Haluatko tietää, miten riista haluaisi, että metsiä hoidetaan? Palosaaren tila Pyhäjoella on eräpalveluiden mallitila, jonne asiantuntijat ovat perustaneet ihannealueita eri riistalajeille.

Palosaaressa alan opiskelijoille, metsäammattilaisille ja vierailijoille näytetään, miten ympäristöä voisi hoitaa riistaa varten.

Esittely

Metsähallituksen Palosaari on mallialue metsätalouden ja riistanhoidon yhteensovittamisesta luonnon monimuotoisuutta edistävällä tavalla. Alueella on mm. 27 erilaista mallikohdetta riista- ja metsätalouden yhteensovittamista. Kahden laajan Natura-alueen lisäksi Palosaaressa on myös muita vapaaehtoiseen suojeluun perustuvia luontokohteita, ja alueen soita on ennallistettu riekon ja muun suoluonnon hyväksi. Palosaaressa järjestetään riista- ja metsätalouden ammattilaisten ja opiskelijoiden koulutusta, leirikouluja ja nuorten leirejä. Aikanaan metsänvartijan asumuksena olleella Palosaaren päärakennuksella on kulttuurihistoriallista arvoa. Palosaari kuuluu Metsähallituksen vanhimpien metsänvartijatilojen joukkoon.

Sijainti

Länsi-Suomi, Pohjois-Pohjanmaan maakunta, Pyhäjoki (pyhajoki.fi).

Karttalinkki retkikartta.fi -palveluun.

Palosaaren vuokratupa, tuvan koordinaatit:
WGS84 (ast min.mmmm): lat:64o 25.8086lon:24o 48.5568'

ETRS-TM35FIN: P: 7146767  I: 394514

KKJ: P: 7149760  I: 3394643

Osoite: Palosaarentie 107, 86100 Pyhäjoki.

Ajo-ohje: Vihannista 14 km Pyhäjoelle päin, maantieltä nro 790 tienviitta Palosaarentie.

Etäisyyksiä: Oulainen 25 km, Vihanti (rautatieasema) 14 km, Oulunsalo 80 km, lentokenttä Oulu 90 km, Raahe 50 km, Kalajoen hiekkasärkät 60 km.

Vuokraustiedot

Entisöity metsänvartijatila sijaitsee Metsähallituksen riista- ja metsätalouden koulutusalueella Vihannin ja Raahen rajalla. Tilan ja vuonna 1861 rakennetun pirtin kunnostuksessa on säilytetty 1800-luvun tupamiljöö. Talossa on viisi huonetta ja keittiö. Erillisessä saunarakennuksessa on kaksi kahden hengen kamaria. Saunarakennuksessa on sähkösauna, kaksi pukuhuonetta, kaksi wc:tä ja tilava takkahuone, joka sopii myös kokoustilaksi.

Pihapiirissä on nuotiokehä ja savusauna, joka lämmitetään tilauksesta. Palosaaren tunnelmallinen ja luonnonläheinen metsänvartijatila soveltuu hyvin erilaisille ryhmille ja perheille kokoontumispaikaksi.

Metsähallituksen tupien varausehdot (luontoon.fi)

Vuokra-aika:       

Maalis-joulukuu

Hlö / pinta-ala:      

16 henkilöä / 80 m2

Hinta:                    

  • Hinta  290 €/vrk (klo 14-12).  Hinta sisältää pääpirtin ja saunarakennuksen vuokran.
  • Lisämaksusta liinavaatesetti (lakanat + pyyhe) 20 € / hlö. Sängyt pedataan valmiiksi.
  • Päivä- tai iltakäyttö 200 €, sisältää myös saunarakennuksen käytön.
     

 

Palosaaren vuokraus erälupien palvelunumeron kautta. Avoinna arkisin 9-16.

 
Vuorokausivarauksia voit tehdä verkkokaupassa.  Katso varauskalenteri 

Varustus:             

Sähkölämmitys. Keittiössä mikro, kahvinkeitin, vedenkeitin, 2 jääkaappi-pakastekaappia, astianpesukone, sähköliesi. Pirtissä avotakka, videotykki, tv, AV-välineet, nettiyhteys, sisä-wc. Koiratarha. Saunarakennuksessa tilava takkahuone, kaksi makuukamaria, kaksi pukuhuonetta, sähkösauna ja 2 sisä-wc:tä.

Autolla pihaan:  

Vuokra-aikana maalis-joulukuussa

Avaimet:              

Avaimet noudetaan maksukuittia vastaan ST1-huoltoasemalta, Vanha kantatie, Vihanti. Puh. 08 2804500. Tarkistathan aukioloajat netistä tai soita etukäteen avaimen noutopaikkaan. Avain palautetaan noutopaikkaan. Palosaaressa on hälytys päällä, poisto-ohjeet saat avainten hakupaikasta.

Lähin naapuri:    

Ei naapureita

Lisäpalvelut:        

  • Ruokailupalvelut tilauksesta, Eija Törmäkangas puh. 050-3219133.
  • Savusauna 220€ valmiiksi lämmitettynä.
  • Loppusiivous 145€.

Huomioitavaa:   

  • Ympäristössä kulkee pitkostettu luontopolku. Lähimetsissä on hyviä marjastus- ja sienestysmaastoja.
  • Vuokra-aika alkaa klo 14 ja päättyy klo 12. Vuokralainen siivoaa lähtiessään. Loppusiivous lisämaksusta.

 

Wildlife Estates

Palosaaren tillalle myönnettiin vuonna 2009 kansainvälinen Wildlife Estates -tunnus. Wildlife Estates on euroopan laajuinen luonnon- ja riistanhoidon mallitilojen verkosto. Wildlife Estates -mallitilojen avulla tuodaan esille metsästyksen ja riistanhoidon positiivisia vaikutuksia luonnon monimuotoisuudelle, sekä maaseudun sosiaaliselle ja taloudelliselle hyvinvoinnnille. Wildlife Estates -tunnuksen saadakseen tilan on täytettävä kansainvälisen raadin asettamat vaatimukset. 

Wildlife Estates tiloja on  17 Euroopan maassa noin 200 kpl ja ne kattavat pinta-alaltaan yhteensä jo yli 1 miljoonaa hehtaaria.

Lisätietoja
ylitarkastaja Ahti Putaala, Metsähallitus (Wildlife Estates)
erikoissuunnittelija Aku Ahlholm (tiedotus, kuvat)