Vitsvanshjorten orsakar oro för naturen hos befolkingen i Ekenäs skärgård. Forststyrelsen har publicerat en rapport om hjortens ekologiska och sociala verkningar.

Vitsvanshjortens sociala verkningar utreddes med hjälp av en enkät. Frågeformulär sändes till invånarna i byarna i närheten av Ekenäs skärgårds nationalpark. Enkäten gick till alla 18 år fyllda invånare med stadigvarande adress i nationalparkens närhet och alla ägare av fritidsbostäder i området.

Frågeformuläret sändes till sammanlagt 584 personer, och svarsprocenten var 52,5. Enkätdeltagarnas åsikter om vitsvanshjortstammens utveckling i nationalparken och dess närområden var delvis motstridiga; en del svarare ansåg att stammen vuxit under de senaste fem åren medan andra uppskattade att stammen minskat.

Över hälften (60 %) av svararna var av den åsikten att jakt på vitsvanshjort borde tillåtas inom nationalparken. Endast en liten andel av svararna ansåg emellertid att vitsvanshjorten är en skadlig främmande art som borde avlägsnas från parken. Merparten (79 %) ansåg att man borde reglera vitsvanshjortstammen genom jakt i områdena utanför nationalparken.

Rapporten är skriven av Milla Niemi och Madeleine Nyman.

Läs hela rapporten här!