Hoikanlammen lähikalastuskohde
Hoikanlampi on helposti saavutettava, kaikille avoin lähikalastuskohde Kajaanissa. Lampi soveltuu sijaintinsa puolesta erinomaisesti lasten ja nuorten kalastustapahtumien järjestämiseen. Hoikanlampi on myös mainio omatoimikohde kalastusta aloitteleville.
Vajaan viiden hehtaarin kokoinen Hoikanlampi sijaitsee Kainuun prikaatin välittömässä läheisyydessä ja on saavutettavissa julkisilla liikennevälineillä tai vaikkapa pyörällä. Lammella on kuntopolku, tulentekopaikka, puucee, laitureita ja lasten leikkipaikka, joten Hoikanlampi soveltuu mainiosti koko perheen retkikohteeksi. Kansalliskalamme ahven on Hoikanlammen ehdoton ykkössaalis!
Metsähallitus ja alueen kalastusjärjestöt haluavat yhteistyössä tarjota lapsille, nuorille ja kaikille kalastuksesta kiinnostuneille mahdollisuuden päästä kokeilemaan ahvenen kalastusta aivan keskustan tuntumassa. Aina ei tarvitse lähteä Kajaania kauemmas kalaan!
Sijainti ja palvelut
Saapuminen
Hoikanlampi on mukavan pyöräilymatkan päässä keskustasta, ja kevyen liikenteen väyliä pitkin pääsee aivan lammen läheisyyteen. Hoikanlampi on saavutettavissa myös julkisilla kulkuvälineillä. Kajaanin kaupunkiliikenteen linjaa 3 pitkin prikaatille kulkevat bussit pysähtyvät lammen lähettyvillä. Aikataulut ja reittikartat näet Kajaanin joukkoliikenteen sivuilta (kajaani.fi).
Omalla autolla saapuvat voivat parkkeerata autonsa prikaatin pääportin vieressä olevalle P-alueelle (Prikaatintie 105). Lisäksi lammen itäpuolella, Prikaatintien varressa on kesäisin tilaa muutamille autoille. Huomaathan, että lammen lähettyvillä olevien asuintalojen pihoihin ei saa pysäköidä ilman lupaa.
Palvelut
Lammen ympäri kiertää ulkoilupolku, ja rannalla on tulentekopaikka, suojakatos sekä puuceet. Lisäksi lammella on laitureita, lasten leikkipaikka ja epävirallinen uimaranta. Uimavettä ei tutkita, ja uiminen lammessa tapahtuu omalla vastuulla.
Suojakatos on tarkoitettu lyhytaikaiseen retkeilykäyttöön evästauoille ja sateensuojaksi. Katoksen rannassa on tulentekopaikka, mutta ei järjestettyä polttopuuhuoltoa, joten tulien tekemiseksi kannattaa ottaa omat puut mukaan. Retkeilyrakenteista vastaa Metsähallituksen Metsätalous Oy.
Kartat
Alueen karttaa voit tarkastella Retkikartta.fi-palvelussa.
Tietoa kalastajille
Saaliskalat ja kalaveden hoito
Lampeen ei istuteta kaloja säännöllisesti, mutta satunnaisesti kalastoa täydennetään isokokoisten ahventen siirtoistutuksilla lähijärvistä. Kansalliskala on siis mahdollinen, jopa todennäköinen saalis! Hoikanlammen kalastoon kuuluu ahvenien lisäksi särkikaloja ja haukia. Hoikanlammen vedenlaatu on hyvä ja kaikki saaliskalat voi käyttää ravinnoksi.
Kalastusluvat
Kalastus Hoikanlammella tapahtuu yleiskalastusoikeuksin ja on sallittua ympäri vuoden. Kaikki saavat siis onkia ja pilkkiä ilman erillistä lupaa. Viehekalastus yhdellä vavalla ja vieheellä on alle 18-vuotiaille ja 65 vuotta täyttäneille maksutonta. 18-64-vuotiaat voivat kalastaa vieheellä maksettuaan kalastonhoitomaksun.
Tapahtumien yhteydessä yleiskalastusoikeuksin tapahtuvaa kalastusta voidaan tilapäisesti rajoittaa. Tulevat tapahtumat näet alempaa tältä sivulta.
Kalastussäännöt
Hoikanlammella tulee noudattaa seuraavia kalastussääntöjä:
- Kalastus on sallittu vapavälinein (onki, pilkki, viehe, perho).
- Kalastaja saa käyttää yhtä onkea, pilkkiä tai heittovapaa. Kalastus useammalla vavalla ei ole sallittua. Myös kaikki pyydyskalastus on kielletty.
- Luonnollisten ja keinotekoisten syöttien käyttö on sallittu.
- Veneen, kelluntarenkaan yms. vesikulkuneuvon käyttö kalastuksessa on kielletty.
- Saaliskiintiötä ei ole. Otathan kuitenkin lammesta saalista vain sen verran, kuin itse hyödynnät. Saaliin voi myös halutessaan vapauttaa.
- Kaikki yli 35 senttiset ahvenet suositellaan vapautettaviksi.
Kunnioitathan saalistasi ja huolehdit ruokakalojen asianmukaisesta alkukäsittelystä. Tutustu myös vastuullisen kalastajan ohjeisiin.
Huomioithan kalastusreissullasi myös muut kalastajat ja lammen ympäristön virkistyskäyttäjät. Sopu sijaa antaa!
Tapahtumat
Tapahtumia Hoikanlammella järjestävät muun muassa Kainuun vapaa-ajankalastajat ja Kainuun kalatalouskeskus.
Onkimalla hyvinvointia päivä, la 22.5.2021 klo 10-14
Suomen Vapaa-ajankalastajien keskusjärjestön aikuispilottihankkeen teemapäivä aikuisille.Tule oppimaan onginnan niksit ja viettämään laatuaikaa kalastuksen parissa. Järjestäjä Kajaanin Kalastuskerho. Lisätiedot Matti Kulju, P: 050 369 7667.
Ritariajan seikkailut, ti 15.6.- pe 18.6.2021 päivisin klo 9-11 ja klo 12-15.
Päiväleiri v.2011-2013 syntyneille. Leirin tukikohtana on nuorisotila Holari, mistä pitäen leiriläiset saapuvat ongelle Hoikanlammelle. Järjestäjä Kainuun Vapaa-ajankalastajat ry. Lisätiedot Matti Kulju, P: 050 369 7667
Avoin nuorten PM-rantaonki, ke 16.6.2021 klo 18-20
Nuorten rantaonkikilpailut (sa 15+15 min). Sarjat Nu7, Nu10, Nu13 ja Nu16. Saaliskaloina kaikki lain sallimat kalat. Ei osanottomaksua, kaikki palkitaan. Järjestäjä Kajaanin Kalastuskerho. Lisätiedot Matti Kulju, P: 050 369 7667.
Haluaisitko järjestää kalastustapahtuman Hoikanlammella? Ota yhteyttä Kainuun vapaa-ajankalastajien kalastuksenohjaaja Matti Kuljuun (050 3697667, matti.kulju(a)vapaa-ajankalastaja.fi) tai Kainuun kalatalouskeskuksen toiminnanjohtaja Jaakko Muurimäkeen (0440 946557, jaakko(a)muikkusuomi.fi).

Kansalliskala ahven - Hoikanlammen ykkössaalis!
Ahven on nimetty Suomen kansalliskalaksi, eikä syyttä! Suomen yleisimmän kalan levinneisyysalue kattaa lähes koko maan. Monen suomalaisen ensimmäinen saaliskala onkin ollut onkeen tai pilkkiin tarttunut raitapaitainen kyrmyniska.
Kalastajan kannalta ahven on hieno laji, sillä sitä voi kalastaa läpi vuoden eivätkä välineet maksa paljon. Tavallisella ongella ja pilkkivavalla pääsee hyvin alkuun.
Ahvenkannat ovat useimmissa vesistöissä vahvat ja kalastettavaa riittää. Isojen, yli 35 senttisten ahventen vapauttaminen on kuitenkin suositeltavaa. Isokokoiset kalayksilöt ovat kalakannan elinvoimaisuuden näkökulmasta arvokkaita, sillä ne tuottavat elinkykyisempiä jälkeläisiä kuin pienemmät lajitoverinsa. Ruokakalanakin maukkaimpia ovat alle 500 gramman ahvenet, joten todella isoista ahvenista on eniten hyötyä elävänä omassa kotivesistössään!
Lue lisää ahvenen kalastuksesta (vapaa-ajankalastajalehti.fi).