Haluatko tietää, miten riista haluaisi metsiä hoidettavan? Palosaaren tila Pyhäjoella on Eräpalvelujen mallitila, jonne asiantuntijat ovat perustaneet ihannealueita eri riistalajeille.

Palosaaressa alan opiskelijoille, metsäammattilaisille ja vierailijoille näytetään, miten ympäristöä voisi hoitaa riistaa varten.

Esittely

Metsähallituksen Palosaari on mallialue metsätalouden ja riistanhoidon yhteensovittamisesta luonnon monimuotoisuutta edistävällä tavalla. Alueella on muun muassa 27 erilaista mallikohdetta riista- ja metsätalouden yhteensovittamisesta. Kahden laajan Natura-alueen lisäksi Palosaaressa on myös muita vapaaehtoiseen suojeluun perustuvia luontokohteita, ja alueen soita on ennallistettu riekon ja muun suoluonnon hyväksi.

Aikanaan metsänvartijan asumuksena olleella Palosaaren päärakennuksella on kulttuurihistoriallista arvoa; Palosaari kuuluu Metsähallituksen vanhimpien metsänvartijatilojen joukkoon. Nykyään Palosaaressa järjestetään riista- ja metsätalouden ammattilaisten ja opiskelijoiden koulutusta, leirikouluja ja nuorten leirejä.

Sijainti

Länsi-Suomi, Pohjois-Pohjanmaan maakunta, Pyhäjoki (pyhajoki.fi)

Sijainti kartalla (retkikartta.fi) >

Tuvan koordinaatit:

 • WGS84 (ast min.mmmm): lat:64o 25.8086lon:24o 48.5568'
 • ETRS-TM35FIN: P: 7146767  I: 394514
 • KKJ: P: 7149760  I: 3394643

Osoite: Palosaarentie 107, 86100 Pyhäjoki.

Ajo-ohje: Vihannista 14 km Pyhäjoelle päin, maantieltä nro 790 tienviitta Palosaarentie.

Etäisyyksiä: Oulainen 25 km, Vihanti (rautatieasema) 14 km, Oulunsalo 80 km, lentokenttä Oulu 90 km, Raahe 50 km, Kalajoen hiekkasärkät 60 km.

Vuokraustiedot

Entisöity metsänvartijatila sijaitsee Metsähallituksen riista- ja metsätalouden koulutusalueella Vihannin ja Raahen rajalla. Tilan ja vuonna 1861 rakennetun pirtin kunnostuksessa on säilytetty 1800-luvun tupamiljöö. Talossa on viisi huonetta ja keittiö. Erillisessä saunarakennuksessa on kaksi kahden hengen kamaria. Saunarakennuksessa on sähkösauna, kaksi pukuhuonetta, kaksi wc:tä ja tilava takkahuone, joka sopii myös kokoustilaksi.

Pihapiirissä on nuotiokehä ja savusauna, joka lämmitetään tilauksesta. Palosaaren tunnelmallinen ja luonnonläheinen metsänvartijatila soveltuu hyvin erilaisille ryhmille ja perheille kokoontumispaikaksi.

Metsähallituksen tupien varausehdot (luontoon.fi) >

Vuokra-aika:

Maalis-joulukuu

Koko:

Tilaa 16 henkilölle. Pinta-ala 80 neliömetriä.

varaaminen:
 • Tilan vuokraaminen vuorokaudeksi (kello 14–12) maksaa 290 euroa. Tämä hinta sisältää sekä pääpirtin että saunarakennuksen käytön.
 • Lisämaksusta liinavaatesetti (lakanat ja pyyhe) 20 euroa / henkilö. Sängyt pedataan valmiiksi.
 • Päivä- tai iltakäyttö maksaa 200 euroa, tämä hinta sisältää myös saunarakennuksen käytön.

Vuorokausivarauksia voi tehdä verkkokaupassa. Katso varauskalenteri (luontoon.fi) > 

 

Palosaaren vuokraus Erälupien palvelunumeron kautta. Auki arkisin kello 9–16.

 
 
 
Varustus:             

Sähkölämmitys. Keittiössä on mikro, kahvinkeitin, vedenkeitin, kaksi jääkaappi-pakastekaappia, astianpesukone, sähköliesi. Pirtissä on avotakka, videotykki, televisio, AV-välineet, nettiyhteys, sisä-wc. Koiratarha. Saunarakennuksessa on tilava takkahuone, kaksi makuukamaria, kaksi pukuhuonetta, sähkösauna ja kaksi sisä-wc:tä.

Autolla pihaan:  

Vuokra-aikana maalis-joulukuussa.

Avaimet:              

Avaimet noudetaan maksukuittia vastaan ST1-huoltoasemalta, Vanha kantatie, Vihanti (p. 08 280 4500). Tarkistathan aukioloajat verkosta tai soita etukäteen avaimen noutopaikkaan. Avain täytyy palauttaa takaisin noutopaikkaan. Palosaaressa on hälytys päällä, poisto-ohjeet saat avainten noutopaikasta.

Lähin naapuri:    

Ei naapureita

Lisäpalvelut:        
 • Ruokailupalvelut tilauksesta, Eija Törmäkangas, p. 050 321 9133
 • Savusauna valmiiksi lämmitettynä 220 euroa
 • Loppusiivous 145 euroa
Huomioitavaa:   
 • Ympäristössä kulkee pitkostettu luontopolku. Lähimetsissä on hyviä marjastus- ja sienestysmaastoja.
 • Vuokra-aika alkaa kello 14 ja päättyy kello 12. Vuokralainen siivoaa lähtiessään. Loppusiivous lisämaksusta.

 

Wildlife Estates

Palosaaren tillalle myönnettiin vuonna 2009 kansainvälinen Wildlife Estates -tunnus. Wildlife Estates on Euroopan laajuinen luonnon- ja riistanhoidon mallitilojen verkosto. Wildlife Estates -mallitilojen avulla tuodaan esille metsästyksen ja riistanhoidon positiivisia vaikutuksia luonnon monimuotoisuudelle sekä maaseudun sosiaaliselle ja taloudelliselle hyvinvoinnille. Wildlife Estates -tunnuksen saadakseen tilan on täytettävä kansainvälisen raadin asettamat vaatimukset. 

Wildlife Estates tiloja on 17 Euroopan maassa noin 200, ja ne kattavat pinta-alaltaan yhteensä jo yli miljoona hehtaaria.

Lisätietoja
Ylitarkastaja Ahti Putaala, Metsähallitus (Wildlife Estates)
Viestintäpäällikkö Aku Ahlholm (tiedotus, kuvat)

Palosaaren kartta

Palosaaren alueella on 27 erilaista mallikohdetta riista- ja metsätalouden yhteensovittamisesta.

Katso karttaa Palosaaresta (JPG) >