Blogi
Laura Ticklen

Jag har gjort en lista för naturvänner över fyra gratis eller förmånliga julklappsförslag, som du lätt hittar på nätet. De här ekologiska presenterna har alla att göra med välmående i naturen: hälsa, motion, mat, samvaro och sinnesfrid, allt i ett paket. Välkommen julen 2018! 

1. Resa i historia, kultur och natur 

Den här upplevelsepresenten passar för kvinnor, män, unga, åldringar, familjer och vänner. På statens marker, från syd till norr och väst till öst, finns det nämligen tio fascinerande historiskt intressanta fiske- och jaktobjekt. Din julklapp kan bestå av ett löfte om en gemensam resa till något av dem – ni kan på förhand kolla ställena genom att bekanta er med berättelser och videon om dem. Om du redan vet tidpunkten, kan du köpa ett fiske- eller jakttillstånd eller göra en stugreservering för er resa.  

>> Eräluvat.fi > Erähistoriakohteet (Historiskt intressanta jakt- och fiskeobjekt)

2. Koppla av, med tillstånd 

Vill du köpa en etisk och immateriell julklapp – då är fiskevårdsavgiften just vad du söker. Den här klappen är speciellt bra för naturen och fiskarna, för med intäkterna från tillstånden vårdar vi fiskbestånd och fiskevatten, sprider information, främjar ungdomsarbete, övervakar fisket och finansierar viktiga projekt landet runt. Fiskevårdsavgiften för hela året är ett utmärkt alternativ till en biobiljett, och priset är nästan det samma. Dessutom får julklappens mottagare på våren tidningen Fena och med den det officiella fiskekortet. 

>> Eräluvat.fi-webbutiken 

3. Tid tillsammans med barnet 

Ge ett kärt barn eller en ung pojke eller flicka, en julklapp där intresset för fiske tänds, eller ge dem en chans att lära sig mer om de stora rovdjuren. Spödagen ordnas igen på sommarlovets första lördag, nästa år alltså den 8 juni. Då kan man fiska i många av Forststyrelsens områden, på egen hand eller handlett, och bytet får man förstås med sig hem! Du behöver inte göra annat än skriva datumet på presentkortet. Om du däremot tycker att de stora rovdjuren är intressantare, får du svar på alla dina frågor om dem vid naturumet Petola. Det lönar sig att åka dit också längre bortifrån.  

>> Eräluvat.fi > Spödagen 

>> Suurpedot.fi > Naturumet Petola 

4. Jakt- och fiskeupplevelser i hemsoffan 

Forststyrelsen publicerar tidningar för sina jakt- och fiskekunder. Tidningarna är mycket omtyckta. Visste du att man beställa dem fastän man inte är vår kund – och helt gratis! Tuikki har fängslande artiklar om fiske, och Kieppi är en tidning om jakt. Båda tidningarna ges ut på våren och läses från pärm till pärm. Du behöver inte göra annat än beställa dem.  

>> Eräluvat.fi > Tidningar 

<3 <3 <3 <3

När du har valt de bästa julklappstipsen, kan du skriva ut presentkorten för dem här. God jul! 

>> Julens presentkort 

Översättning: Lingsoft Language Services Oy