Hoppa till huvudinnehåll

Enare friluftsområde 1579

Området passar på grund av sin lättillgänglighet bra för familjer och nybörjare inom fiske. Myössäjärvi-området mellan Ivalo och Enare är gammalt urskogsområde och fiskesjöarna (Myössäjärvi, Mukkajärvi, Harrijärvi och Lentokonelampi) ligger nära riksväg 4. Tuulisjärvi, som ligger 8 km söderut från Enare, väster om Tuulispää-fjället är ett utmärkt fiske- och friluftsmål för hela familjen. Sjön har gott om fjällröding av olika storlekar. I övre ändan av vägen som leder till Tuulispää (2,8 km) finns en P-plats därifrån en markerad stig går till sjöstranden. Sjön ligger högt uppe på fjället och på stranden finns en eldplats som underhålls. Tuulisjärvi är en populär sjö bland dem som vill pimpla röding på vintern; den passar bra för dagsutfärder.

Enare friluftsområde

Rekreationsfiske
Ett kalenderår. Älvar och bäckar är fredade 1.9 – 30.11.
Pilkfiske, Kastfiske, Flugfiske
Röding, Harr, Öring, Sik, Abborre, Gädda
Ungfiskar av naturliga arter planterats, Naturliga fiskstammar, inga planteringar
Eldplats, Vindskydd
Lättillgänglig fiske- och rekreationsplats nära Enares kyrkby och Ivalo. I området finns ett flertal rödingsjöar såsom Tuulijärvi, Myössäjärvi och Mukkajärvi. I området finns även utmarkerade stigar och eldplatser.
I Tuulijärvi kan du beundra Enares vackraste natur och att fånga röding är endast upp till dig.

Köp tillstånd

Priser:

 • 10 € / dygn
 • 40 € / vecka
 •  
 • Alla under 18 år får 50 % rabatt på tillstånd men under 15-åringar kan också fiska med sin vårdnadshavares tillstånd på samma fångstkvot. Priset och fångstkvoten på ett familjetillstånd är dubbla.

Försäljningsplatser

 

I webbutiken kan du betala tillstånd med de vanligaste betalningssätten (verkkokauppa.eraluvat.fi).

 

Forststyrelsens fisketillstånd förmedlas via telefontjänst som betjänar vardagar klockan 9–15.

 

Med mobilappen kan du skaffa spöfisketillstånd snabbt och enkelt. Du kan betala med debit- eller kreditkort. Läs mer.

 

Mobiltillstånd är inte tillgängliga efter den 1 januari 2020, eftersom operatören har beslutat att sluta den nuvarande servicen.

 

 

 

 

 

 

 

 

Tillståndsvillkoren

Områdesvisa tillståndvillkoren

Ett kalenderår. Älvar och bäckar är fredade 1.9 – 30.11.
 • Efter avslutat fiskande ska fångstanmälan göras på adressen www.tuikki.fi. Även släppta fiskar ska anmälas.
 • Tillåtna fångstredskap: Drag, fluga, pirk och i sjöarna metspö
 • Enligt Jord- och skogsbruksministeriets förordning nr 1376/2004, utfärdad 30.12.2004, är användning av agnfisk vid mete, pimpling och annat handredskapsfiske absolut förbjuden i Övre Lapplands kommuner (Enare, Utsjoki, Enontekis).
 • Tillståndet berättigar även till fiske i strömmar och i specialområdena som är numrerade på kartan, där handredskapsfiske med länstillstånd samt mete och pimpling annars är förbjudet enligt Lapplands NTM-centrals beslut (2436/5710-2013). Vattnen är markerade på Enare friluftsområdes fiskekarta.
 • Ytterligare information om reglerna i Enare fiskeområde får du här: http://www.inarinkalastusalue.fi/
 • Vid förflyttning till vattendrag som mynnar ut i Ishavet ska fiskeredskapen desinficeras omsorgsfullt för att hindra spridning av parasiten gyrodactylus salaris.
 • Fiskeredskap som hämtas till länen i Övre Lappland från andra områden måste vara fullständigt torra eller desinficeras vid ett desinfektionsställe.
 • Desinficeringsställen: Vid Tana älv finns möjlighet till desinficering på 15 ställen där man säljer fisketillstånd. Enare fiskhamn.

Fångstkvot

Röding Inga fångskvoter
Andra laxfiskar 3 fiskar/ dygn

 

Fångstmått och fredningstider

 • Alla slag av öring 50 cm
 • Harr 30 cm

Övriga uppgifter

Tjänster i området

I friluftsområdet finns markerade stigar, eldplatser, hyrstugor och trevliga lägerplatser. Till Tuulijärvi går en utmärkt stig som startar vid P-platsen i ändan av Tuulispään tie.

Annan service i området:

Enare Saariselkä