet att använda alla konstgjorda och naturliga beten, såsom maskar, räkor, betespasta eller liknande.

Harpun- och dykfiske är förbjudet.

Vattenfordon

Flytring får användas vid fiske.

Vid fiske är det förbjudet att använda utombordsmotor, även eldriven utombordsmotor. 

 

Fångstkvot

Fångstkvotens storlek beror på tillståndets giltighetstid. Fiskaren får fånga högst så många fiskar som anges i följande tabell:

Giltighet av tillstånd kvot
3 timmar 1 regnbågslax
24 timmar 3 regnbågslaxar

Fångstmängderna för andra fiskarter är inte begränsade.

Under 24 timmar får en fiskare ta upp högst tre regnbågslaxar, oavsett hur många tillstånd fiskaren har skaffat.

Fångstmått och fredningstider

Fiskaren ska följa de fångstmått och fredningstider som anges i förordningen om fiske.

Övriga uppgifter

Tjänster i området

Matildanjärvi ligger i Tykö nationalpark, så det finns gott om service och friluftsanläggningar i området: eldstäder, vindskydd, husvagnsområde, hyresbåtar och hyresstugor samt särskilt planerade service- och fiskeanläggningar för rörelsehindrade.

Du kan till exempel övernatta i Tykö fiskestugor söder om Matildanjärvi. Lite längre bort erbjuder Kirjakkala Ruukkikylä, Hotel Mathildedal och Hotel Mathildan Marina inkvartering på hotellnivå.

Båtar hyrs ut av Natura Viva vid Tykö naturum. Bekanta dig med företagets serviceutbud Natura Viva webbplats (naturaviva.fi, på finska).

Vård av fiskevatten

Utplantering av regnbågslax av fångststorlek i maj-september med 3-4 veckors mellanrum, under vintern 1-2 gånger.