Hoppa till huvudinnehåll

Bokningen av Forststyrelsens stugor för år 2022 öppnas måndag 3.5 kl. 13.00

ons 28 apr 2021 10:33:00

Från och med måndag 3.5.2021 kl. 13.00 kan man boka Forststyrelsens Naturtjänsters reserverings- och hyresstugor för år 2022. Bokningar kan göras i webbutiken Eräluvat. En liten del av stugorna går också att boka via naturumet eller våra samarbetsföretagare i området i fråga.

Forststyrelsens Naturtjänster ansvarar för uppehållet av ca 150 reserverings- och hyresstugor för friluftsfolk i nationalparkerna, de övriga naturskyddsområdena och ödemarksområdena. Bokningen av stugor för år 2022 öppnas måndag 3.5 kl.13.

Största delen av stugorna går att boka i webbutiken Eräluvat (verkkokauppa.eraluvat.fi) eller på servicenumret 020 69 2424. Vissa stugor går att boka endast via naturumen. Vissa stugor kan bokas endast för hela veckor, men största delen också för andra tider. De populäraste stugorna kan också ha begränsningar i längden på bokningarna, så att så många som möjligt ska kunna njuta av dem.

Forststyrelsen har uppdaterat bokningsvillkoren för stugorna, som ska beaktas vid planeringen av bokningen från och med 3.5.2021. De nya bokningsvillkoren uppdateras på webbplatsen Utinaturen.fi.

I webbtjänsten Utinaturen.fi finns info om stugorna och bokningssätten

Den som överväger att boka en stuga bör besöka www.utinaturen.fi/sv/stugor för att bekanta sig med stugutbudet och kontrollera närmare uppgifter om bokningen.

Utöver hyres- och reserveringsstugor har Forststyrelsen också avgiftsfria rast- och ödestugor för friluftsmänniskor. Raststugorna är avsedda för dagsbruk, och endast i undantagsfall kan man övernatta i dem. Ödestugorna är avsedda för tillfälliga pauser och övernattningar för privatpersoner som färdas till fots, på skidor eller på annat sätt förflyttar sig med egen muskelkraft.

Instruktioner angående coronaviruset

Forststyrelsens Naturtjänsters uppdaterade instruktioner angående coronaviruset finns på webbplatsen Utinaturen.fi. Sidan uppdateras vartefter myndigheterna preciserar sina anvisningar utifrån hur sjukdomssituationen framskrider.

År 2021 hålls reserverings-, hyres- och ödestugorna öppna, men reserveringsstugornas kapacitet har tills vidare begränsats områdesvis. Forststyrelsen rekommenderar kunderna att kontrollera situationen i området på objektets sida på webbplatsen Uninaturen.fi före resan. Forststyrelsen rekommenderar också att man under coronapandemin i första hand använder egen inkvartering. Kunden ansvarar för att avboka reserveringen. Avbokning av reserveringar och återbetalning av pengarna i sin helhet utan avgift före förfallodagen gäller fram till 31.12.2021. Forststyrelsen förbehåller sig rätten till ändringar. 

Mer information

Kvotbeslut om fiske

Forststyrelsens kvotbeslut visar hur mycket som högst kan fiskas inom statens område. Kvotbeslutet ges separat för de tre nordligaste kommunerna och för övriga Finland.

Bekanta dig med kvotbesluten.

Vanliga frågor om fiske

Var får man fiska med fiskevårdsavgiften? Var får man information om fisketillstånd till privata vatten? När kan man bli tvungen att gottgöra skyddsvärdet för en hotad fiskart?

Läs svaren på vanliga frågor om fiske.

Ansvarsfullt fiske

Varje fiskare är skyldig att ombesörja en lämplig och respektfull hantering av den fångade fisken, oberoende av om de har för avsikt att släppa fångsten fri eller använda den som matfisk.

Bekanta dig med anvisningar till ansvarsfulla fiskare.

Historiskt intressanta jakt- och fiskeobjekt

Vi har valt med några kulturhistoriskt betydande jakt- och fiskeobjekt som utsetts till historiskt intressanta. Samtidigt som du jagar eller fiskar kan du bekanta dig med de tecken på gångna tiders liv som ännu finns synliga.

Läs mer om de historiskt intressanta jakt- och fiskeobjekten (på finska).

Vildmarksfaddrar

En vildmarksfadder är en ivrig och ansvarstagande jakt- och fiskeentusiast, som vill ställa upp som frivillig och inviga barn och unga i vildmarkens hemligheter. Vill du bli vildmarksfadder?

Läs mer om verksamheten.