Hoppa till huvudinnehåll

Lestijärvi 5636

Lestijärvi jaktområde erbjuder vidsträckta enhetliga områden, klara sjöar, ödemarkslandskap samt mångsidiga jaktmöjligheter för jakt på såväl skogshönsfåglar, harar och sjöfåglar. Vattenområden som hör till området är bl.a. Iso-Lemmistönjärvi och Lestijärvi. Ta hänsyn till stugbebyggelsen särskilt i samband med sjöfågeljakt.

Jakt på orre under orrspelstiden är begränsad i området. Mera information finns på denna sida under Observera på detta område.

Statsrådet och miljöministeriet har den 6 april 2022 utfärdat förordningar om naturskyddsområden i landskapet Mellersta Österbotten (245/2022 och 246/2022). Fridlysningsbestämmelserna enligt förordningarna träder i kraft den 1 maj 2022. Från och med den 1 maj 2022 har jakten på naturskyddsområden artspecifika begränsningar. Läs mer under punkten Observera på detta område i tillståndsvillkoren.

Lestijärvi

19893 Hektar
Nej
Hönsfåglar, Sjöfågel, Hare, Småvilt, Bäver
Hönsfåglar, Sjöfågel och hare
Hönsfåglar, Sjöfågel och hare, Småvilt, Bäver
Skogshönsfåglar, skogshare, smårovdjur, sjöfåglar

Dygnstillstånd

För att säkerställa en hållbar jakt har ett maximalt antal tillstånd fastställts för varje tillståndsområde. Tillstånden säljs tills detta maximala antal har nåtts.

Fångstkvoter per tillstånd hittar du i tillståndsvillkoren.

Personer under 15 år kan jaga småvilt utan ett eget tillstånd på samma fångstkvot med en person som är minst 18 år och har tillstånd att inneha vapen. Jägare under 15 år ska också stå under en sådan persons omedelbara övervakning.

Tillstånd för hönsfågeljakt

Dygntillstånd

Pris

För vuxna, 1 dygn 20 €
För under 18-åringar, dygn 5 €

I Södra, Västra och Östra Finland inleds försäljningen den 10 juni och den 26 augusti 2024.
 

Tillstånd för sjöfågel- och harjakt

Dygntillstånd

Pris

1 dygn

12 €

Försäljningen av tillstånden inleds den 17 juni 2024.

FÖRSÄLJNINGSPLATSER 

 

Från webbutiken kan du köpa tillstånd direkt och betala med de vanligaste betalsätten.

 

Forststyrelsens jakttillstånd förmedlas också via telefontjänst som betjänar vardagar klockan 9–15. 

 

Säsongtillstånd för hönsfågeljakt

Ett säsongstillstånd är bra om du vill jaga ofta i samma område och inte har möjlighet att jaga på någon jaktförenings marker.

Tillstånd

Pris

Säsongtillstånd (1.8–30.4) 160 €
Säsöngtillstånd för jakt med båge 80 €
Tillstånd för stadsbor (Kemi och Torneå) 80 €

Ansökning år 2024

Säsongstillstånd kan du ansöka om under våren före jaktsäsongen. Ansökningstiden börjar den 1 april och slutar den 30 april kl. 16.00.

 

Det lönar sig att ansöka om säsongstillstånd elektroniskt. Då kan du också dra nytta av uppgifterna i fjolårets ansökan. Systemet är öppet under ansökningstiden. Tillståndsansökningarna tas emot och behandlas av Forststyrelsens jakt- och fiskeplanerare. Gå till systemet för tillståndsansökan (lupahaku.eraluvat.fi)

 

Du kan också skriva ut en blankett som ska fyllas i och skicka den till det verksamhetsställe som sköter tillståndsområdet. Skriv ut ansökningsblankett (PDF, 541kt).

 

Övriga säsongtillstånd

Ett säsongstillstånd är bra om du vill jaga ofta i samma område och inte har möjlighet att jaga på någon jaktförenings marker.

Försäljningen av tillstånden inleds den 17 juni 2024.

Tillstånd för sjöfågel- och harjakt

Vänligen observera att säsongstillstånd för jakt på sjöfågel och hare inte längre söks via systemet för tillståndsansökan, utan kan köpas från webbutiken eller via servicenumret i samband med köp av kortvariga tillstånd för jakt på sjöfågel och hare.

Tillstånd Pris
Delsäsong (1.11–30.4) 70 €

Säsongtillstånd är inte tillgängligt för det här området.

Tillstånd för småviltsjakt

Tillstånd

Pris

Säsongtillstånd (1.8–30.4) 12 €

Tillstånd för bäverjakt

Tillstånd

Pris

Säsongtillstånd (20.8–30.4) 25 €

FÖRSÄLJNINGSPLATSER 

 

Från webbutiken kan du köpa tillstånd direkt och betala med de vanligaste betalsätten.

 

Forststyrelsens jakttillstånd förmedlas också via telefontjänst som betjänar vardagar klockan 9–15. 

 

Tillståndsvillkoren

Observera på detta område

Statsrådet har den 6 april 2022 utfärdat en förordning om naturskyddsområden i landskapet Mellersta Österbotten (245/2022). Från och med den 1 maj 2022 har jakten på naturskyddsområden artspecifika begränsningar. I jaktområdet finns naturskyddsområdena Isoneva, Lehtosenjärvi och Lestijokis övre lopp (245/2022 Statsrådets förordning om naturskyddsområden i landskapet Mellersta Österbotten) samt naturskyddsområdet Iso-Ruonanen (246/2022 Miljöministeriets förordning om naturskyddsområden i landskapet Mellersta Österbotten)

I Isoneva, Lehtosenjärvi och Lestijoki övre lopps naturskyddsområden får jagas endast:

  • skogshare, fälthare, tjäder och orre
  • mink och mårdhund den 1 september – 31 mars

I Iso-Ruonanen naturskyddsområde får jagas endast:

  • mink och mårdhund den 1 september – 31 mars

Jakt på annan småvilt är förbjuden i naturskyddsområdena Isoneva, Lehtosenjärvi, Lestijokis övre lopp och Iso-Ruonanen. Områdena har märkts ut på tillståndsområdets karta och i karttjänsten Utflyktskarta.fi.

I naturskyddsområdena Isoneva, Lehtosenjärvi, Lestijokis övre lopp och Iso-Ruonanen är det förbjudet att träna hundar och göra upp öppen eld.

Jakt på orre under orrspelstiden är begränsad i området. Jaktbegränsningen gäller endast de största parningsområdena. På basis av förhandskartläggning är följande områden fredade från orrjakt under parningstiden: Isoneva, Siliäneva mossen Iso-Vihtasen neva. Jakt på orre är förbjuden i dessa områden under hela jaktsäsongen på morgnarna kl 5.00–10.00. Jakt på övrigt vilt är tillåten, liksom jakt på orre under övriga tider på dygnet. De begränsade områdena är utmärkta på tillståndskartan samt i karttjänsten Utflyktskarta.fi.

Med bävertillstånd är det inte tillåtet att hålla hunden lös.

Med tillstånd för jakt av små rovdjur är det tillåtet att hålla hunden okopplad 20.8–30.4 endast vid jakt av sådana små rovdjur som nämns i tillståndsvillkoren. Det är förbjudet att i annat syfte hålla hunden okopplad, såsom att hunden vistas utomhus utan att jaga små rovdjur, att driva annat vilt eller att träna hunden med andra viltarter.

Rådgivning

  • Eräluvat servicenumret 020 69 2424 (vardagar klockan 9–15)

Tjänster i området