Kalastusluvat on jaettu kalastustavan mukaisesti: Vapaluvalla voit kalastaa uistimella, perholla, pilkkimällä tai onkimalla vapa-alueen ehdoista riipuen. Pyydysluvalla voit kalastaa muun muassa verkolla tai katiskalla. Ravustusluvalla voit ravustaa alueilla, jotka ilmoitetaan erikseen ennen kauden alkua.

Metsähallituksen kalastuspaikat ovat yleensä sellaisia, joissa ei voi vapakalastaa pelkällä kalastonhoitomaksulla. Ne ovat vaelluskalavesien virta- ja koskipaikkoja tai rauhoitettuja erityisalueita, joihin tarvitset erillisen vapaluvan. Myös pyydyskalastukseen, usean vavan kalastukseen tai ravustukseen valtion vesillä tarvitset kalastonhoitomaksun lisäksi Metsähallituksen erillisen luvan.

Lupa on aina sijoitus luontoon, sillä Metsähallitus käyttää lupatuotot kalavesien hoitoon ja kalastusmahdollisuuksien turvaamiseen.

Pinnalla

Ennen pyydettiin pitkälti eri lajeja

100 vuotta sitten ei ollut supikoiria, minkkejä tai valkohäntäpeuroja. Tuolloin suomalaiset pyysivät muun muassa oravaa ja näätää. Nyt asiat ovat toisin, vaikka osa riistalajeista on samojakin.

Muistatko heidät: Näin suomalaiset eräilivät 100 vuotta sitten!

Suomalaiset ovat metsästäneet ja kalastaneet aina. Eräluvat-toimitus keräsi Suomen juhlapäivän kunniaksi muutamia hahmoja ja tarinoita siitä, kuinka täällä eräiltiin ja samoiltiin sata vuotta sitten.

Viehekalastus vie voiton verkoista, kertoo tutkimus suomalaisten kalastustavoista

Suomalainen suuntaa kalavesille usein. Yleisimmin kalastetaan pilkillä, ongella tai vieheillä. Pyydyksillä kalastaa harvempi, selviää Metsähallituksen teettämästä kyselytutkimuksesta.

Kalastonhoitomaksut tulevat myyntiin, kun eduskunta on päättänyt hinnasta – päätökset joulukuun aikana

Vuoden 2018 kalastonhoitomaksut tulevat myyntiin eräluvat.fi-sivustolla sekä R-kioskeilla sen jälkeen, kun eduskunta on päättänyt, mikä kalastonhoitomaksun suuruus tulevana vuonna on.

Pystykorva ja metsäsuhde hyväksyttiin perinnöksi saunan ja lavatanssin rinnalle

Opetus- ja kulttuuriministeriö hyväksyi 52 uutta kohdetta Elävän perinnön kansalliseen luetteloon. Mukana ovat suomalaisten metsäsuhde, pystykorva ja eräperinne, sienestys ja jokamiehenoikeudet.