Siirry pääsisältöön

Vedet lämpenevät nyt vauhdilla, malttia lohikalojen kalastukseen

ti 22. kesäkuuta 2021 10.30.00

Kesän helteet nostavat kalavesien lämpötiloja korkeiksi. Metsähallitus toivoo kalastajilta vastuullisuutta ja harkintaa erityisesti koskikohteilla kalastukseen.

Vedenlämpötila on helteisen sään vuoksi nousussa erityisesti Etelä- ja Keski-Suomen koskivesillä. Monet Metsähallituksen koskien kalastusluvat on myyty ennakkoon jo keväällä ja alkukesällä, eikä jo maksettuja lupia ole Metsähallituksella mahdollista yksipuolisesti peruuttaa ilman luvanhaltijan suostumusta.

Poikkeuksellisessa tilanteessa keskeistä on, että kalastaja tietää itse vastuunsa kalojen hyvinvoinnista ja harkitsee tarkkaan, meneekö kalastamaan taimenta koskille vai ei. Metsähallitus muistuttaa myös, ettei taimenten ruokailukaan ole kovin aktiivista kovilla vedenlämpötiloilla, jolloin niiden saaminen voi olla ylipäänsä haasteellista.

− Mikäli joku koskikohteen vapakalastusluvan jo varannut tai ostanut asiakas haluaa siirtää lupansa tänä vuonna myöhemmäksi ajankohdaksi lupakiintiön sekä kosken varaustilanteen niin salliessa, se voidaan tehdä. *Siirrosta ei peritä erillistä maksua ja siirto on tehtävä ennen kalastusluvan kalastusajan alkamista, sanoo ylitarkastaja Mika Laakkonen Metsähallituksen Eräpalveluista.

Lämpimillä kesäkeleillä voi suunnata kalastusretkensä koskikohteiden sijaan vaikkapa järville ja keskittyä kalastamaan lämmintä paremmin sietäviä lajeja, esimerkiksi ahventa ja kuhaa.

Helteillä voi olla vaikutuksia myös lohikalojen (esim. kirjolohen) istutuksiin Metsähallituksen kalastuskohteilla. Liian lämpimän veden vuoksi kasvattamot eivät voi taata kalojen hyvinvointia käsittelyn ja kuljetuksen aikana. Juhannusviikon osalta istutuksia Lieksan Änäkäiselle ja Ruunaan koskille ei voida tästä syystä valitettavasti toteuttaa. Metsähallitus ilmoittaa erikseen Eräluvat.fi-sivuston uutispalstalla, mikäli istutukset joillekin muille kohteille joudutaan lämpötilojen vuoksi toistaiseksi keskeyttämään.

* Lisätty 28.6. 2021 

Lisätietoja:

Mika Laakkonen, ylitarkastaja, Metsähallitus Eräpalvelut, p. 040 589 7559
Eetu Karhunen, erikoissuunnittelija, Metsähallitus Eräpalvelut, p. 040 611 7362
Asiakaspalvelu, Metsähallitus Eräpalvelut, p. 020 69 2424 (avoinna arkisin klo 9-16)

 

10 pientä tekoa

Kalojen vuoteen voi osallistua pienelläkin teolla.
Katso esimerkkejä ja osallistu!

Vastuullisesti kalaan

Kannustamme kaikkia kalastajia ottamaan kalat huomioon harrastuksessaan. Jokaisen kalastajan velvollisuus on huolehtia saaliskalan asianmukaisesta ja kunnioittavasta käsittelystä riippumatta siitä, aikooko saaliinsa vapauttaa vai ottaa ruokakalaksi.

Tutustu ohjeisiin vastuulliselle kalastajalle.