Kalastonhoitomaksut vuodelle 2018 tulevat myyntiin, kun eduskunta on päättänyt hinnasta

Vuoden 2018 kalastonhoitomaksut tulevat myyntiin Eräluvat-kaupassa sekä R-kioskeilla sen jälkeen, kun eduskunta on päättänyt, mikä kalastonhoitomaksun suuruus tulevana vuonna on.

Kalastonhoitomaksusta päätetään täysistunnoissa joulukuun aikana. Päätöstä ei voi tehdä enää ensi vuoden puolella. Mikäli hallituksen muutosehdotus hyväksytään, uudet hinnat astuvat voimaan 1. tammikuuta 2018.

Hallitus on esittänyt, että kalastonhoitomaksun vuosimaksua korotetaan nykyisestä 39 eurosta 45 euroon, viikkomaksua 12 eurosta 15 euroon ja vuorokausimaksua viidestä eurosta kuuteen euroon. 
Korotusesityksen perusteena on arvioitua pienempi kalastonhoitomaksukertymä sekä pitkään jatkunut maksujen määrän väheneminen. 


Jos olet 18‒64-vuotias kalastaja, sinun tulee maksaa kalastonhoitomaksu. Maksua ei tarvitse suorittaa, jos kalastat pelkästään pilkillä, ongella tai silakkalitkalla. Kalastonhoitomaksulla voit kalastaa yhdellä vavalla suuressa osassa maata. Kalastonhoitomaksu (18-64-vuotiaat) oikeuttaa myös vapaa-ajan kalastukseen Suomen talousvyöhykkeellä ja valtion yleisellä vesialueella meressä.

Kalastonhoitomaksu ei oikeuta vapakalastukseen kaikilla vesillä. Maksun maksaneet kalastajat eivät voi kalastaa rauhoitetuilla vesialueilla, erillisen luvan vaativilla erityiskohteilla tai vaelluskalapitoisissa koski- ja virtavesissä. Kalastuskieltoalueet löydät Kalastusrajoitus.fi -palvelusta. Myös useamman vavan vetouisteluun tarvitaan erillinen lupa.

Kalastonhoitomaksu on korvannut vuoden 2016 alusta alkaen vanhan kalastuksenhoitomaksun ja läänikohtaiset viehekalastusmaksut. Kun kalastaja maksaa uuden kalastonhoitomaksun, hän voi kalastaa yhdellä vavalla kaikilla vesialueilla, joilla entisillä läänikohtaisilla maksuilla sai kalastaa.

Kalastuslaki edellyttää kalastonhoitomaksun maksajan sekä maksutapahtuman kirjaamista kalastonhoitomaksurekisteriin.

Kalastuslaki kokonaisuudessaan 

MMM:n kalastussivut

Lisätietoa uudesta kalastuslaista

Maksun suorittaminen

Kalastonhoitomaksu on henkilökohtainen. Maksun yhteydessä kalastajilta kysytään nimi, yhteystiedot ja syntymäaika (ei henkilötunnusta).

Kalastonhoitomaksun voi hankkia myös toiselle, jolloin ostaja ilmoittaa pyydetyt tiedot myös kalastajasta/kalastajista, joiden puolesta suorittaa maksun.

Hinnat:

  • 39€ / kalenterivuosi
  • 12€ / 7vrk
  • 5€ / vrk

 

Maksa kalastonhoitomaksu Eräluvat.fi-verkkokaupassa, puhelinpalvelussa, lähimmässä luvanmyyntipisteessä tai R-kioskissa. R-kioskilta ostettaessa hintaan lisätään toimitusmaksu 3 €.

 

Metsähallituksen kalastuslupia välittää myös erälupien puhelinpalvelu. Avoinna arkisin 9-16.