Hoppa till huvudinnehåll

Enares ödemark 1564

Tillståndsområdet Enare ödemark omfattar stora områden i Enare kommun. Till området hör både lättillgängliga mål för till exempel familjer och lugna och tysta ödemarksområden för den som vill långt bort från vägar och trafikbuller. Lugn och fantastiska fiskfångster kan man få bland annat i Vätsäris, Sarmis och Hammastunturis ödemarksområden. Också Muotkatunturis område erbjuder en fantastisk miljö för fisketurer. Harr, öring och röding är populära målarter i området, men man kan också få annan fisk som är typisk för området: sik, gädda och abborre. 
 
För dem som vill fiska harr kan vi rekommendera Harrijärvi norr om Neidenälven och Mellalompolo i Vätsäri ödemark. För rödingfiske finns det ypperliga ställen i Vätsäri ödemark nordost om Enare träsk i Tuulijärvi, Äälisjärvi, Surnujärvi, Vainosjärvi, Pahtareikäjärvi och Iso Rovijärvi, i vilka man också kan få präktiga harrar eller öringar. Sommartid tar man sig till området genom att vandra eller åka flygtaxi. Nära Sevettijärvi finns också vatten där man planterat ut röding. Trollingfiskarnas största favoritsjöar är Iijärvi, Muddusjärvi, Paadarjärvi, Nangujärvi, Sevettijärvi och Rahajärvi. 
 
Obs! Området har ändrats. Från början av 2017 hör inte Sotajoki, Tolosjoki och Repojoki (tillståndsområde 1567) samt Kielajoki och Kaamasjoki (tillståndsområde 1583) och Vaskojoki (tillståndsområde 1578) längre till det här tillståndsområdet

Enares ödemark

Rekreationsfiske
Kalenderår, älvar och bäckar är fredade 1.9 – 30.11.
Kastfiske, Flugfiske, Pilkfiske, Trolling
Harr, Öring, Röding, Sik, Abborre, Gädda
Naturliga fiskstammar, inga planteringar, Ungfiskar av naturliga arter planterats
Eldplats, Vindskydd, Hyrbåt, Egen båt, Flytring, Båtramp, Stuga, Passlig för funktionshindrade
Ett omfattande tillståndsområde där det finns många sjöar och älvar. En utmärkt plats för naturmänniskor, personer som söker lugn och ro, samt för hela familjen. Fiskbestånden är i huvudsak naturliga. Här hittar man alla fiskarter som förekommer i Lapplands skogar. De vanligaste fiskarna är dock harr, öring, abborre och gädda. I Sevettijärvi, Hammastunturis ödemark och Vätsäri finns både utplanterade och naturliga rödingsvatten.
I Sevettijärvis område är utmärkt för dagsutflykter för harr-, abborre- och rödingsfiskare.

Köp tillstånd

Priser:

 • 10 € / dygn
 • 40 € / vecka
 • 60 € / kalenderår

Säsongtillstånd, d.v.s. tillstånd som är giltiga hela kalenderåret, säljas ända den 1 juli.

Alla under 18 år får 50 % rabatt på personliga fisketillstånd. Under 15-åringar kan fiska med samma fisketillstånd som sin vårdnadshavare på samma kvot. Priset och fångstkvoten på ett familjetillstånd är de dubbla. Som en familj räknas barn under 18 år och deras föräldrar/vårdnadshavare. Som familj räknas både gifta par och sambor. 

Försäljningsplatser

 

I webbutiken kan du betala tillstånd med de vanligaste betalningssätten (verkkokauppa.eraluvat.fi).

 

Forststyrelsens fisketillstånd förmedlas via telefontjänst som betjänar vardagar klockan 9–15.

 

Pilke-talo, Ounasjoentie 6, 96200 Rovaniemi
Sodankylä: Neste Lompolontie, Harjus Sportia.
Saariselkä: Palvelupiste Kiehinen , Café Kultakaivos
Ivalo: Forststyrelsens servicepunkt
Enare: Siida / Övre Lapplands naturum
Lemmenjoki: Lemmenjoen lomamajat
Kaamanen: Kaamasen Kievari , Muotkan Ruotku , Giellajohka Ky
Partakko: Hietajoki camping
Kirakkajärvi: Porotila Toini Sanila
Näätämö: Rajamotelli
Utsjoki; Naturstugan, Tenon Tunturituvat

 

 

 

 

 

Tillståndsvillkoren

Områdesvisa tillståndvillkoren

Kalenderår, älvar och bäckar är fredade 1.9 – 30.11.
 • Efter avslutat fiskande ska fångstanmälan göras på adressen www.tuikki.fi. Även släppta fiskar ska anmälas.
 • Tillståndet berättigar inte till fiske i Opukasjärvi närmare än 200 meter till Neidenälvens och Silisjoki mynningar eller där Neidenälven rinner upp. 
 • Lapplands NTM-central har fastställt en fiskeregel för Enare fiskeområde 16.12.2016: För att trygga rödingens (salvelinus alpinus) fortplantning är rödingen fredad i Enare fiskeområde (inom Enare kommun) 15.9 - 30.11, förutom i de vatten som hör till Enare strövområdes spöfiskeområde(1579). 
 • Ytterligare information om fiskereglerna i Enare fiskeområde får du här: http://www.inarinkalastusalue.fi/
 • Vid förflyttning till vattendrag som mynnar ut i Ishavet ska fiskeredskapen desinficeras omsorgsfullt för att hindra spridning av parasiten gyrodactylus salaris. 
 • Fiskeredskap som hämtas till länen i Övre Lappland från andra områden måste vara fullständigt torra eller desinficeras vid ett desinfektionsställe. 
 • Desinfektionsställen: Vid Tana älv finns möjlighet till desinfektion på 15 ställen där man säljer fisketillstånd. Enare fiskhamn. 
 • Enligt Jord- och skogsbruksministeriets förordning nr 1376/2004, utfärdad 30.12.2004, är användning av agnfisk vid mete, pimpling och annat handredskapsfiske absolut förbjuden i Övre Lapplands kommuner (Enare, Utsjoki, Enontekis). 
 • Trolling! Enligt Forststyrelsens beslut berättigar spötillståndet till fiske med åtta (8) spön. 

 

Fångstkvot och fångstrespons

Öring 1 fisk / dygn
Andra laxfiskar 3 fiskar / dygn

 

Gäller inte områdets rödingvatten, där rödingen inte har någon dygnskvot.

 

Övriga uppgifter

Information om områdets natur och utflyktsmål:http://www.utinaturen.fi/sv/utflyktsmal